29 juli 2017

syrlig saft på festival i estland

Den 2:a juni var min dotter Klara nog med om sin häftigaste upplevelse nånsin. Hon fick stå på scenen på sångarfältet i Tallinn tillsammans med 18 000 andra barn och ungdomar. Det var nämligen sångfestivalen för barn&unga 2017 (Noorte laulupidu) och Estniska skolans alla tre körer var där.

På väg till den sju timmar långa konserten paraderade vi (även föräldrar) 3 km ut till sångarfältet, tillsammans med 40 000 andra sångare, musiker och dansare. Klara har min fina folkdräkt från den lilla ön Muhu, som jag fick av mina morföräldrar i konfirmationspresent. De är nu döda båda två, men de skulle älskat att få veta att deras barnbarnsbarn fått sjunga på en laulupidu i det fria Estland. Morfar hann uppleva att Estland blev fritt, men inte mormor. Detta var f ö den första sångfestivalen där alla på scenen faktiskt är födda i det fria Estland.


Sångfestivalen som hade rubriken Mina jään (jag stannar/förblir/blir kvar) är en riksangelägenhet och förutom att 70 000 personer kommer till festivalen, så direktsänds den på estnisk tv. Den går faktiskt fortfarande att titta på, på deras Youtube-kanal. I en av låtarna syns Klara...


Ett bär som är oerhört populärt i Estland är havtorn (astelpaju). Det går att köpa överallt och på festivalområdet såldes havtornsslush. Mums! Här hemma får jag nöja mig med havtornssaft, som jag gör på frysta havtornsbär från coop.


HAVTORNSSAFT

500 g havtornsbär
6 dl vatten
3 dl Rörsocker 
1 msk Vaniljsocker

Koka upp bär, vatten, rörsocker och vaniljsocker. Låt det puttra i cirka 10 minuter under lock, rör om då och då. Skumma av noga. Sila saften och häll upp i rena flaskor och förvara svalt.

En annan estnisk specialitet är piroger. Man kan köpa alla möjliga sorter i mataffärerna och vi ordnade picnic på rummet flera gånger med dom och goda sallader. Familjens favoriter hittills har varit med köttfärs, morot, ost och lax. Men i år fick vi en ny favorit. En variant på "dog in a blanket". Korvpiroger med en senaps- och gurkmix.


PIROGER MED KORV OCH GURKA

50 g Senap
3 msk ättiksgurka/saltgurka
250 g smördeg
Smala kokkorvar (wienerkorvar)
ägg

Hacka gurkan och blanda med senap. Kavla smördegen om den känns tjock. Skär smördegen i 5 x 10 cm stora bitar. Skär korvarna i 5 cm bitar. Lägg på en korv och lite gurkblandning på varje bit. Rulla ihop och pensla med lite uppvispat ägg. Grädda i 200 graders ugn i c:a 12 minuter.

Del tolv i #receptminnen2017

28 juli 2017

grekiskt innan parkteatern

Häromdagen var jag på Parkteatern och såg en föreställning som heter Povels naturbarn. Det är syskonen Ramel tillsammans med basisten Backa-Hans som sjunger Povel Ramel-melodier och berättar egna minnen från sin uppväxt. Mycket charmigt! Jag älskar Parkteatern, sommarunderhållning som är gratis. "Stockholmarnas kulturella skatteåterbäring", som chefen Sissela Kyle brukar säga.


Inna dess åt jag grekiskt på Grekiska kolgrillen. Souvlaki, halloumi, tsatsiki och grekisk sallad. Så gott och så somrigt. Jag brukar ju laga grekiskt på sommaren och både souvlaki och tsatsiki finns på bloggen. Men inte min grekiska sallad. Jag har medvetet skrivit ut ganska få mått, eftersom det är så mycket tycke och smak som avgör här.


GREKISK SALLAD

1 rödlök 
1 röd paprika 
0,5 gurka
2 tomater
romansallad
salt och peppar
1 paket fetaost
torkad oregano
kalamataoliver
2 delar olivolja
1 del rödvinsvinäger

Skiva löken tunt, skär resten av grönsakerna i bitar och lägg upp på ett fat, strö på salt och peppar. Toppa med fetaost, oliver, oregano och ringla slutligen över olivolja och vinäger. 

En annan god grekisk sallad är den här salladen från Kreta. Den har jag hittat hos Yotam Ottolenghi, en fantastisk israelisk kock som bor i England. 


YOTAMS GRÖNA SALLAD 

3 vitlöksklyftor 
1 rödlök 
3 msk olivolja
3 tsk vitvinsvinäger
salt och peppar
1 gurka
2 gröna paprikor
isbergssallad
1 tsk kalonjifrön (nigella)
dill
mynta

Hacka vitlöken och ena halvan av löken fint. Mortla olja, vinäger, lökhacket i en mortel till en lös pasta. Smaka av med peppar och salt. Skiva den andra halvan av löken tunt. Skär gurkan, salladen och paprikorna i bitar. Blanda lök, gurka, peppar, sallad, kalonjifrön och oljepastan i en skål. Strö på hackad dill och mynta.

Del elva i #receptminnen2017

27 juli 2017

drinkar innan håkan

I början av juni var jag och KlaraHåkan Hellström på Stockholms stadion. Det var första gången som Klara var på stor konsert, eftersom hon ju nu har blivit 13 år och får gå på arenakonserterna. Innan konserten gick vi på en riktig favorit Yuc. Vi åt lite olika taquitos, tacos och drack goda drinkar. Klara drack en alkoholfri variant av mojito, som vi senare återskapat på detta sätt hemma.


KLARAS TONITO

5-10 blad Mynta
0,5 lime, saften
2 cl sockerlag 
1,5 dl Tonic
krossad is

Muddla mynta och lime i ett högt glas. Fyll på med krossad is. Tillsätt sockerlag och fyll upp med Tonic. Garnera med en myntakvist.

Taquitos kan serveras på olika sätt. På Yuc serveras de i friterade öppna skal, medans jag gör dem som rullar som jag ugnsbakar. Det här är en favorit!


TAQUITOS MED KYCKLING

1 paket minitortillas
400 g kycklingfilé
100 g färskost 
1 röd lök
1 vitlöksklyfta
3 msk tacosås 
0,5 tsk chilliflakes
0,5 tsk paprikapulver
0,5 tsk spiskummin
0,5 tsk korianderfrön
1 msk limejuice
2 tsk färsk hackad koriander
2 dl riven ost

Stek kycklingen och lägg den åt sidan. Mortla chilli, korianderfrön och spiskummin. Finhacka lök och vitlök, stek dem i lite olja. Tillsätt tacosås och färskost, mortlade kryddor och limejuice. Ta blandningen från värmen. Hacka kycklingen i små bitar och blanda ner den i såsen tillsammans med koriander och ost. Fördela massan på tortillabröden, rulla ihop dem och lägg dem med skarven nedåt på plåt med bakplåtspapper. Pensla lätt med olja. Grädda mitt i ugnen (175 grader) ca 10 min tills de är gyllenbruna och krispiga.


Konserten var minnesvärd och fick avbrytas mitt i pga åska och ösregn. Men Håkan genomförde den och vi som satt under tak kunde njuta hela kvällen!

Jag har gjort en låtlista på spotify från den kvällen.

Del tio av #receptminnen2017

26 juli 2017

kroppkakor på blekingebuffé


Förra helgen när vi var på Hasslöfestivalen, bodde vi Karlskrona och passade på att ha en turistdag där. Vi kollade in stora delar av stadens världsarv "Örlogsstaden Karlskrona". Där ingår bla Amiralitetskyrkan med fattigsparbössan Rosenbom. Han är känd från Nils Holgersson, där han hjälper pysslingen. Numera har Rosenbom swish, vilket vi tyckte va kul!


En annan sevärdhet är Marinmuseet med ubåten Neptun. Häftigt både med gammal sjöfartshistoria, vackra galjonsfigurer och en ganska modern ubåt. Man får gå in i den och det finns en bra app där historien om svenska ubåtar berättas. Klart sevärt!

På museet finns det en bra restaurang Skeppsgossen, där det serverades en Blekingebuffé. Den innehöll sill, sallader, raggmunk, lax, söndagsstek och förståss kroppkakor. En rätt jag verkligen gillar, men så är jag ju en husmanskost-nörd. Det fanns både små uppstekta vita och lite större kokta gråa. Färgen har att göra med om det finns rå potatis i smeten eller inte. Jag kommer aldrig ihåg vilken som är vilken, öländska, småländska eller blekingska, men jag gillar framförallt små kroppkakor som är gjorda på bara kokt potatis, för så gjorde alltid farmor Anna-Stina på Gotland.


FARMORS KROPPKAKOR

1 kg potatis
3 st ägg
2,5 dl vetemjöl
2 msk potatismjöl

Fyllning
400 g rimmat fläsk
1 st gul lök, stor
1 krm kryddpeppar, mortlad
Salt och peppar

Skala och koka potatisen. Låt ånga av och pressa eller mosa den. Låt svalna. Blanda till en deg av ägg, vetemjöl och potatismjöl. Skala och hacka löken fint. Skär fläsket i små tärningar.
Stek fläsket i stekpanna. När det börjar bli färdigt lägger du i löken och låter den steka med de sista minuterna. Krydda med kryddpeppar, salt och peppar. Rulla potatisdegen till en korv, c:a 3 cm i diameter. Skär 2 cm tjocka skivor. Fördela fläskfyllningen i mitten på varje degbit. Vik hop och rulla till bollar runt fyllningen. Koka upp rikligt med saltat vatten och sjud bollarna försiktigt i 6–8 minuter. (De flyter upp till ytan när de är klara.)

Bryn lite smör tills det blir nötbrunt. Servera kroppkakorna med rårörda lingon och smöret.

Del nio i #receptminnen2017

25 juli 2017

orientaliska persikor är riktig sommarmat


I helgen hade vi "vuxenkollo" på Muskö. Det var min goda vän Tusse som äger och driver café Under kastanjen i Gamla stan, som hade bjudit ut ett gäng vänner.


Vi drack väldigt gott, särskilt Champagne som är Tusses favorit. Alla flaskor sabrerades, även jag gjorde detta... Läskigt men kul.

Men vi åt också gott, och där hade jag stått för en del av matlagningen. Löksill och färskpotatis, jordgubbar med maränger och lemon curd. Och grillad tonfisk med grönsaker, mangosalsa och citronsås.


När jag åt tonfisken kom jag på en annan grillad sommarrätt som vi serverat till både fisk och kyckling. Den har ingått bland mina sommarparadrätter, men fallit i glömska. Nu är det dax att grilla persikor igen!


GRILLADE PERSIKOR MED HALLOUMI

Persikor/Nektariner
Röd lök
Halloumi
Olivolja
Condimento
Dukkah
Färsk mynta

Skär persikor (eller nektariner) i klyftor. Skiva rödlök och tärna halloumi. Grilla på grillen i en panna, eller ugnsbaka i 200 grader i c:a 20 min. Droppa över olja och condimento. Strö på hackad mynta och dukkah.

Uppdatering: Senast hade jag även på lite färsk koriander och chilliflakes. Inte dumt alls!

Dukkah är en egyptisk kryddblandning som fått ett uppsving nyligen, eftersom allt med nötter och frön har kommit i ropet. Jag lärde mig att göra den i Jerusalem, och strör den gärna över sallader.



DUKKAH

3 dl hasselnötter/mandlar/pistagenötter
1 dl oskalade sesamfrön
2 msk hela korianderfrön
1 msk spiskummin
salt och svartpeppar

Rosta nötblandningen (välj själv vad du gillar, eller har hemma) och sesamfröna i 175 graders ugn i 10 min. Rosta kryddorna i torr stekpanna i c:a 3 min. Låt allt svalna. Kör i mixer tills det blir som grovkornig sand. Smaka av med salt och peppar.

Del åtta av #receptminnen2017

24 juli 2017

det finns inget bättre än danska smørrebrød


Jag har ett gäng fantastiska twitterkompisar. Flera gånger har vi gjort roliga dagsresor över Öresund. Och varje gång har jag ätit en av mina favoriträtter alla kategorier, smørrebrød. Det är allt som jag gillar, gott bröd, smaskiga pålägg och en stor valmöjlighet efter humör.


När man äter på nått av de klassiska smörgåshaken i Köpenhamn som tex Café Petersborg eller Kanalcaféen, så får man brödet för sig och påläggen i små skålar. Ett trivsamt sätt att servera och låta alla få välja mängd. Till denna gudamat dricks förståss Hof och en lille...

Jag gillar de flesta sorters smørrebrød, men återkommer alltid till det med grov leverpastej, champinjoner och bacon.


SMØRREBRØD MED LEVERPOSTEJ 

Danskt rågbröd
Sallad
Grov leverpastej
Bacon
Champinjoner
Gurka
Persilja

Värm grovmalen leverpastej en minut i micron, så att den blir ljummen. Lägg på sallad på en skiva rågbröd och lägg på leverpastejen. Stek bacon och färska champinjoner. Toppa med dessa. Garnera med gurkskivor och lite persilja.
Om du vill göra någon annan sorts smørrebrød, finns här två länkar som jag har sparat. Sven Melanders tips och Håkan på Vindlekas tips.

Del sju i #receptminnen2017

23 juli 2017

apelsiner på elden

I våras avslutade jag en avdelningsledarutbildning i Scouterna med en fantastisk helg på Vindalsö. Vi bodde i vindskydd och lagade all mat över öppen eld. Vi hade workshops om bla säkerhet, surrning, trygghet och reflektion. Vår patrull lärde alla en Mora Träsk-låt på lägerbålet och läste en gomorronsaga och hade strandyoga för hela gänget. 


Att laga mat över öppen eld resulterar verkligen inte i tråkig mat, utan vi åt lax i paket med nygjord aioli, muurikkastekta ägg och bacon, kycklinggryta med asiatiska smaker mm. Men det roligaste var nog vårt försök att laga "sockerkaka i apelsin". Det var ett himla passande och trillande och pysande... Men blev väldigt gott till kaffet. Jag har sen googlat på denna företeelse och kommit fram till att det nog är bättre med kladdkaka och folie. Så receptet är förfinat.

Men vill man ha lite spänning kan man köra sockerkakssmet i apelsinerna...


KLADDKAKA I APELSIN

100 g smör
2,5 dl strösocker
2 ägg
1 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker

6 apelsiner

Skär av ett lock på varje apelsin. Skär ur innehållet och gör en fruktsallad på det.

Blanda ihop de torra ingredienserna (förslagsvis redan hemma). Rör ihop torrvarorna med ägg och mjukt smör. Klicka i smeten i apelsinerna. Lägg på lock och svep in dem i folie.
Lägg på glöd och baka i 20 min (eller längre, beror på värmen). 
Öppna folien och ät med sked direkt ur apelsinen. Det gör inget om det fortfarande är kladdigt, det är gott ändå!


Här är en min fantastiska patrull SKVALP, som jag har delat så mycket kul med. Om du nån gång funderar på att gå en utbildning i Scouterna, kan jag bara säga Gör det!

Del sex i #receptminnen2017

22 juli 2017

hasslöfestivalen 2017


Sommarens upptäckt är ön Hasslö. Jag och min kompis Karin åkte dit förra helgen, för att vi sett att det var en liten musikfestival där. Några av våra favoriter skulle spela där, så vi slog till på en minisemester i Blekinge. Hasslö ligger lite utanför Karlskrona.


På dagen innan själva festivalen började, utforskade vi ön. Vi hittade en fin badvik Sandvik, där det var drakfestival och skönt strandhäng. Lunchen intogs i Garpahamnen på det lilla mycket välskötta Hasslö hamncafé. Jag hade hört talas om deras smörgåstårta, men den var slut så jag åt en otroligt god sillamacka istället. Som jag naturligtvis måste rekonstruera hemma.


HASSLÖ SILLAMACKA

Rostat bröd
sallad
gurka
morot
citron
rödlök
sill (friterad eller panerad)
picklad rödlök
dill

Skiva gurka, citron, morot. Hacka lök. Fritera eller panera sill/strömming. Rosta bröd och lägg på sallad och den varma sillen. Dekorera med gurka, citron, morot, två sorters lök. Ringla på lite hovmästarsås och strö lite dill överst. 

PICKLAD RÖDLÖK MED KNORR

2 rödlökar
0,5 dl 12 % ättika
1 dl socker
1,5 dl vatten
1 stjärnanis
5 vitpepparkorn
1 krm salt

Skiva rödlök. Koka upp lagen med anis, peppar och salt. Häll på den på löken och låt stå några timmar. Servera. Håller ett bra tag i kylskåp.


Väl på festivalen trivdes vi utmärkt. Avantgardet och Magnus Carlson var fantastiska. Och Per Gessle stod för svensk sommar. Och ölen från det lokala bryggeriet Skeppsgossen smakade utmärkt. Särskilt Hawaii-ipan. Hasslö kallas f ö "Lilla Hawaii".


Del fem i #receptminnen2017

21 juli 2017

utflykt till dalhalla


Helgen före midsommar hakade jag på att åka till Dalhalla och se Sting. Marianne som frågade hade fått en biljett över och tänkte på mig. Inte så konstigt, eftersom hon är den jag sett flest konserter ihop med. Vi har ganska lika smak och har alltid haft det så roligt när vi varit på spelningar, vare sig det har varit Springsteen på Ullevi eller en liten spelning på Gotlands Nation.


Den här gången åkte vi upp efter jobbet på fredagen och åt middagspicnic längs vägen, innan konserten. Vi bodde sen i Dala-Järna och tog oss hem under lördagen. Kort och intensivt! Marianne hade fixat till en ståtlig picnic och jag blev särskilt förtjust i den fetaoströra hon rört ihop.


MARIANNES FETAOSTRÖRA

75 g smör
75 g philadelphiaost
150 g fetaost
svartpeppar
gräslök
citron (skal + saft)

Vispa smör och philadelphiaost luftigt. Smula i fetaost. Krydda med svartpeppar, hackad gräslök och lite citronskal och saft (ha i efter tycke och smak). Rör ihop. Servera till bakad potatis.

Receptet kommer ursprungligen från UNT, men är nedskrivet ur minnet av Marianne.

Kommentar: Funkade utmärkt på macka! Men tror att jag skall testa 50/50 philly och feta nästa gång. Det smöriga passar nog egentligen bättre just i varm potatis.



Det var kul att se Sting. Jag har ju egentligen mest lyssnat på The Police, så mina höjdpunkter kom när de ganska många police-låtarna spelades. Skrev så här på fb:

"Det är inte många band som jag vet exakt när jag hörde första gången. Men med The Police vet jag det. Det var på "top of the pops" på teven i ett hotellrum i London på sportlovet i 8:an. Minns du mamma? Ett konstigt band som sjöng "Walking on the moon". Men med en lockande ljudbild. Såg dem senare på Hovet... #stingpådalhalla"

Del fyra i #receptminnen2017

20 juli 2017

karibiska smaker

Min kusin Lovisa och hennes man Markus har en förkärlek för karibiska smaker. Häromveckan var jag hemma hos dem och åt en väldigt god karibisk lax. Den serverades med sötpotatis, ananas, mango och en vitlökscréme. Otroligt smaskigt! Tror det även skulle funka med kyckling.


KARIBISK LAX 

800 g laxfilé, med skinn 
1 tsk kryddpepparkorn 
2 piri piri, torkade 
2 tsk paprikapulver 
2 tsk ingefära, mald 
2 tsk råsocker 
2 tsk havssalt 
2 msk mörk rom
2 sötpotatisar 
2 msk olivolja 
1 tsk salt 
1 ananas 
1 mango


Vitlökscrème

2 dl crème fraiche 
1 msk majonnäs 
2 vitlöksklyftor, pressade 
0,5 lime, rivet skal  
1 tsk lime, pressad 

Lägg laxfilén med köttsidan upp i en form. Stöt kryddpeppar grovt i en mortel tillsammans med piri piri. Blanda med paprikapulver, ingefära, socker och salt. Gnid in laxsidan med kryddblandningen och droppa försiktigt på rom. Låt stå i rumstemperatur medan du förbereder tillbehören och gör vitlökscrèmen.

Sätt ugnen på 225°. Skala sötpotatisen och skär dem i långsmala klyftor. Lägg dem i en rymlig ugnssäker form och blanda dem med olja och salt. Stek dem i ugn ca 20 min. Vänd dem någon gång under tiden.

Ansa och skär ananas i långsmala klyftor. Skär bort skal och kärnan från mangon. Skär fruktköttet i långsmala klyftor om det går, annars bara större bitar. När sötpotatisen är färdigstekt blanda försiktigt, ner ananas och mango i den varma formen och låt dem bli ljumma på eftervärmen.

Blanda samman samtliga ingredienser till vitlökscrèmen och ställ den kallt.

Sänk ugnen till 175°. Skär laxsidan i portionsstora bitar och lägg i en ugnssäker form med den kryddiga köttsidan upp. Stek mitt i ugnen ca 15 min.

(Receptet kommer ursprungligen från AlltomMat)

Förra sommaren besökte vi tre en trevlig jamaicansk restaurang Moso Jamrock, som numera bara har en foodtruck. Mitt bestående minne från det besöket var en rompunch, som jag sen återskapade hemma. Perfekt sommardrink!


JAMAICAN PUNCH, MALENA STYLE

5 cl mörk rom
2,5 cl limejuice
2,5 cl grenadine
5 cl ananasjuice
5 cl blodapelsinjuice
Riven muskot

Blanda, kyl och servera med is!

Del tre i #receptminnen2017

19 juli 2017

Georgien del 2 - bönröra och valnötsdressing

Mycket av min resa till Georgien förra året gick åt till mat och dryck, eller samtal om mat. Margit som jag bodde hos har ett förflutet som matskribent och restauranganställd. Jag fick äta toppengott både ute på restauranter, guesthouses och hemma hos henne och Thomas. Och jag fick med mej de mest förtjusande kryddor, såser, röror och en vacker kokbok.


En av de minnesvärda rätterna var tomat- och löksallad med valnötsdressing. Vi hade fått den på flera ställen, men Margits egen var den godaste. Jag skrev ner ett ungefärligt recept när jag stod bredvid, och har sen experimenterat lite hemma med proportionerna. Jag har ju de två kryddorna som används, men det går att utesluta dem eller droppa lite citron i dressingen och kanske ha i lite mild curry. Tagetes smakar nämligen citrusaktigt och blåväppling är en mildare släkting till bockhornsklöver som bla finns i curryblandningar. Salladen serverades till suluguniost, det lerugnsbakade brödet sjoti, rökt fläsk från ratcha och en försvarlig mängd chacha (hembränd grappa).


MARGITS VALNÖTSDRESSING

1 dl valnötter
1 tsk vitvinsvinäger
1 tsk korianderfrön
1 nypa blåväppling
1 nypa tagetes
1 chilli (utan frön)
1 klyfta vitlök
salt och peppar
vatten

Mixa och späd till en trögflytande konsistens. Som tjock välling, typ.


Blanda i dressingen i en sallad bestående av tomater, rödlök, gurka, röd paprika och kanske lite romansallad. Så här serverades salladen på Gallery Hotel i Oni, men jag tycker att det är enklare att skära färdigt salladen.


Vi besökte bland annat matmarknaden i Tbilisi och fick smaka på alla sorters spännande saker. En sak jag verkligen gillar när jag reser är att besöka marknader och lokala små ställen. Vår bästa middag åt vi på restaurant Kakhelebi där jag bland annat fick pröva deras dumplings Chinkali och den goda bönröran Lobio. Som jag har hittat ett toppenrecept på, och lagat till min släkt när vi hade georgisk middag för ett tag sen.


VILLES LOBIO

500 g röda kidneybönor
kardemumma
lagerblad
tomatpuré
1 chilifrukt
1 vitlöksklyfta
1 rödlök
300 gram suluguniost (eller en blandning av mozzarella och feta)
1–2 dl valnötter
svartpeppar
salt
korianderfrön
gurkmeja
ett knippe färsk bladselleri och koriander

Blötlägg kidneybönorna över natten eller i minst 10 timmar. Skölj och koka dem i rikligt vatten smaksatt med kardemumma och lagerblad i minst en timme, gärna två. Se till att vattnet inte avdunstar helt, fyll på vid behov.

Häll sedan bort kokvattnet, skölj bönorna och fyll på med så mycket vatten att det täcker bönorna. Sätt i några rejäla skedar tomatpuré, finhackad chili och vitlök, koka upp.

Blanda i tärnad rödlök och osten, krossa valnötterna i mortel och häll i. Krydda med svartpeppar, salt, koriander, gurkmeja och låt allt puttra i ytterligare några minuter, men så att löken fortfarande är lätt krispig. Rör ned de finhackade örterna helt i slutskedet, lite före serveringen.


Receptet kommer från Ville Haapasalo som driver den georgiska restauranten Purpur i Helsingfors.

Del två i #receptminnen2017

18 juli 2017

Georgien del 1 - Auberginerullar och Borjomi

Det kök som fascinerat mig mycket det senaste året är det georgiska. Det har naturligtvis att göra med att jag förra året åkte på en fantastisk resa till Georgien. Jag hälsade på mina vänner Margit och Thomas, som just då bodde där. Nu har de flyttat vidare till Mexiko, och jag funderar på när jag kan få till en sydamerikaresa...


Mina mat- och dryckesminnen från den resan är många, men de två starkaste är auberginerullar med valnötsröra och det märkliga mineralvattnet Borjomi. Det smakar som det bräckta vatten vi hade i Gannarve i Gammelgarn, där vi hyrde flera av min barndoms somrar. I Georgien finns det överallt och vi hade det hela tiden till hands. Beroendeframkallande.


Vid en av våra första middagar fick jag pröva valnötssallad, valnötsrullarna och katchapuri (den ostfyllda pizzan/brödet, som Georgien är så känt för). Vi satt på restaurang Bravo i Telavi och hade Kaukasus i fonden. Magiskt! Valnötsrullarna har jag försökt återskapa i Sverige, och det här är receptet just nu. Det är lite av ett work in progress..


GEORGISKA AUBERGINERULLAR

1 stor aubergine
Salt
Olivolja
1 vitlöksklyfta
0,5 gul lök
200 g valnötter
1/2 röd paprika
1 msk färsk mynta
1 msk färsk bladpersilja
Granatäppeljuice
0,5 tsk kanel
Chilipeppar

Skär auberginen i ca 0,5 centimeter tunna skivor på längden. Lägg skivorna på en ugnsplåt, torka av eventuell vätska. Salta och ringla över olja och grilla i 200 grader tills de blir mjuka och får lite färg, vänd efter 5 min. Det tar ca 5 minuter på varje sida. Låt dem sedan rinna av på hushållspapper.

Hacka vitlök och lök riktigt fint och stek i lite olja tills det blir mjuk. Låt kallna.
Mixa valnötter, paprika, mynta och persilja i matberedare och späd med granatäppeljuice tills konsistensen blir som en färs. Häll över färsen i en skål och blanda med löken. Smaksätt med salt, kanel och lite chilipeppar. Lägg en klick på varje aubergineskiva och rulla ihop.

Ställ dem i kylskåpet och ta fram 30 minuter innan de ska ätas.

Del ett av #receptminnen2017