19 juni 2018

polsk vm-middag

Om man gör som vi gör hemma och väljer mat efter vilka som spelar i dagens matcher i fotbolls-VM, har man 6 länder att välja på varje dag när gruppspelet pågår.

Och tydligen är inte vi ensamma om att hålla på med detta, blev tipsad om att det finns åtminstone en tagg på Instagram som heter #vmmaten. Roligt!


Ett av länderna som spelar i dag är Polen. Och efter lite googling hittade jag recept på knedle. Den polska varianten på knödel, kroppkakor, palt och gnocci. Den brukar tydligen fyllas med plommon, men det fanns många varianter på fyllningar. Jag skapade en som passade till ugnsbakad lax och lök.


POLSKA KNEDLE MED ÄRTOR OCH KESO 

300 g kokt potatis, pressat 
1 ägg 
3 dl mjöl 
1 krm salt 
1 dl gröna ärtor 
1 liten lök, fint hackad 
1 vitlöksklyfta, pressad 
1 msk olivolja 
1 dl keso 
salt och svartpeppar 

Blanda potatis, mjöl, salt och ägg till en deg. Rulla till en längd och dela i 20 bitar.

Fräs lök och vitlök i lite olja. Koka samtidigt ärtorna mjuka. Blanda ner ärtorna i löken och mosa ordentligt. Rör ner keson och smaka av med salt och peppar.

Platta ut varje bit så den blir c:a 5 cm i diameter. Lägg 1 tsk fyllning på varje degbit och vik ihop till en boll (som små kroppkakor).

Koka vatten med salt och lägg i 10 bollar i taget. Koka dem tills de flyter på ytan, det tar cirka 4 minuter. Ta upp dem med hålslev och lägg på en tallrik.

Tips: Om man inte äter knedlen till fisk eller kött, funkar det utmärkt att äta som ensamrätt med bara lite brynt smör till. 

1 kommentar:

Anonym sa...

Garanterat gott - det vätskar sig redan i munnen! Malena lagar mat med hela hjärtat!