8 april 2014

lyxig torkad frukt


Jag älskar torkade fikon och dadlar till Jul, men har en förmåga att köpa för mycket, så jag hinner tröttna. Som tur var så håller torkad frukt väldigt länge. Men till sist kanske man måste göra något av de där sista skrumpna frukterna i skålen. Då är det dax att koka marmelad. För fikonmarmelad till en bit Gruyère är en himmelsk kombination.


FIKONMARMELAD

400 g torkade fikon
2 dl råsocker 
3 dl rött portvin
3 dl vatten
2 msk färskpressad citron
(100 g hackade valnötskärnor)

Lägg fikonen i portvinet och låt stå över natten. Blanda ner alla ingredienser utom valnötterna i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och låt sedan sjuda under lock i cirka 20 minuter. Rör om då och då. Häll över i en mixer och mixa till önskad konsistens. Om du vill ha nötter, rör ner dem nu. Häll marmeladen i rena och varma burkar. Sätt på locket och ställ burkarna upp och ner, så att vakuum bildas. Förvara helst i kylskåp.

Receptet kommer ursprungligen från coop. Bilden på de torkade fikonen är lånad från driedfigs.org

Jag gillar även marmelad gjord på på torkade aprikoser, för recept kolla här.

Blogginlägg 39 av 100. #Blogg100

Inga kommentarer: