26 juli 2017

kroppkakor på blekingebuffé


Förra helgen när vi var på Hasslöfestivalen, bodde vi Karlskrona och passade på att ha en turistdag där. Vi kollade in stora delar av stadens världsarv "Örlogsstaden Karlskrona". Där ingår bla Amiralitetskyrkan med fattigsparbössan Rosenbom. Han är känd från Nils Holgersson, där han hjälper pysslingen. Numera har Rosenbom swish, vilket vi tyckte va kul!


En annan sevärdhet är Marinmuseet med ubåten Neptun. Häftigt både med gammal sjöfartshistoria, vackra galjonsfigurer och en ganska modern ubåt. Man får gå in i den och det finns en bra app där historien om svenska ubåtar berättas. Klart sevärt!

På museet finns det en bra restaurang Skeppsgossen, där det serverades en Blekingebuffé. Den innehöll sill, sallader, raggmunk, lax, söndagsstek och förståss kroppkakor. En rätt jag verkligen gillar, men så är jag ju en husmanskost-nörd. Det fanns både små uppstekta vita och lite större kokta gråa. Färgen har att göra med om det finns rå potatis i smeten eller inte. Jag kommer aldrig ihåg vilken som är vilken, öländska, småländska eller blekingska, men jag gillar framförallt små kroppkakor som är gjorda på bara kokt potatis, för så gjorde alltid farmor Anna-Stina på Gotland.


FARMORS KROPPKAKOR

1 kg potatis
3 st ägg
2,5 dl vetemjöl
2 msk potatismjöl

Fyllning
400 g rimmat fläsk
1 st gul lök, stor
1 krm kryddpeppar, mortlad
Salt och peppar

Skala och koka potatisen. Låt ånga av och pressa eller mosa den. Låt svalna. Blanda till en deg av ägg, vetemjöl och potatismjöl. Skala och hacka löken fint. Skär fläsket i små tärningar.
Stek fläsket i stekpanna. När det börjar bli färdigt lägger du i löken och låter den steka med de sista minuterna. Krydda med kryddpeppar, salt och peppar. Rulla potatisdegen till en korv, c:a 3 cm i diameter. Skär 2 cm tjocka skivor. Fördela fläskfyllningen i mitten på varje degbit. Vik hop och rulla till bollar runt fyllningen. Koka upp rikligt med saltat vatten och sjud bollarna försiktigt i 6–8 minuter. (De flyter upp till ytan när de är klara.)

Bryn lite smör tills det blir nötbrunt. Servera kroppkakorna med rårörda lingon och smöret.

Del nio i #receptminnen2017

Inga kommentarer: