1 juni 2020

konfirmationspicnic i coronatid

Nu har vi firat Eriks konfirmation. Han konfirmerades i går i Markuskyrkan i Björkhagen. Han har gått och läst varannan vecka under våren, och haft en coronaanpassad daglägerhelg. Vi fick vara 5 personer per konfirmand i kyrkan och resten av släkten som ville titta kunde följa gudstjänsten på youtube. En bra lösning, och för oss som var med i kyrkan var det väldigt stämningsfullt och fint.

Konfirmanderna berättade vad de olika pärlorna i frälsarkransen betydde för dem. Erik pratade om natt/dödspärlan och uppståndelsepärlan. Han var både allvarlig och hoppfull.


Det var lite skillnad mot Klara som konfirmerades på Vässarö för två år sen, med 45 andra scouter, och en drös med inbjudna gäster. Trångt och varmt. De redovisade också sin läsning med hjälp av frälsarkransen.


Efter kyrkan, så hade vi bjudit in lite släktingar, min bror Jakob med familj och barnens kusin Philip med flickvän. Erik öppnade presenter och vi fick alla krama på den medföljande hunden Chewie. Hon var toppenglad över all uppmärksamhet. Buffén bestod av chevre- och prosciuttosallad, tsatsiki, löktarte, morotsbröd och massor av bubbel. 

Till efterrätt hade Klara bakat en smaskig chokladtårta, men den får ett eget blogginlägg senare.


Det här nattjästa brödet är lite saftigare än vanliga kalljästa frallor pga de rivna morötterna. Jag har även i lite rågsikt och kummin för att jag tycker att det blir så gott. Ett stort bröd passar väldigt bra på en buffé, men det går naturligtvis lika bra att göra frallor. Då gör man frallorna direkt redan på kvällen och lägger dem på en plåt och låter de jäsa så.


NATTJÄST MOROTSBRÖD

25 g jäst
6 dl vatten
8 dl vetemjöl
5 dl rågsikt
2 st morötter, finrivna
2 tsk salt
1 tsk kummin

Lös jästen i vattnet och tillsätt resterande ingredienser. Rör ihop till en deg, om den känns för lös ha i lite mer mjöl. Kör den gärna några minuter i assistenten. Degen ska vara ganska lös. Plasta in bunken och ställ svalt över natten (8-12 h).

Tag fram degen ur kylskåpet och sätt ugnen på 250°c. Stjälp upp degen på en plåt (klädd med bakplåtspapper eller oljad). Låt plåten stå i rumstemperatur medan ugnen blir varm. Pudra över med mjöl. Häll lite vatten i ugnen (så att det bildas ånga) och ställ snabbt in plåten, vrid ner till 225 grader.
Grädda brödet mitt i ugnen 25 minuter, tills det är gyllene på både över- och undersidan. Tag ut och svep in det i en handduk. Låt svalna lite innan du skär upp det.


LÖK- OCH CITRONTARTE

3 rödlökar
1 tsk socker
3 msk färsk timjan
skalet från 2 citroner och juicen från 1 av dem
Salt och peppar
1 paket utkavlad smördeg
1 ägg
flingsalt
olivolja

förslag på topping
smulad fetaost
riven parmesan
sardellfiléer
solrosfrön
oliver
hackade valnötter
strimlade soltorkade tomater

Skiva löken och riv skalet på citronerna, och pressa ur den ena. Hacka timjan.
Hetta upp lite olja och lite smör i en stekpanna och fräs den skivade löken tills den mjuknar, utan att få färg, strö över socker för att locka fram sötman. Blanda i timjan och citronskal. Salta och peppra. Häll över citronjuicen och låt koka in i löken nån minut.

Rulla ut smördegen och lägg på ett bakplåtspapper. Bred ut den citronstekta löken, men spar lite kant. Lägg på nån topping, om du vill.

Pensla kanterna med ägg. Ställ in i ugnen i 15-20 minuter, tills kanten puffat upp och fått färg. Tag ut, strö över flingsalt och droppa på lite olivolja. Låt svalna och skär i småbitar och servera.


Nu har vi klarat av familjens konfirmationer. Nästa år går Erik ut 9:an och om två år är det dax för Klaras studentmottagning. En försommarfest om året framöver, alltså...

Inga kommentarer: