CHOKLADFUDGE MED PISTASCHNÖTTER
(ca 60 bitar)
350 g mörk choklad (minst 70 % kakao)
1 burk kondenserad mjölk (400 g)
30 g smör
150 g pistagenötter
1 krm salt
(ca 60 bitar)
350 g mörk choklad (minst 70 % kakao)
1 burk kondenserad mjölk (400 g)
30 g smör
150 g pistagenötter
1 krm salt
1. Hacka chokladen. Detta är viktigt, för annars tar det för lång tid att amälta. Lägg kondenserad mjölk, smör, salt och chokladen i en tjockbottnad kastrull. Värm försiktigt och rör om tills det har smält.
2. Lägg nötterna i en plastpåse och krossa dem grovt med en brödkavel. Eller hacka med kniv.
3. Tillsätt nötterna i den smälta chokladen och rör om. Häll upp smeten i en form och släta till ytan.
4. Låt svalna och ställ in i kylskåpet tills den har stelnat. Skär i rektangulära bitar.
Jag testade även en variant på receptet, som blev bra den med!
Malenas julvariant 2008:
50% apelsinchoklad
50% mörk choklad
Rostad mandel
Nästa försök blir en chillichokladvariant och en variant med jordnötssmör, för det var min favorit i Jerusalem.
Uppdatering 2012:
Jordnötsfudge
150 g mörk choklad
150 g mjölkchoklad
1 burk kondenserad mjölk
c:a 50 g jordnötssmör
1,5 dl hackade saltade och
rostade jordnötter
Den vann familjens omröstning om årets julgodis!
Uppdatering 2015: I år försökte jag göra jordnötsfudgen med bara mörk choklad och lite mer jordnötssmör. Det blev sådär. Tycker att den blir för chokladig i smaken och lite sträv. Originalreceptet är bättre...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar