31 oktober 2021

hemmavecka 78

En vecka som gick i "same, same, but different"-anda. I fredags var jag och Klara i Uppsala och kollade in Avantgardet. Det var en gammal födelsedagspresent som blivit uppskjuten pga Corona. Jag hade inget emot att se dem igen och Klara hade sett fram emot detta länge.


Konserten var lite mer innerlig än den röjiga på Slaktkyrkan förra veckan. Dessutom fick vi höra två låtar extra. Mycket kramar och publikkontakt som vanligt. Klara sjöng tom tillsammans med Rasmus i hans mick på "Ut i natten" (hennes favvolåt).


I lördags var det dax för min andra spårarövernattning. Denna gång tillsammans med scouterna på Dinosaurien. Upplägget på helgen var detsamma som för Grodan för några veckor sen, men det blir ändå så olika. Olika scouter, andra föräldrar och lite mera höst.


Nått som ändå alltid är lika för småscouter är glädjen i att få sitta och tälja. Den här helgen blev det fokus på att tälja gubbar, efter att en av papporna hade börjat tälja på "Uno". Som godnattsaga läste jag "Mamma Mu simmar", min favorit i scoutsammanhang. Om att alla kan och får ta märken. 


Jag har köpt en underquilt från SnugPak till min hängmatta. Prövade den, när jag sov oktobers utenatt utanför scoutstugan. Vilken skillnad! Så skönt med isoleringen och vindskyddet den gav.


Nu är det återgång till kontoret som gäller, och då är det dax att börja göra ordentliga matlådor igen. Jag har ofta tidigare köpt Felix portionspajer, men nu har jag börjat göra dem själv istället. Särskilt Bacon- och broccolipajen gillar jag. Och egengjord blir så mycket godare.


BACON- OCH BROCCOLIPAJ

pajdeg
3 dl vetemjölk
125 g smör
2-3 msk kallt vattten
1 krm salt

fyllning
1 pkt bacon
200 g broccoli
0,5 liten purjolök
3 ägg
1,25 dl grädde
1,25 dl mjölk
1 msk dijonsenap
3 dl riven ost
salt och peppar

Blanda mjöl, smör, salt och vatten i matberedare tills den precis går ihop. Låt degen vila i kylen ca 30 minuter.

Tryck ut pajdegen i en pajform och nagga botten med en gaffel. Förgrädda skalet ca 10 minuter i 200 graders ugn.

Skär bacon i strimlor, hacka purjolök och fräs det några minuter i en stekpanna. Skär hela broccolin i mindre bitar (även stammen) och koka den någon minut.

Fördela bacon, purjolök och broccoli i det förgräddade pajskalet. Strö över osten. Blanda ägg, gräddmjölk och senap, smaka av med salt och peppar och häll över pajen.

Grädda i mitten av ugnen ca 30 minuter, tills den får fin färg.

29 oktober 2021

beijers bar vecka 43

Dax för Halloweenhelg. Jag är inte mycket för skräck eller pumpalyktor, men godis och bra drinkar gillar jag. Så jag googlade lite och hittade en riktigt trevlig romdrink, Vampire’s dream.


Men eftersom jag inte riktigt ville ha den så söt, som originalet gjorde jag en egen variant. Vampyrens dröm passar bra i höstmörkret till bus&godis!


VAMPYRENS DRÖM

4 cl mörk rom
2 cl citronjuice
2 cl limejuice 
6 cl ananasjuice
Sodavatten

Skaka rom, grenadine, tranbär, citron, lime och ananas i en shaker med is. Sila upp i ett högt glas. Lägg i is och toppa med sodavatten.

24 oktober 2021

hemmavecka 77

Nu börjar hemmaperioden gå mot sitt slut. Första november skall vi gå tillbaka på 40% och efter årskiftet tänker jag permanenta 60% på kontoret och 40% hemma. Den här veckan har mest tuffat på, men jag har även haft strul med passerkortet och introducerat ännu en ny medarbetare. Men så kom äntligen lördagen med nått jag väntat på länge. En konsert med Avantgardet.


Jag, Karin och Micke såg konserten på Slaktkyrkan. Och det var en röjig, stökig och alldeles underbar konsert. Två skivor har kommit under pandemin och skivan innan fick aldrig nån riktig turné. Så det fanns mycket låtmaterial att plocka från.


Dessutom finns det ju tre briljanta skivor från innan. Där Jocke Åhlund producerade två av dem. Han gästade på Walk of shame, och allt knöts ihop. Jag var alldeles varm i hjärtat av musiken, spelningen och att jag lärt känna flera som liksom jag går på många konserter. Vi är som en liten familj framme vid scenkanten.

Maten i helgen var väl inget att skriva hem om. Jag hade rätt lite inspriration. Men en sak gjorde jag och det var min "studentpasta". Det är mycket snack just nu om pasta med få ingredienser "Cacio e pepe" och "Burro e limone". Men redan på 80-talet gjorde jag denna rätt när pengarna tröt och jag ändå ville äta gott. Tror den härstammar från ett Alfredo-recept i Allt om mat.


MALENAS STUDENTPASTA

1 portion valfri pasta
50 g smör
1 vitlöksklyfta
1 dl riven ost
1 msk basilika
salt och peppar

Koka pasta. Häll av vattnet, men spara en dl. Pressa ner en vitlöksklyfta i rumsvarmt smör. Rör ner smöret i pastan. Salta och peppra. Strö över riven ost och basilika. Rör runt, och späd med lite pastavatten så att smör/ostblandningen blir krämig innan du äter.

Numera köper jag alltid gotländsk pasta. 
Så kul att det satsas på bra inhemsk pasta!

22 oktober 2021

beijers bar vecka 42

Mörkt, ruggigt och ensamt pga obarnvecka. Oktober när det är som sämst. Då behövs en varm fredagsdrink. Jag gillar alla sorters varmt vin. Gärna de som inte är så söta, som glüwein och vin chaud, men idag blev det tjeckiskt varmt vin.


När jag var i 17-18-årsåldern hängde jag mycket i Göteborg. Och ett av de ställen jag var på var Gyllene Prag. Där åt jag panerad ost och drack varmt vin. Jag har länge tänkt leta upp ett recept på det, och idag hittade jag ett bra. Det blev riktigt gott. Kryddigt och nästan inget socker alls.


SVAŘÁK

70 cl rött vin
3 kanelstänger
6 kryddnejlikor
2 msk råsocker
1 citron
1 apelsin
1 stjärnanis

Lägg kryddorna i en skål tillsammans med zesten från 0,5 citron och 0,5 apelsin.

Börja värma vinet på ganska låg värme, och häll i kryddorna. Rör då och då och värm i 20 minuter. Skiva citronen och apelsinen och lägg i vinet tillsammans med sockret. Sjud 5 minuter (det får inte koka) innan det serveras.

En kul grej med kvällens drink, var att jag fick fb-kommentarer om glaset. Det köptes på en vinfestival i Ein Kerem 1993, som jag besökte med vännerna Katharina, Karin, Magnus, Anders och Kristina.

17 oktober 2021

hemmavecka 76

Tillbaka på jobbet (om än bara en dag). Det kändes som hundra år sen. Dessutom kom jag inte in på kontoret för min behörighet hade gått ut under sommaren. Hade möten med kollegorna och introduktion av en ny medarbetare. Framöver ska jag försiktigt börja komma in nån gång ibland. Till årsskiftet ska det va normal kontorsarbetstid igen.


Helgen bjöd på fantastiskt väder och jag var på hajk med mina småscouter. Det var första terminsövernattingen för Grodan på två år. Några andraåringar var på sommarläger, men de flesta scouterna var på sin första övernatting nånsin. Så häftigt!


Vi vandrade från Ågesta Ridskola till vår scoutstuga i Fräkenbotten. Vi lekte och lunchade på vägen. Väl framme var det fika, täljning och inflyttning på loftet som gällde. Stugan har varken el eller rinnande vatten, så scouterna får hjälpa till med pumpande och fixande. Spännande!


Middag lagades på stormkök. Vi delade in oss i patruller och med hjälp av ledare och föräldrar lagades det scoutstroganoff och pasta. Det var så mysigt att jobba tillsammans när solen började gå ner. Sen flyttade vi in i ladan och hade lägerbål med marshmallowsgrillning. 

När vi kom hem (barnen var med på scouthajken), så var vi väldigt trötta. Vi belönade oss innan middagen, med vår nya favoritdrink, som funkar lika bra med och utan alkohol. 


PHILIP THE FIRST/PHILIP ZERO

(4 cl vodka)
2 cl citronsaft
3 tjocka skivor gurka
sprite/fruktsoda
is

Muddla gurkan med (vodka och) äppelsyrup i en shaker. Häll i citronsaft och is, och skaka. Sila upp i ett högt glas, lägg i is och toppa med sprite. Dekorera med gurka.

15 oktober 2021

beijers bar vecka 41

En vanlig fredag. Ingenting speciellt att fira. En helg som är fullbokad. Då behövs det en trevlig anspråkslös cocktail.


När man har hemgjord grenadine är det så gott att använda det i drinkarna. Clover club är ett utmärkt sätt att få fram granatäpplesmaken. Denna drink skapades 1910 på herrklubben på Bellevue Hotel i Philadelphia. Numera görs den oftast med hallonsyrup, men detta är originalet.


CLOVER CLUB

6 cl gin
2 cl citronjuice
2 cl grenadine
äggvita

Skaka allt i en shaker utan is, några sekunder. Fyll på med is och skaka kall. Sila upp i ett glas.

10 oktober 2021

hemmavecka 75

Musikfestival. Äntligen! I helgen har jag, Lotta och Mikaela varit på Popaganda 2021. En tvådagars festival i Fållan i Slakthusområdet.


Spelningarna var på tre scener inomhus, medans mat och dryck serverades utomhus. Som tur va, så var det en mild hösthelg. Största behållning var Nicole Sabouné och Shout out loud. Tajta spelningar på stora scenen.


Störst överaskning var Napolés, som syns på bilden. En duktig sångerska från Dalen, som tillsammans med en dj från kollektivet Ladieslovehiphop, framförde svängig R'n'b. Kul med lite lokal färg på upplevelsen.


Nästa år är det jubileum och festivalen skall återvända till Universitetet. Då hoppas jag på mycket folk, stora scener och större matutbud. Årets festival var efterlängtad, men den var trång, man fick inte se allt pga plastbrist och det var endast tre (dyra) matalternativ. Men jag gillade Fållan, går gärna dit på en mindre spelning nån gång.


I kväll kom barnen över och jag fick fira Erik, som fyllt 16 under veckan. Kan inte riktigt fatta att han blivit så stor. Älskade unge! Jag bjöd på estniska konsulenter, löksås och hemgjort mos. Mums!


MANNERSTRÖMS LÖKSÅS

2 rödlökar
2 gula lökar
smör och olja
1 msk vetemjöl
3 dl mjölk
3 dl grädde
salt och peppar
1 tsk soja

Skiva löken tunt. Fräs i smör ocj olja tills den blir mjuk. Pudra över vetemjöl och fräs lite. Häll på grädde och mjölk. Koka upp. Smaka av med salt, peppar och soja. Koka några minuter tills den har tjocknat något.

8 oktober 2021

beijers bar vecka 40

Idag blandar jag en härlig höstdrink innan jag drar iväg på popfestival. Med äppelmust från stugan. Vi hjälpte min pappa att plocka äpplen för några veckor sen och sen har han mustat dem i vårt lilla hemmamusteri. Jag fick med mig en bib när vi var där i helgen.


Äppelmust, gin och röd vermouth. Vad kan gå fel? Härliga, höstiga smaker. Min höstdrink är inspirerad av Emil Årengs "Autumn 24/7".


HÖST I HÖJDEN

3 cl gin
2 cl röd vermouth
2 cl citronjuice
3 cl äppelsyrup
pyttelite salt

Blanda allt i en shaker och skaka ordentligt med is. Sila upp i ett glas och lägg i is.


ÄPPELSYRUP

1 dl äppelmust
1 dl socker

Värm musten och sockret, och rör tills sockret smält. Häll på flaska och förvara i kylskåp.

3 oktober 2021

hemmavecka 74

Den här veckan släppte det äntligen. Restriktionerna togs bort helt och vi ska successivt börja gå tillbaka till jobbet. Men för mig lär det dröja ytterligare en tid, svk kör med långsam återgång. De fast anställda först och sen vi konsulter. Alla ska va tillbaka till årsskiftet. Och då ska vi få bestämma mer över vår tid, upp till 50% kan få göras hemifrån. Jag funderar på två dagar i veckan hemma och tre på kontoret.


Det här blev också veckan då jag verkligen hittade tillbaka till kulturen. Om förra veckan var en scoutvecka, så var det här en kulturvecka. Den började med att jag och min kompis Lotta gick på Bio Capitol och kollade på filmen Grease - Sing Along. Vi drack bubbel och sjöng med i alla de välkända låtarna. Urkul!


I torsdags gick jag och Klara på teater. Det var en av medlemmarna i gycklargruppen Hyckel, Cecilia Säverman, som är skådis i vanliga fall, som satt upp (och skrivit) monologen Vasadottern. En pjäs om Cecilia Vasa, Gustav Vasas dotter, som är en "fotnotsprinsessa" men som egentligen var en väldigt intressant person som råkade ut för männens maktspel och dåtidens konventioner. Cecilia var lysande i rollen och det var häftigt att sitta längst in i Livrustkammarens hörsal, slottets källare, och se pjäsen.


Och till slut fick jag äntligen komma på körkonsert med favoritkören S:t Jacobs kammarkör. De sjöng a-capella-verket Vigilia av Rachmaninov. Ett mäktigt ryskt verk med utmaningar i sången för alla stämmor, särskilt basarna. Jag gick dit med pappa och vi hälsade på Gary Graden som dirigerade och som är pappas fd kollega. Även han var så nöjd över att det äntligen kan få hållas konserter.


Helgen spenderades med sötnosarna och min mamma i stugan. Vi åkte ut på fredag kväll och kom fram 2 timmar försenade pga att tåget körde på ett rådjur och räddningstjänsten behövde tillkallas. På lördagen höststädade vi trädgården, altanen och växthuset. Och Klara gjorde kåldolmar till oss. Mums!


KLASSISKA KÅLDOLMAR

0,5 dl grötris
1 dl vatten
2 dl mjölk
1 krm salt
1 stor gul lök
300 g blandfärs
2 ägg
salt och peppar
1 vitkålshuvud (12 fina blad)
1 msk smält smör (att ringla över)
2 msk sirap
4 dl kålspad (från kokningen)
2 msk konc kalvfond
2 tsk majsstärkelse

Koka riset i vattnet, mjölken och saltet i c:a 15 min till en lös gröt. Låt svalna. Skala och finhacka löken. Fräs den i smör i en stekpanna. Låt svalna.

Blanda färsen med risgröt, lök, ägg till en relativt lös smet. Smaka av med salt och peppar.

Ta bort de yttersta bladen på kålhuvudet och skär ut rotstocken. Koka upp vatten i en stor gryta där kålhuvudet får plats. Lägg i kålhuvudet och koka. Plocka bort de yttersta bladen vartefter de lossnar tills det finns 12 fina kålblad.

Spara 4 dl kålspad. Låt bladen rinna av på en handduk. Putsa bort den grövre delen av bladnerven. Sätt ugnen på 200°C.

Dela upp färsen i 12 delar och lägg i kålbladen. Vik den grova delen av bladet över färsen. Vik sen upp kortsidorna ovanpå och rulla allt mot den tunnare delen, så det blir ett paket. Lägg dolmarna med skarvarna ner i en smord ugnsform.

Smält smöret och ringla det och sirap över dolmarna. Stek i nedre delen av ugnen ca 45 minuter. Håll koll på färgen, om det blir för mörkt, skjut in en plåt ovanför dolmarna. Häll på kålspad blandat med kalvfond efter 20 min.

Häll av stekskyn efter 40 min. Låt dolmarna stå i ugnen 5 minuter till, medan man kokar upp skyn i en kastrull någon minut och reder med majsstärkelse utblandat med lite vatten. Smaksätt såsen med salt och peppar.

Servera kåldolmarna med skysåsen, rårörda lingon och pressgurka. Jag tycker inte det behövs potatis till.

1 oktober 2021

beijers bar vecka 39

Höstigt värre den här veckan. Jag är inne på lite mer spritiga, dova drinkar. Och vill lära mig klassiker. I somras fick jag smaka en intressant romdrink, som jag nu har prövat att göra själv.


El presidente, från början en hyllning till president Machado, när amerikaner åkte till Kuba under förbudstiden på 20-talet. Drinken har dock levt sitt eget liv genom årtiondena. Vad jag förstår kan den göras med eller utan grenadine. Och i originalet är det Lillet blanc istället för torr vermouth. Men den här varianten blev jag nöjd med. Jag gjorde den på ljus rom, men tror kanske att den blir ännu bättre med en mörk rom.


EL PRESIDENTE

4 cl rom
2,5 cl torr vermouth
1,5 cl cointreau
0,5 cl grenadine

Rör med is i ett rörglas tills det blir ordentligt kallt och lite vatten har spätt ut drinken. Sila upp i ett glas, och dekorera eventuellt med ett marashinokörsbär.