24 juni 2014

fotbollsfest

I går kväll hade vi fotbollsfest. Vi kollade på Chile-Holland tillsammans med några kompisar. Jag hade bakat empanadas till allihopa, och till det dracks det chilenskt vin och holländsk öl. Toppengott och trevligt. Mitt recept är egentligen på argentinska empanadas, men efter lite googlande insåg jag att det är samma smaksättning i Chile. 


Anders och Katarina är med i samma VM-tips som vi, och det går lika dåligt för dem. Men vi är alla överens om att det är roligare med VM när man har tippat. Cor och Malin hade med sig barnen och en massa fina holländska supporterprylar, så det livade upp matchen och tillställningen. Holland vann till slut välförtjänt, efter en seg första halvlek.


Cor som jag har känt sen början på 90-talet, är från Holland och hade i uppgift att baka något holländskt till efterrätt. Och det gjorde han med den äran, en riktigt maffig äppeltårta. Den var supergod och passade bra till vaniljsås.


LYXIG APPELTAART

Degen
350 g mjöl
2 tsk bakpulver
0,5 citron, zest
1 krm salt
1 tsk vaniljsocker
175 g strösocker
1 ägg
250 g smör

Fyllningen
125 gr mandelmassa
1 ägg 
5 till 6 stora äpplen, skalade och klyftade
2 tsk kanel
(3 msk vaniljsåspulver)
2-4 msk råsocker
60 gr russin

Lägg alla ingredienser till degen i en skål och knåda till en sammanhängande deg. Knåda inte mer än som behövs för att få ihop en boll. Packa in degen i plastfolie och låt den vila i minst 1 timme i kylen.

Värm ugnen till 175 ° C. Smörj en form (diameter på 24 centimeter) med smör och täck botten med en bit smörpapper. Kavla ut 3/4 av degen tunt. Täck formens botten och sidor med den.

Vispa upp ett ägg, blanda hälften med mandelmassan och bre ut den på botten. Lägg äppelklyftorna i en skål och blanda med kanel, socker och ev vaniljsåspulver. När allt är väl blandat, tillsätt russin och lägg alltihop i pajformen. Pressa ihop äppelfyllningen ordentligt. Kavla den återstående degen och skär strimlor. Lägg dem i ett rutmönster. Pensla degen med resten av det uppvispade ägget och baka pajen i 70- 80 minuter tills den är gyllenbrun. Om toppen av kakan hotar att bli för mörk, täck den med en bit aluminiumfolie.

Låt kakan svalna helt innan du tar ur den ur formen. Pudra med florsocker och servera med vispad grädde eller vaniljsås.

22 juni 2014

rosa sommarsaft

Nu är det safttider. Jag har i år både gjort flädersaft och rabarbersaft. Rabarbersaften är gjord efter ett nytt recept med ingefära i. Klara utropade att "det var den godaste saft hon nånsin druckit!".  Det värmer ju mammahjärtat.


RÅRÖRD RABARBERSAFT

1, 5 kg rabarber
2 limefrukter
2 msk fint riven ingefära
1, 5 l vatten
9 dl strösocker

Tvätta och skär rabarbern i småbitar. Tvätta limen i varmt vatten och skär den i skivor.
Lägg rabarber och lime i en väl rengjord hink eller stor bunke. Krama den rivna ingefäran över rabarbern (kasta det återstående). Koka upp vattnet och häll det över. Ställ alltsammans kallt i två dygn, rör om någon gång. Sila ifrån rabarberbitarna och limeskivorna och tillsätt sockret. Rör tills allt socker har smält. Häll upp saften på rena flaskor och ställ saften kallt. Häll gärna upp saften i små plastflaskor och frys in om du inte tror att du kommer att dricka upp den inom en snar framtid.


Receptet kommer ursprungligen från Mitt kök.

21 juni 2014

ljusa midsommarnatt



Du lindar av olvon en midsommarkrans
och hänger den om ditt hår.
Du skrattar åt mångubbens benvita glans,
som högt över tallen står.
I natt skall du dansa vid Svartrama tjärn
i långdans, i språngdans på glödande järn.
I natt är du bjuden av dimman till dans,
där Ull-Stina, Kull-Lina går.

Nu tager du månen från Blåbergets kam
att ge dig en glorias sken.
Och ynglet som avlas i gölarnas slam
blir fålar på flygande ben.
Nu far du till Mosslinda, Mosslunda mor,
där Ull-Stina, Kull-Lina, Gull-Fina bor.
I natt skall du somna vid Svartrama damm
där natten och mossan är len.



Klippt från twitter under midsommarkvällen...

20 juni 2014

spännande vm-gryta

Att det är VM i fotboll har väl inte undgått någon. Vi har gått all-in och är med i vm-tips på jobbet, ordnat av bästa BP. Vi ligger dessvärre ganska illa till, men det är kul ändå och gör alla matcher spännande. Dessutom försöker vi ha mat och/eller dryck från en eller flera av de 4 länderna som spelar varje kväll.


I går kväll gav jag mig själv en riktig utmaning. Mat från Elfenbenskusten. Och det gick riktigt bra. Det fanns mycket info och recept på Google. En av nationalrätterna är Kedjenou, en långkokt kycklinggryta som görs i en stekgryta med tätt lock.


KEDJENOU

1 kg kyckling (gärna lårfiléer)
2 msk olja
1 aubergine, skalad och tärnad
1 burk hela tomater
2 gula lökar, skivade
2 chillipeppar, skivade
3 vitlöksklyftor, rivna
2 msk ingefära, riven
1 tsk oxfond
1 tsk tomatpuré
2 tsk timjan
2 lagerblad
Salt och peppar

Sätt på ugnen på 175 grader. Sila tomaterna och hacka dem. Spara spadet. Om man använder större bitar kyckling, skär dem i munsbitar. Ta fram en stekgryta med tätt lock. Häll i olja. Stek kyckling, lök, vitlök, chilli och aubergine på ganska hög värme. Lägg i tomatpuré och fräs lite. Häll i resten av ingredienserna. Salta och peppra efter behag. Sätt på locket och sätt in grytan i ugnen i 2 timmar. Ta ut den då och då, och skaka så att inget fastnar. Öppna inte locket. Ta ut grytan och låt den vila med lock i 10 min innan servering. Servera med couscous eller ris.


Receptet är en egen variant av diverse recept jag hittade på nätet. Det blev jättegott, och alla i familjen tyckte om den. Vi serverade med ris och gräddfil. 

19 juni 2014

bagarpojken

Häromdagen bakade Erik en mjuk pepparkaka. Det är hans specialitet. Oftast blir det Prästgårdens pepparkaka från Sju sorters kakor. Men den här kanelkakan är också en favorit. Den blir saftig och har en fin kanelsmak. Man behöver inte servera chokladsås till, även om Erik anser att det är en delikatess!


PILLES KANEELIKOOK

150 g smör
200 g socker
2 ägg
250 g mild yoghurt
270 g vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
0,5 tsk bikarbonat
0,5 tsk salt
4 msk socker
1 msk kanel

Smörj en kakform. Sätt på ugnen 175 grader. Vispa smör och socker tills det blir vitt och fluffigt. Tillsätt äggen ett i taget och vispa ihop. Rört ner yoghurten. Blanda de torra ingredienserna i en annan skål. Blanda försiktigt ner äggsmeten. Häll upp hälften av smeten I formen. Strö över 2/3 av kanelsockret. Häll över resten av smeten. Strö på resten av sockret. Baka I mitten av ugnen 45-50 minuter. Den skall vara gyllenbrun och släppt kanterna. Testa med sticka att den är klar. Låt svalna I formen.

Det här är ett recept från min estniska favoritblogg Nami-nami.

Undrar om Erik är så förtjust i pepparkakor för att Klas Klättermus var hans favoritskiva som liten? Fortfarande tycker han att det är kul med visorna därifrån, och han är ju både vår lilla bagarpojke och sång- och dansman.


PEPPARKAKEBAGARNS VISA

När som pepparkakebagarn
bakar pepparkakor tar han
ner från skåpet största grytan
och ett kilo margarin
det ska smältas, inte brynas
så när bubblor börjar synas
ska man blanda margarinet
med ett kilo ljust farin.

Uti grytan margarinet
rörs tillsammans med farinet,
åtta äggulor och sedan
drygt ett kilo vetemjöl.
Sist en tesked peppar strör man
ner i grytan, och sen rör man.
Sedan hälles hela degen
på ett bakbord utan söl.

18 juni 2014

heja holland!

Idag hejade vi på Holland och åt holländska pannenkoeken med citronsocker. Och det verkade ju vara en lyckad kombo. Grattis Holland till vinsten över Australien!


HOLLÄNDSK UGNSPANNKAKA

1 dl socker
2 tsk rivet citronskal 

3 stora ägg, rumstempererade
1,5 dl rumstempererad mjölk
1,5 dl Vetemjöl 
1 tsk bakpulver
0,25 tsk vaniljpulver
0,25 tsk kanel
1 krm mald muskotnöt
salt
50 g smör

Ställ en stekgryta i mitten av ugnen i 225 grader. Rör ihop socker och citronskal i en skål. Ställ åt sidan. Vispa äggen kraftigt med elvisp tills smeten är ljus och fluffig. Tillsätt mjölken, mjölet, bakpulvret och kryddorna. Salta efter behag. Fortsätt vispa i ca 1 minut. Smeten ska vara jämn och tunn. Ta ut den varma stekgrytan ur ugnen och lägg i smöret och låt det smälta. Häll sedan i smeten och sätt genast tillbaka stekgrytan i ugnen. Grädda i 25 minuter tills pannkakan är gyllenbrun. Servera direkt med citronsockret!


Vill man göra detta mer matigt kan man strö på riven goudaost och strimlad skinka de sista 5 minuterna. Uteslut då vanilj och kanel i smeten.

Receptet kommer ursprungligen från fina bloggen Husmorsskolan.

17 juni 2014

så går en dag och kommer inte åter...

Idag dog min morfar Aksel. Han blev nästan 101 år. Perspektiven svindlar. Han fick se sitt älskade Estland bli en fri stat två gånger i sitt liv. Efter ett långt och innehållsrikt liv, fick han ett lugnt slut där han somnade in, med min mamma vid sin sida.


Den här fina bilden togs på vårt bröllop 2002. Jag skrev ett blogginlägg om honom för ett år sen, när vi hade 100-årskalas.

Så går en dag än från vår tid
och kommer icke mer,
och än en natt med Herrens frid
till jorden sänkes ner.

Men du förbliver den du var,
o Herre, full av nåd,
och våra nätter, våra dar
du tecknat i ditt råd.

Trygg i din vård jag lämnar mig
när solen från oss flyr,
och gladligt skall jag prisa dig
när dagen åter gryr.

Men om det stilla dödens bud
i denna natt jag hör,
det är min tröst att din, o Gud,
jag lever och jag dör.

Kvällen hemma hos oss ägnades åt två saker, barnen hade bagarstuga och bakade matbröd och mjuk pepparkaka. Magnus och jag kollade på Belgien-Algeriet. Vi hejade på Belgien och de gjorde oss inte besvikna. En fullpott för den matchen i tipset på jobbet!


Jag hade tänkt laga moules frites till Belgienmatchen. Men det blev en enkel och fräsch musselsallad istället som jag serverade till pommes frites, majonnäs och picklad lök.


MUSSELSALLAD

240 g avrunna konserverade musslor
250 g avrunna små vita bönor
0,75 gul lök
en liten knippa persilja
1,5 msk vitvinsvinäger
1,5 msk vatten
3 msk olja
salt och peppar
1 vitlöksklyfta

Hacka lök och persilja. Blanda försiktigt musslor, vita bönor, lök och persilja. Riv vitlöken. Blanda vinäger, vatten, olja och vitlök. Smaka av med salt och peppar. Häll dressingen över musslorna. Låt gärna dra lite innan servering.

Receptet är ett något omarbetat recept från Recept.nu

15 juni 2014

sommarlediga barn på landet

Vi har sålt vår bil, men i helgen passade vi på att hyra bil och göra ett gäng ärenden. Köpa lister till friggeboden, sommarbur till Alice, storhandla mat och dryck. På Beijer Bygg hade vi egen privat parkering...


Alice gillade verkligen sitt blivande sommarviste. Ny bur och ordentlig hage. Här skall hon bo hela juli.


Barnen fortsatte att bada så mycket det bara gick. Vi hängde flera timmar på bryggan idag, och eftersom det inte blåste fick även jättedonuten följa med i vattnet.


Det bästa med varma dagar på bryggan är väl bryggfikat. Idag bestod det av äppelmuffins, bragokex, bryggkaffe och flädersaft. 


Till sommarlovet hör också läsande. Här har tjejerna hittat en hög gamla Kamratposten. Rätt ok sysselsättning i solen.


När vi kom hem från stugan väntade dagens höjdarmatch Frankrike-Honduras. Till det åt vi ost, sardellkex och fransk cider. 


SARDELLKEX

120 g smör
2 dl vetemjöl
7 st sardellfiléer
0,5 krm cayennepeppar
120 g cheddarost, riven

Blanda vetemjöl, smör, riven ost, sardeller och cayenne i en matberedare. Kör snabbt ihop till en deg. Forma degen till en avlång kantig korv ca 3 cm i diameter. Linda in den i plastfolie eller smörpapper och lägg den i kylen minst 1 timme. Sätt ugnen på 200°. Ta ut degen, skär med en vass kniv ca 1/2 cm tjocka skivor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Grädda dem mitt i ugnen ca 10 min tills de fått lite färg.

Ytterligare ett bra recept som ursprungligen kommer från Allt om mat.

14 juni 2014

lunchomelett med sting

Sommarlov på landet. Klara och Erik har med sig en kompis Paula den här helgen. Fast det bara är 14 grader i luften så har barnen redan badat två gånger. Det är ju varmare i vattnet... 17 grader. Hmmm...


I kväll står det Italien-England på VM-programmet. Då får man ju anpassa eftermiddagsdrinken. Aperol! 


Till lunch åt vi rester från gårdagens tapasmiddag. Tortilla med heta räkor. Mums!


TORTILLA MED GAMBAS AL AJILLO

Potatistortilla:
8 st potatisar, fasta
2 msk olivolja
1 st lök, stor, gul
1,5 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald
3 st ägg, stora


Heta vitlöksräkor:
1 krm salt
4 st salladslökar
2 msk olivolja
3 st vitlöksklyftor
0,5 dl persilja, finhackad
1 kg räkor, med skal
2 st röda spanska pepparfrukter

Tortilla: Skala och skär potatisen i tunna skivor. Finstrimla löken. Hetta upp olivoljan i en stor stekpanna. Stek potatisen på medelstark värme ca 10 min. Tillsätt lök, salt och peppar och stek ytterligare ca 3 min eller tills löken och potatisen är mjuka. Vispa upp äggen och häll dem över potatis- och lökblandningen. Rör försiktigt med en gaffel så att smeten rinner ner i blandningen. Stek på medelstark värme ca 2 min. Vänd med hjälp av ett lock och stek andra sidan cirka 2 min.

Räkor: Skala räkorna. Ansa och finhacka salladslöken. Dela, kärna ur och ta bort de vita innerväggarna på pepparfrukten. Skala vitlöken. Finhacka pepparfrukt och vitlök. Stek lök, pepparfrukt och vitlök i olivolja ca 2 min. Rör ner räkor och persilja och låt allt bli hett. Smaka av om det behövs salt. Räkorna ska inte steka med länge, då blir de sega.

Servera tortillan i bitar med räkor ovanpå. 

Precis som gårdagens tapasrecept kommer det här ursprungligen från Allt om mat.

13 juni 2014

spanska tapas till fotbollen

Idag började VM på riktigt. Två av favoritlagen möttes, Spanien-Holland. Och då var det ju självklart att vi åt spanska tapas, drack spanskt vin och holländsk öl. Kul oxå att Holland vann med 5-1!!!


Jag provade att laga nya tapas, ägg med tonfisk, tortilla med heta räkor, fyllda paprikarullar, serranoskinka, manchego med sardellkex. Supermumsigt!


SPANSKA TONFISKÄGG

6 st ägg
1 burk tonfisk, liten
tabasco
chilisås
2-4 msk majonnäs
1 dl grekisk yoghurt
15 st gröna oliver
röd chillifrukt

Koka äggen, 8–10 minuter. Låt dem kallna och halvera dem sedan på längden. Gröp ur äggulan och lägg hälften i en skål. Spara resten till dekoration. Blanda ner den väl avrunna tonfisken i skålen med kokt äggula. Rör ner 1–2 msk majonnäs, så det precis binder tonfiskröran. Smaka av med chilisås och tabasco. Fyll de urgröpta ägghalvorna med tonfiskröran och lägg äggen med den platta sidan nedåt på ett serveringsfat. Rör ut yoghurten med 1–2 msk majonnäs. Ringla över äggen. Smula resten av äggulan över äggen. Servera med gröna oliver som skurits i halvor och lite finhackad chilli.


FÄRSKOSTFYLLD PAPRIKA

6 st röd paprika
1 msk rapsolja
25 g rucola
1 knippa persilja
0,5 st basilika, kruka
200 g philadelphiaost
0,5 tsk salt
1 krm vitpeppar

Sätt ugnen på 250°. Kärna ur och dela paprikorna i två delar. Gnid in skalet med olja och lägg paprikorna på en plåt. Grilla mitt i ugnen ca 20 min. Skalet ska bli svart. Lägg paprikorna i en plaspåse och låt svalna. Dra bort skalet när paprikorna svalnat. Mixa basilika, rucola och persilja. Tillsätt färskosten. Salta och peppra. Fördela ostblandningen på paprikorna och rulla ihop dem. Garnera gärna med resten av basilikan.


Recepten kommer ursprungligen från Allt om mat

12 juni 2014

den blomstertid nu kommer...


Skolavslutning. Den blomstertid nu kommer. Fröken håller tal och föräldrarna är rörda. Känns det igen? Det var inget undantag igår. Både jag och Magnus hade tagit ledigt för att få ha en hel härlig dag med barnen. Som strålade i kapp med olvonbusken i fina examenskläder på väg till skolan.


Först var det en stund i klassrummen, och sen den traditionella avslutningen i Finska kyrkan. Hela lågstadiet sjöng Pippis sommarvisa, innan avtackningen av lärare och utspark av 9:orna tog vid. Kören avslutade sen med en somrig estnisk sommarvisa Suvi.


Efter japansk lunch på Shogun (Klaras val) så drog vi till Vaxholm. Det var mysigt att kolla Djurgården, Fjäderholmarna och fina sommarhus på vägen ut.


Väl framme i Vaxholm badade Klara, medans vi andra lite mer fega tittade på, innan vi tog oss an kakbuffén på Hembygdsgården. Erik valde en stor chokladcookie och kanelbulle och var störtnöjd.


Vi hade tänkt hänga i parken och sen äta middag innan båtarna på Ångbåtens dag skulle anlända, men tyvärr drog regnet in. Så vi tog bussen in till stan och åt middag på Popcornrestaurangen aka O´Learys (Eriks val) istället. Det var rätt gott, men tyvärr slarvades det både med service, dryck och mat. Så vi bestämde att det finns bättre amerikanska restauranger att gå på i fortsättningen.


Till sist vill jag önska er alla en riktigt fin sommar med den dikt som Klara läste i klassrummet idag.


Sommar
Bäcken plaskar somrigt.
Jag och min kompis springer dit.
Havet drömmer hoppfullt.
Jag sätter mig på en klippa.
Friheten sjunger glittrande.
Sommaren är här.
Sommarlovet smakar glädjefullt.
GLAD SOMMAR!

10 juni 2014

bloggmingel

I kväll var det mingel för #Blogg100. En del av oss gick i mål, andra lyckades blogga i två dagar. Jag pratade mycket med Nini. Henne fick jag kontakt med via bloggen, för vi när en gemensam smak för det Israeliska köket.


Intellecta som bjöd på minglet var väldigt generösa med både vin, öl och trevliga lokaler. Och jag pratade med flera av deras intressanta medarbetare.


Under minglet var det öppet för en speakers corner där man kunde berätta om sitt bloggande. Det var jättekul att höra de olika berättelserna. Först ut var Anders som berättade om dagen han fick 47.000 läsare för att han avslöjade att SD hade bildbyråbilder i sitt partiprogram, där alla var tagna utanför Sverige. 


Fredrik från Intellecta som har kommit på #Blogg100 talade, så även häftiga Maria som pratade om förädraskapet. Mikael berättade om sin far med altzheimer, och att hans blogg nog kommer att bli en bok och Kjell som bildbloggar om en psalm varje dag.


#Blogg100

9 juni 2014

summering av blogg100


Nu har jag gått i mål med #Blogg100. Jag har ju bloggat av och till i 6 år, men aldrig sammanhängande i 100 dagar. Det har varit lärorikt och lite småjobbigt.

Jag har bloggat om nya ämnen, men även fyllt på mitt receptarkiv betydligt, med 55 stycken nya recept.

Lite statistik för övrigt:
Rekommendation av poddar/bloggar (ej andra matbloggar) 6 st
Minnen/gamla bilder 13 st
Jobbrelaterat 5 st
Restaurang/cafétips 9 st
Kokbokstips 7 st
Kartor 2 st


8 juni 2014

toppenfika på söndagspromenad

*** Glad Pingst! ***


Efter kyrkan idag, promenerade vi längs Vinterviken. Det var toppenväder och dynamitkungens ägor är spännande att se. Dessutom alla små marinor längs Mälarstranden.


Framåt eftermiddagen blev vi fikasugna och trillade då på en riktig pärla, Café Uddvillan i Mälarhöjden. Den ligger ute på en udde tillsammans med en camping, vandrarhem, konferenslokaler mm. Och allt drivs av Ekumeniakyrkan.


Vi satt på deras altan och trivdes väldigt bra. Det var en otrolig utsikt och vi spanade på stora och små båtar. Som fika åt vi goda pajer, som är caféets specialitet. Vi prövade på hallonpaj, rabarberpaj med mandelmassa och äppelkaka med pärlsocker. Alla tre väldigt goda, dessutom var det med Stockholmsmått inte så där jättedyrt.


Nu är det ju rabarbertider och det bästa man kan göra är paj. Förra året bakade vi den här pajen och bjöd gudmor Johanna på, när vi tillbringade hela nationaldagshelgen i Torna Hällestad.

ERIKS RABARBERPAJ

500 g späda rosa rabarber
1 msk potatismjöl
3 msk socker
1 tsk kanel
1,5 dl havregryn
1,5 dl vetemjöl
1,5 dl socker
125 g smör

Sätt ugnen på 225°. Skär rabarbern i 2 cm tjocka skivor. Blanda rabarber, potatismjöl, kanel och socker i en ugnssäker form. Blanda havregryn, vetemjöl och socker i en bunke. Skär smöret i kuber och lägg i smöret i mjölblandningen. Nyp ihop till en smulig deg. Fördela degen över rabarbern. Grädda i mitten av ugnen ca 20 min.


Blogginlägg 100 av 100. #Blogg100 NU HAR JAG GÅTT I MÅL!

7 juni 2014

sommarfrillor


En ledig lördag kan ibland ägnas åt hårklippning. Barnen önskade att få korta sommarfrisyrer till skolavslutningen och det hjälpte Eva på bästa Salong Nutid så gärna till med. Det är där vi hela familjen går och klipper oss, och vi är alltid nöjda med Linda och Eva.


Blogginlägg 99 av 100. #Blogg100