Idag hade hela familjen sportlov tillsammans. Vi började med lunch och lek på Stor och Liten lekland i Barkaby, och sen drog vi till Sala. Eftersom dagens höjdpunkt var en gruvtur i Grevens fotspår.
Det var en tvåtimmarsvisning av alla de underjordiska inspelningsplatserna från 2012 års julkalender, Mysteriet på Greveholm - grevens återkomst. Vår guide Joel, visade oss intressanta platser både på 60- och 155-metersnivån. Han hade själv varit med under inspelningen.
Både Erik och Klara var överförtjusta och tyckte det var extrakul att få se en del av rekvisitan, och ville veta allt om inspelningen. Jag tyckte dock det var synd att guiden inte berättade något om själva gruvan, och inser att vi nog får återvända i sommar och gå på en vanlig gruvtur.
TERIYAKISÅS
1 dl kycklingfond
1,5 dl soya
0,5 dl mirin
1,5 dl socker
1 msk vitt vin
50 g morot
50 g grön paprika
50 g gul lök
1 st finhackad vitlöksklyfta
1 msk finhackad färsk ingefära
0,5 dl rostade sesamfrön
0,5 dl rostade sesamfrön
Rosta sesamfrön i en torr stekpanna några minuter. Skär rotfrukterna i centimeterstora tärningar och blanda med resten av ingredienserna i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och låt sjuda på låg temperatur i 2 timmar. Sila såsen och koka upp, red eventuellt av med maizena.
Teriyakisås passar utmärkt till kyckling men blir nästan ännu godare till lax. Här ett busenkelt recept på en god laxrätt.
UGNSBAKAD LAX MED TERIYAKISÅS
4 laxfiléer
Teriyakisås
Sesamfrön
Chili
Ingefära
Morötter
Squash
Salt
Sätt på ugnen på 150 grader. Lägg laxen på ugnsfat och strö lite flingsalt över fisken. Häll över teriyakisås så att det täcker hela filéerna. Lägg fint skuren morot, squash och finhackad chili och ingefära runt fisken och strö sesamfrön över filéerna. Sätt in i ugnen och grilla ungefär 15-20 minuter tills den känns klar. Vill man använda stektermometer, är den klar vid 58-60 grader. Servera med ris och de ugnsstekta grönsakerna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar