22 december 2008

juliga recept

Jag har fått förfrågningar om fyra recept från julmiddagen, och här kommer dom nu på bloggen.

Rödkålssallad med feta och rostade solroskärnor, Jordärtskocksgratäng med parmesan, Brysselkål med kastanjer och pancettta och Kardemummahattarna (tryffeln).

Recepten kommer ursprungligen från COOP, Nigella och Johanna Westman.
Trevlig matlagning och God Jul !!!



RÖDKÅLSSALLAD med FETA

ca 1 liter rödkål, finstrimlad
1 tsk flingsalt
1 tsk rosmarin, torkad
4 msk olivolja
200 g fetaost, i bitar
4 dl solroskärnor, rostade
2 krm svartpeppar

Lägg rödkålen i en bunke. Banka på kålen med knytnäven så att kålen blir mjuk. Stöt salt och rosmarin i en mortel tillsammans med oljan. Rör ihop rödkålen med oljan och kryddorna. Rosta solroskärnorna i stekpannan. Rör ner fetaost, solroskärnor och peppar.

(Jag hade även lite olja, flingsalt, torkad rosmarin och kummin i pannan, när jag rostade solroskärnorna)



JORDÄRTSKOCKSGRATÄNG med PARMESAN

800 g jordärtskockor
0,5 citron, pressad
1 purjolök, vita delen, i strimlor
1 lagerblad
2 kvistar timjan eller 1 st torkad
4 dl grönsaksbuljong
2 dl crème fraiche, gärna lätt
1/2 dl riven parmesan
muskotnöt
salt
svartpeppar
2 msk ströbröd

Börja med att skala och skära jordärtskockorna i mindre bitar, lägg dem efterhand i en skål med vatten och lite citronjuice så de inte blir bruna. Lägg skockor, purjo, lagerblad och timjan i en kastrull och häll på buljongen. Låt småkoka tills det har blivit mjukt, ca 20 minuter.

Häll ner crème fraiche och parmesan i kastrullen, riv ner lite grann muskot och smaka av. Salta och peppra om det behövs. Häll upp allt i en gratängform och toppa med ströbrödet. Gratinera i 175 grader i 10 minuter.

(Jag hade mer parmesan än i receptet och bytte ut creme fraiche mot turkisk yoghurt)



BRYSSELKÅL med PANCETTA & KASTANJER

1 kg brysselkål
250 g pancetta i bitar
1 msk vegetabilisk olja
30 g smör
250 g konserverade kastanjer
4 msk marsala
1 stor knippa persilja, finhackad

1. Putsa brysselkålen och lägg den sedan i en stor kastrull kokande, lättsaltat vatten och koka tills den börjar bli mjuk men fortfarande har ett visst tuggmotstånd, cirka 5 minuter.

2. Under tiden tar du en gryta stor nog att rymma alltsammans och fräser pancettatärningarna i oljan tills de är guldbruna knapriga, men inte så genomstekta att de är torra.

3. Lägg i smör och kastanjer och bearbeta kastanjerna lite lätt med en träsked eller trägaffel så att de blir lite söndriga. När de är genomvarma ökar du värmen, häller i vinet och låter det bubbla friskt ihop med pancettafettet och kastanjesmöret tills såsen får en sirapskonsistens.

4. Lägg i brysselkålen tillsammans med hälften av persiljehacket och rör om ordentligt. Dra några rejäla varv på pepparkvarnen. Salt behövs nog inte med tanke på pancettan, men smaka och känn efter.

5. Lägg upp det hela på varmt serveringsfat och dekorera med resten av persiljan.

(Jag bytte ut marsalavinet mot portvin, och tyckte att det blev bra.)



KARDEMUMMAHATTAR

300 g Mjölkchoklad
25g smör
0,5 dl vispgrädde
2 msk flytande honung
0,5 msk finstött kardemuma
0,5 vaniljstång
Mörk choklad

Finhacka mjölkchokladen och blanda med smöret i en bunke.
Häll i grädde och honung i en kastrull. Lägg i kardemumma. Skär upp vaniljsången, lägg i och koka upp. Ta ur stången och häll grädden över choklad och rör ihop till en slät smet. Lägg på plastfolie och låt svalna i rumsvärme till den stelnat.
Gör klickar med en sked eller sprits till lagom stora klickar på en tallrik. Ställ i kyl att stelna. Täck händerna med kakao och rulla sen klickarna till runda kulor. Låt stå i rumsvärme ca 1 tim för att torka.
Smält mörk choklad och låt svalna. Doppa kulorna i chokladen med hjälp av en gaffel.

(Jag hade en kaka med mjölkchoklad med tiramisu-smak från Estland, som jag hade som bas, så jag uteslöt vaniljstången. Däremot hade jag lite mer kardemumma än vad som står. Jag hällde smeten i en form för att stelna och skar till fyrkanter som jag doppade i chokladen, som rann ut lite väl mycket nedtill och skapade de fina hattarna! *fniss*)

Inga kommentarer: