20 juli 2013

sommarhelg


Efter en veckas jobb och gräsänkeliv åkte jag ut till stugan. Jag blev mött redan i Uppsala av de här två sötnosarna och så gjorde vi årets första tur med Lennakatten.


Eftersom vi var på Gotland när det var som mest med smultron var jag rädd att jag missat dem helt. Men i det fuktiga skuggiga gräset bakom den nybyggda friggeboden hittade jag någon deciliter. Blev tillsammans med yoghurt en lyxfrukost.

 
Helgen har inneburit en hel del tittande på Tour de France och i det varma vädret har det passat bra med lite Pimm's till. Jag har inte druckit det på många år, men eftersom det har dykt upp väldigt frekvent mitt sociala medieflöde, har jag nu letat rätt på flaskan på Systembolaget och blandat mig fram till min blandning.

PIMM'S CUP
 
25 cl Pimm’s
75 cl Lemonad
Is
Gurka
Apelsin
Lime
ev annan frukt
Myntablad

Tvätta och skiva gurkan och citrusfrukterna. Blanda sedan samtliga ingredienser i en kanna. Man kan variera frukten men jag tycker att gurkan, apelsinen och myntan är viktiga för smaken.
 
När det gäller lemonad blir det förståss godast med hemgjord, men det funkar även med t ex Lorinas Pink lemonade eller varför inte hederlig svensk fruktsoda.

17 juli 2013

facebookbakning med matgeek

I kväll har jag provat något nytt. Jag har facebookbakat... Det innebär att jag och några andra personer har bakat chokladbiskvier tillsammans med matbloggaren Matgeek aka Johan Hedberg. Han har gett instruktioner på facebook och vi har bakat hemma i våra kök och kommenterat och instagrammat bilder under tiden.


När kvällen var slut stod jag där med över 50 biskvier. Wow! De är gjorda med italiensk chokladsmörkräm och hallonsylt. Familj och arbetskamrater kommer att gilla mig efter det här...




För att vara första gången jag gör biskvier är jag supernöjd. Det var inte så svårt som jag trodde, och med lite mer övning blir de nog lika snygga som Johans! Länkar till receptet istället för att skriva ut det hos mig som jag brukar, eftersom ni måste gå in på hans snygga webbplats.



Tack Johan för kul initiativ mitt i sommarstiltjen!
(Bilden klippt från Matgeeks FB-sida)

13 juli 2013

sommarens bästa drink

Fotsbolls-EM i Sverige med fantastiskt duktiga svenskor, kan det bli bättre? Vi har som vanlig tippat på jobbet och tror att Sverige går till final. Där får vi se hur svårt motståndet blir från Tyskland eller Frankrike.

 
Som drink till matcherna och på balkongen innan maten har vår favoritdrink i sommar blivit Aperol Spritz. Vi fick den när vi under Almedalsveckan var bjudna till Maria och MatsFårö. Maria är Magnus chef och de har sen 20 år ett jättefint ställe på Dämba.
 
De hade druckit drinken när de besökte konstbiennalen i Venedig. Efter lite googlande har jag lärt mig att den är ursprunget till alla vindrinkar som kallas spritz och uppfanns på 50-talet på Venetokusten. Coolt!
 

 
APEROL SPRITZ
 
3 delar Prosecco
2 delar Aperol
1 del sodavatten
is

Blanda Aperol, soda och ett gäng isbitar. Fyll på med Prosecco!

Aperol är en Campariliknande bitter med med lägre alkoholhalt och säljs på Systemet som aperitif.

8 juli 2013

mattips på vackraste öjn

Jag har tidigare på bloggen tipsat om både restauranger, caféer och andra matställen på Gotland. En hel del av tipsen står sig fortfarande, några inte alls. Därför tänkte jag ge en lista på tio bra ställen som jag och Magnus åt på under Almedalsveckan.


Vi åt både goda luncher, schyssta middagar och fikade på trevliga ställen. Så tipsen är från lite olika delar av Gotland, men främst från Visby.

Bakfickan, Visby – Fortfarande bästa lunchen i Visby. Strömming med kajpsmör och en Wisby Pils, kan det bli bättre? Dessutom plus för toppentrevlig personal som snabbt fixade fram en extrastol till kusindottern som anslöt till vår lunch, trots att det var fullsatt.

Bolaget, Visby – Gamla systemet vid Stora Torget är numera fransk bistro. De har sparat de gamla vinrankorna på väggarna och annat fint i interiören. Galet god Ägg Royale till lunch, och bra barhäng på kvällen.

Bungenäs matsal – Spännande hemlis utanför Fårösund. Krogen har ingen webb, knappt telefon och ändå fått mycket uppmärksamhet. Välförtjänt! Vi åt friterade småräkor, roliga smårätter och mört konfiterat anklår tillsammans med kul viner i en fd militär miljö, där bilar är bannlysta.

Burgsviks rökeri – Vana som vi är vid toppenrökerier på Östergarnslandet var vi lite rådvilla på utflykt till Sudret och Ekstakusten. Men det löste sig på detta utmärkta rökeri där flundror inhandlades som senare avåts med gotlandslimpa, potatissallad och Gutö picklad lök. Med solnedgången över Karlsöarna som fond.

Crêperi & logi, Visby – Det finns flera bra crêperier på ön, men jag gillar detta bäst. Fantastisk balkong, trevlig personal och goda galetter med gotländsk touch. Extra plus för flera sorters fransk cider på glas.

Hästgatan 10 bar & café – Släkten äger gallerian och kusinen Svante är barista på detta café. Som under året hamnade på White Guides lista över utmärkta caféer. Välförtjänt. Det finns även vin och öl, och bästa spaningsläget under Almedalsveckan. Alla måste förbi här nån gång per dag.

Körsbärsgården, Sundre – En pärla på storsudret med konsthall och fin trädgård. Saffranspannkaka med lite citron i var en riktig höjdare. Måste provbaka när jag får tid. Fika hellre här än nere vid Hoburgen.

Skolhusets trädgårdscafé, Östergarn – Bästa fiket på Östergarnslandet när Wallins lagt ner. Hembakt och åretrunt-öppet. Fransk feeling på den fina bakgården. Hallongrottor och rulltårta som farmor gjorde dem. En av etapperna på den fina vandringsleden Austargang utgår härifrån.

Slow train bed & breakfast, Fårö – Frankrike på Fårö. Pensionat mitt emot Kutens bensin. Mysiga rum med retromöbler och en frukost som stod framdukad i salongen. Den franska ägarinnan kom in med nybakta kakor till frukostkaffet, och yoghurten serverades med färska bär och kardemumma.

Wallers, Visby – Gotländsk prisad köttkrog med rimliga priser. Trevligt läge och bra viner på glas. Dagens gotländska styckdetalj serverades med sallad, pepparot och krutonger. Dessutom riktigt bra bar på terrassen.

Dessutom vill jag ge Wisby Ost en eloge till deras prisvärda frukostpåse som räddade mig flera dagar under veckan. Det är för övrigt en mycket bra ost- och delikatessaffär!


Tidigare blogginlägg om matställen på Gotland finns här, här och här. Några ställen finns tyvärr inte längre.

7 juli 2013

min almedalslista

I år var det tredje året som jag besökte Almedalsveckan på riktigt. Jag blir bara mer och mer övertygad om att detta för mig är en mix av kompetensutveckling, nätverkande och skön avkoppling.

Almedalen har utvecklats till ett stort demokratiprojekt med över 20000 besökare till över 2000 evenemang. Det är världens största knytkonferens. Och allt är gratis! Och man skall vara medveten om att det inte finns ett Almedalen, det finns massor. Jag höll mig inom sfärerna bygg, infrastruktur och sociala medier. De politiska reportrarna bevakar det partipolitiska Almedalen. Magnus höll sig i sfärerna kultur och högskola, och bror Jakob bevakade den ideella sektorn. Ibland möts vi, men oftast inte. Utom på luncherna, minglen eller i en gatukorsning. Och förstås vid partiledartalen!

Förutom de blogginlägg jag skrivit, så vill jag även göra en lista som beskriver mitt Almedalen 2013:


Bästa kaffet – Hos SACO inne på Rindi.
Bästa frukosten – Frukostpaketet på Café Amalia.
Bästa wifi – Kunskapshuvudstaden i Donnerska trädgården.
Bästa laddplats – Bloggplats H12.
Snyggaste montern – Bort med machokulturen i Byggbranschen, byggbod i hamnen.
Bästa gratislunchen – Fastighetsbranschen i Almedalen, Supper.
Mest tänkvärda – Sitt med Dawit.
Mest starstruck – Att få lyssna på Joppe Pihlgren, Palorado, fastighetsbranschen.
Coolast – Maria Pleiborn, WSP, som körde Harley till Mäklarsamfundets seminarium.
Bäst godis – Kommunals jordgubbar.
Roligast giveaway – 3D-utskrivna partiledarhuvuden hos Almega.
Mest udda – Medierna i P1:s provisoriska studio i vårt hus.
Bästa boendet – Hasselkollektivet.
Bästa webb-tv – Godmorron Almedalen, JMW.
Bästa dealen – Kusinrabatt på H10.
Roligaste minglet – Proseccovänstern hos Jenny och Sten.
Mest oväntade – Att pappa Göran blev ett Almedalsproffs på 24 h.
Bästa nyordet – Bjudladda. Kreddar Petter Karlsson, FKDV för detta ord.
Mest spännande – Stockholm 2070, Sweco, MTR och Skanska.
Mesta snutfika - Glaserade donuts på Lantmäteriets seminarium om strandskydd.
Paus för själen - Nikodemussamtalen i Domkyrkan.

6 juli 2013

15 minuter i en cell


Min viktigaste insats under Almedalsveckan tror jag var att jag deltog i manifestationen Sitt med Dawit, där 251 personer satt 15 min var inlåsta i en liknande cell som Dawit Isaak har suttit i utan rättegång sen 2001. Cellen var liten, mörk, med sandgolv och inredd med en pall och en hink. Jag fick inte ha klocka eller mobil med mig, och jag hade öronproppar i öronen för att inte höra något av samtalen utanför. Allt för att verkligen få en uppfattning om hur det är att sitta i ensamcell utan kontakt med någon.
 
15 minuter är inte länge, men utan någon tidsguidning tappar man tidsuppfattningen ganska fort, och dessutom fick jag tvångstankar om att bli så kissnödig att jag skulle behöva använda hinken...

 
 
Magnus som väntade utanför och jag twittrade båda två med hashtaggen #sittmeddawit. Där kan man läsa tweets om manifestationen som även blev utsedd till Hetast i Almedalen.



Kampen är inte över men det kändes rätt att göra detta. Här ett citat från webbplatsen freedawit.com
 
"Det kan verka fruktlöst. Dawit har suttit inspärrad sedan 2001 utan rättegång. Men vi får inte glömma att just uppmärksamheten håller honom vid liv. Om vi glömmer honom kommer Eritrea glömma honom snabbt. Och ni 251 personer som suttit med Dawit i Almedalen betyder så mycket för att öka medvetenheten om den omänskliga situation han befinner sig i. Stort tack för att ni vågade möta det mörker som är Dawits vardag. Stort tack för det ni sagt att ni vill göra. Almedalsveckan är slut men kampen för att få Dawit fri fortsätter."

5 juli 2013

gotländska delikatesser


Dagens utfärd till Östergarnslandet innehöll bland annat en magisk lunch på favoritstranden Sjauster. Där åt vi flundror, potatissallad och kyckling tillsammans med ett gäng gotländska delikatesser, från bra leverantörer. De där som vi alltid köper med oss som matsouvenier från. Okra ost från Stafva, fänkålsknäcke från Hejde, gotlandslimpa från Eskelunds, picklad lök från Gutö och kryddor från Sjaustrukocken.

Kolla in deras webbplatser och köp och stöd de lokala producenterna om du kommer till Gotland!

Stafva ost
Hejde knäcke
Gutö delikatesser
Eskelunds hembageri
Sjaustrukocken

4 juli 2013

mingel på ett tak


 
Ibland är det oväntade det bästa. Idag fick jag ett meddelande på facebook från Jenny. (En tjej jag lärde känna genom Elevorganisationen i Uppsala på 80-talet. Vi har knappt setts sen dess, utan fått kontakt igen tack vare FB.) Meddelandet löd: "Kom och mingla på vårt tak i Visby med Proseccovänstern!" Klart man tackar JA!
 

Det visade sig att hon och hennes man Sten hade spanat in att några gamla elevorganisatörer som precis som dom befann sig på Gotland och tänkt att takterassen i det lånade huset på S:t Nikolaigatan borde utnyttjas. Och det gjorde vi ordentligt Johanna, Amalia, Jakob, Magnus och jag!

Vi drack mängder av Prosecco, pratade, skrattade och blev kvar mycket längre än vad som var tänkt. Så otroligt kul! Och dessutom som alltid i Almedalen även ett tillfälle för nätverkande. Magnus som inte kände de här människorna sen förut bytte visitkort och hade minst två viktiga jobbkontakter med sig hem...

Jag fick dessutom en dos nostalgi när det visade sig att Sten hade varit med i mitt gamla favoritband Webstrarna!

3 juli 2013

bästa byggutspelet i almedalen

Idag var jag på en superviktig programpunkt. Byggcheferna och Sveriges Byggindustrier lanserade sin nya kampanj "Bort med machokulturen inom Byggbranschen!" Det gjordes i en byggbod i Visby Hamn och genom en debattartikel i GP 26/6 2013. Det bygger på en intervjuundersökning man har gjort och det intressanta blir att följa dessa organisationer under hösten och se vad som blir av detta.

Och jag kan bara säga: Heja! Det här behövs i vår bransch (och stolt bära t-shirten jag fick).
 

Debattartikeln i sin helhet:

Machokulturen inom byggbranschen måste utrotas

Byggbranschen lider alltjämt av en machokultur som skrämmer bort kompetenta människor och riskerar branschens rykte och framtid. Denna kultur måste utrotas, skriver Lars Bergqvist, ordförande Byggcheferna och Ola Månsson, VD Sveriges Byggindustrier.

En ny undersökning från Byggcheferna visar att många års ansträngningar från organisationer och företag inte räckt till. Machokulturen sitter fortfarande i väggarna. Den kulturen måste utrotas. Det är Byggcheferna och Sveriges Byggindustrier överens om.

Följderna av att machokulturen sitter i väggarna är många och allvarliga. Kvinnor, etniska minoriteter och människor med avvikande sexuell läggning lämnar branschen. Dessutom ökar risken för byggfusk och korruption.

En grabbig attityd
Byggchefsbarometern 2013 visar att en majoritet av de som svarat anser att arbetsmiljön kännetecknas av en grabbig attityd med ett tufft arbetsklimat. Varannan anser att kvinnor och män behandlas olika genom att kvinnor inte ges samma karriärmöjligheter, men också genom att kvinnor inte får samma arbetsuppgifter som männen. Varannan kvinna anser att det finns en inställning inom branschen att kvinnor inte lämpar sig lika bra som män i byggbranschen. Detta är oacceptabelt och vi som arbetar i branschen måste göra något åt det.

En annan konsekvens av den machokultur som framträder i undersökningen är att det fortfarande finns fördomar kring homosexuella. Närmare varannan person svarar att det finns negativa attityder och fördomar mot homosexualitet i branschen. Främst verkar de här fördomarna finnas i produktionen men närmare en tredjedel säger att attityden också finns hos ledningen och på kontoren. Något som bekräftas när svaren från chefer och äldre män analyseras. Men bland dessa målas även en delvis annan bild upp. Man anser att problemen möjligen har funnits tidigare, men att de inte längre existerar. Chefer och individer som arbetat länge i byggbranschen verkar ha blivit blinda för hur det verkligen ser ut.

Allvarliga följder
Byggbranschen har problem och både fack och arbetsgivare är medvetna om detta. Vi ser att de negativa följderna är många och allvarliga. Kvinnor, etniska minoriteter och människor med avvikande sexuell läggning lämnar byggbranschen. Kompetenta människor som vi behöver för att kunna behålla och utveckla en livskraftig byggindustri. Dessutom ökar riskerna för byggfusk och korruption när en intern machokultur leder till informella strukturer och dolda beslutsvägar. Farhågorna visar hur viktigt det är att vi tillsammans jobbar för mångfald och mot machokultur på alla nivåer och inte bara i produktionen.

Byggbranschen befinner sig i en stor generationsväxling, inte minst på chefsnivå. Fack och arbetsgivare vill inte att begåvade människor ska välja bort byggindustrin för att de upplever att arbetsmiljön är ohälsosam eller för att de misstänker att de inte kommer att ges en rättvis chans.

Skadlig för branschen
I ett försök att påverka har Byggcheferna bland annat ansvarat för att 600 chefer inom byggindustrin i Västra Götaland fått genomgå en utbildning för att hantera sina egna fördomar. Ett annat exempel är att Sveriges Byggindustrier har startat ett mentorsprogram, kallat Mentorbygg, för att öka andelen kvinnliga chefer i byggbranschen. Syftet är att synliggöra kvinnors kompetens och ge fler möjligheten att ta sig fram.

Men vi måste tyvärr erkänna att de insatser som hittills gjorts inte har varit tillräckliga. Faktum kvarstår – det finns en machokultur inom byggbranschen och den är skadlig. Nu krävs det en bredare samling för att få till verklig förändring. Först då kan machokulturen utrotas och byggbranschen bli en attraktiv framtidsbransch för alla.

Lars Bergqvist
ordförande, Byggcheferna

Ola Månsson
VD Sveriges Byggindustrier

2 juli 2013

en hemlis i min smak

Idag gjorde vi som Alex Schulman gjorde för två dagar sen, enligt hans instagrambild. Vi åt middag på Bungenäs tillsammans med Magnus kollegor. Och det var precis som Alex skriver bara BÄST! Fantastiskt och coolt! Och ganska hemligt. Det finns ingen webbplats, knappt nått på facebook och de svarar bara ibland i telefon. Man satsar på att ryktet skall sprida sig från person till person, och det gör det ju!


Vi satt ute trots att det var ganska kyligt, eftersom vi inte ville missa den fina kvällsolen på uteplatsen. Bungenäs är en fd militär udde, där även Säpo övat gisslanfritagningar. Förra året togs det över av ett gäng entusiaster som håller på att skapa nått väldigt fint här ute. Restaurang, café, konstlada, affär, hotell och sommarhus. Allt helt bilfritt. Man får ställa bilen vid den tidigare avspärrningen och gå eller cykla 700 meter ner till restaurangen. 


Middagen var av slaget "kvällens färdiga meny" och det var inte fy skam. Friterade småräkor som amuse, tre smårätter med bla en otrolig råbiff, och confiterat anklår med syrad sommarkål och färskpotatis. Till det serverades härliga sommarviner.

Till kaffet flyttade vi in och passade då även på att titta in i de nyrenoverade hotellrummen, där många detaljer har behållits från förr, bl a kulhålen från Säpos tid...

När vi skulle gå, fick jag världens egoboost, för då kom en kille fram från bordet bredvid och frågade om jag jobbade på teve, eftersom han och hans gäng känt igen mig. När jag sa nej, undrade han om jag i alla fall inte var nån slags expertkommentator. Tyvärr var jag ju tvungen att säga nej till det med. Men lite roligt tyckte jag att det var, särskilt som sällskapet helt hade missat att jag suttit tillsammans med rektorerna från Konstfack och Kungliga musikhögskolan...

1 juli 2013

fransk slow motion

Efter en fantastisk middag hos Magnus chef Maria på Dämba på Fårö, så skulle vi bo över på Slow Train Bed & Breakfast. En fransk liten oas snett emot Kutens Bensin och Crêperi Tati, som drivs av samma svensk-franska par.

 
 
Husen och miljön är så typiskt gotländsk och lite karg i en mild färgskala, medan det inomhus är fullt av retomöbler i murriga varma färger och ombonat på ett gammaldags sätt.

 

Vi bodde i en svit med röda färger i många nyanser, möbler i sammet och gardiner i satin, där hela känslan var fransk budoir. Och Magnus passade på att jobba lite vid det snygga skrivbordet i ek.
 


Dock känns det nästan konstigt att titta ut över strandängarna vid Friggars. Men morgonljuset var vackert och jag kände att detta var ett ställe att återvända till.



Och inte blev det sämre av den mysiga pensionatsfrukosten i stora salongen. Alla satt vid samma bord vid fint uppdukade platser. Frukosten destod av nybakt bröd med olika pålägg, kokta ägg, yoghurt med bär och kardemumma, fruktsallad, färskpressad juice i små portionsflaskor och gott kaffe med varm mjölk. Dessutom kom värdinnan själv in med alldeles varma småkakor på en plåt!


Är du på Fårö, bo på detta roliga och mysiga ställe. Läs mer på deras fina webbplats.