8 juli 2013

mattips på vackraste öjn

Jag har tidigare på bloggen tipsat om både restauranger, caféer och andra matställen på Gotland. En hel del av tipsen står sig fortfarande, några inte alls. Därför tänkte jag ge en lista på tio bra ställen som jag och Magnus åt på under Almedalsveckan.


Vi åt både goda luncher, schyssta middagar och fikade på trevliga ställen. Så tipsen är från lite olika delar av Gotland, men främst från Visby.

Bakfickan, Visby – Fortfarande bästa lunchen i Visby. Strömming med kajpsmör och en Wisby Pils, kan det bli bättre? Dessutom plus för toppentrevlig personal som snabbt fixade fram en extrastol till kusindottern som anslöt till vår lunch, trots att det var fullsatt.

Bolaget, Visby – Gamla systemet vid Stora Torget är numera fransk bistro. De har sparat de gamla vinrankorna på väggarna och annat fint i interiören. Galet god Ägg Royale till lunch, och bra barhäng på kvällen.

Bungenäs matsal – Spännande hemlis utanför Fårösund. Krogen har ingen webb, knappt telefon och ändå fått mycket uppmärksamhet. Välförtjänt! Vi åt friterade småräkor, roliga smårätter och mört konfiterat anklår tillsammans med kul viner i en fd militär miljö, där bilar är bannlysta.

Burgsviks rökeri – Vana som vi är vid toppenrökerier på Östergarnslandet var vi lite rådvilla på utflykt till Sudret och Ekstakusten. Men det löste sig på detta utmärkta rökeri där flundror inhandlades som senare avåts med gotlandslimpa, potatissallad och Gutö picklad lök. Med solnedgången över Karlsöarna som fond.

Crêperi & logi, Visby – Det finns flera bra crêperier på ön, men jag gillar detta bäst. Fantastisk balkong, trevlig personal och goda galetter med gotländsk touch. Extra plus för flera sorters fransk cider på glas.

Hästgatan 10 bar & café – Släkten äger gallerian och kusinen Svante är barista på detta café. Som under året hamnade på White Guides lista över utmärkta caféer. Välförtjänt. Det finns även vin och öl, och bästa spaningsläget under Almedalsveckan. Alla måste förbi här nån gång per dag.

Körsbärsgården, Sundre – En pärla på storsudret med konsthall och fin trädgård. Saffranspannkaka med lite citron i var en riktig höjdare. Måste provbaka när jag får tid. Fika hellre här än nere vid Hoburgen.

Skolhusets trädgårdscafé, Östergarn – Bästa fiket på Östergarnslandet när Wallins lagt ner. Hembakt och åretrunt-öppet. Fransk feeling på den fina bakgården. Hallongrottor och rulltårta som farmor gjorde dem. En av etapperna på den fina vandringsleden Austargang utgår härifrån.

Slow train bed & breakfast, Fårö – Frankrike på Fårö. Pensionat mitt emot Kutens bensin. Mysiga rum med retromöbler och en frukost som stod framdukad i salongen. Den franska ägarinnan kom in med nybakta kakor till frukostkaffet, och yoghurten serverades med färska bär och kardemumma.

Wallers, Visby – Gotländsk prisad köttkrog med rimliga priser. Trevligt läge och bra viner på glas. Dagens gotländska styckdetalj serverades med sallad, pepparot och krutonger. Dessutom riktigt bra bar på terrassen.

Dessutom vill jag ge Wisby Ost en eloge till deras prisvärda frukostpåse som räddade mig flera dagar under veckan. Det är för övrigt en mycket bra ost- och delikatessaffär!


Tidigare blogginlägg om matställen på Gotland finns här, här och här. Några ställen finns tyvärr inte längre.

3 kommentarer:

Maria Pleiborn sa...

Majstregården vid Hoburgen kanske kan verka som en turistfälla, men deras friterade flundror är riktigt bra och man får massor! Passar oss hungriga hojåkare.
Fiskvagnen i Ronehamn är också att rekommendera - deras kippers är underbara!

Maria Pleiborn sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Maria Pleiborn sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.