4 december 2008

etiopisk lunchVåra lunchställen är ju ett återkommande tema på den här bloggen. Och idag är det dax för ett nytt tips. Vi var nämligen på Abyssinia på Vanadisvägen 20, som är en kanonbra etiopisk restaurang, med en smakrik buffé på luncherna.

Kolla gärna in restaurangens hemsida.

Till grytorna och rörorna får man det etiopiska brödet Teff Injera. Det skall bakas av sädeslaget Teff, som är väldigt svårt att få tag i. Brödet är pannkakslikt och passar bra till de starka smakerna. Jag var förståss tvungen att googla på recept och hittade det här som inte innehåller teff, vilket gör det lättare att pröva...INJERA

Ingredienser:
Steg 1
6 dl mjöl (4 sädesslag)
6 dl ljust lantbrödsmjöl
7 dl vetemjöl
50 g jäst
8 dl varmt vatten (ca 40 grader)
Steg 2
1 dl varmt vatten
Steg 3
1 stor stekpanna med lock
lite rapsolja

Steg 1
Lös jästen i lite av vattnet i en stor arbetsskål, tillsätt mjölet och blanda för hand. Tillsätt vattnet i omgångar och knåda in det för hand i mjölet, tills du har en fast deg som släpper skålens kanter. Det tar ca 20 min. Täck skålen med en handduk och ställ den på dragfri plats över natten.
Steg 2
Arbeta för hand in ytterligare ett par dl varmt vatten, tills degen har fått konsistens som en ganska fast pannkakssmet. Täck med handduken igen och låt smeten jäsa på dragfri plats ett par timmar.
Steg 3
Sila smeten genom trådsil så att ev mjölklumpar försvinner (detta moment kan du hoppa över). Bind eller linda en handduk runt stekpannans lock för att fånga upp fukten under gräddningen. Hetta upp stekpannan med lite olja på medelvärme. Ringla lite av smeten i stekpannan, som när du gräddar pannkakor. Jämna ut med stekspade om det behövs. Om smeten är för tjock kan du arbeta in lite mer vatten i den. Lägg på locket och grädda i 2-4 min. Injeran är färdig när den släpper pannans kanter. Låt kakorna svalna på handdukar.

Receptet är omgjort för svenska förhållanden av Marcus Samuelsson.

Bilden är lånad från sajten Allpics4u

Uppdatering mars 2013:
Abyssinia har nu öppnat på Karlbergsvägen 46 b, efter några års utflykt till Södermalm. Mums!

1 kommentar:

Göran sa...

Har du provat? Nyfiken på om det där lite syrliga inslaget kommer av Teff?

Tack för trevligt lunchsällskap