22 juni 2014

rosa sommarsaft

Nu är det safttider. Jag har i år både gjort flädersaft och rabarbersaft. Rabarbersaften är gjord efter ett nytt recept med ingefära i. Klara utropade att "det var den godaste saft hon nånsin druckit!".  Det värmer ju mammahjärtat.


RÅRÖRD RABARBERSAFT

1, 5 kg rabarber
2 limefrukter
2 msk fint riven ingefära
1, 5 l vatten
9 dl strösocker

Tvätta och skär rabarbern i småbitar. Tvätta limen i varmt vatten och skär den i skivor.
Lägg rabarber och lime i en väl rengjord hink eller stor bunke. Krama den rivna ingefäran över rabarbern (kasta det återstående). Koka upp vattnet och häll det över. Ställ alltsammans kallt i två dygn, rör om någon gång. Sila ifrån rabarberbitarna och limeskivorna och tillsätt sockret. Rör tills allt socker har smält. Häll upp saften på rena flaskor och ställ saften kallt. Häll gärna upp saften i små plastflaskor och frys in om du inte tror att du kommer att dricka upp den inom en snar framtid.


Receptet kommer ursprungligen från Mitt kök.

1 kommentar:

Anonym sa...

Tror du att det fungerar att röra i sockerlag på slutet? Jag oroar mig alltid för att sockret inte löser sig. Men jag antar att det löste sig ... :-)