17 december 2019

julbordets stjärna

Jag gillar verkligen julmat, och det är flera rätter jag inte kan vara utan. Men jag tycker nog ändå att den gravade laxen är stjärnan. Den är förhållandevis lätt att göra, och smakar så mycket godare än den köpta. Och den går att göra i så många varianter. 
Här har jag skrivit om några stycken. I år prövade jag att grava med calvados, och det blev mycket lyckat!


CALVADOSGRAVAD LAX

500 g färsk lax
2 msk salt
2 msk strösocker
2 msk calvados
1 dl dill, finhackad

Plocka bort eventuella ben ur laxfilén. Blanda salt och socker och klappa in laxen med detta. Lägg på dillen. Lägg i dubbla plastpåsar eller under plastfolie i en form. Häll på calvadosen. Förvara under press i kylskåp i ca 2 dygn. Vänd laxen efter halva tiden för att den ska gravas jämnt.

Till laxen hör förstås hovmästarsåsen, här i en pepprig variant signerad Mathias Dahlgren. Men om man vill ha lite friskare smaker är den här citrusyoghurten verkligen god till.


DAHLGRENS PEPPRIGA HOVMÄSTARSÅS

2 msk svensk senap 
2 msk fransk ljus senap 
2 msk honung, flytande 
1,5 msk vitvinsvinäger 
1 msk svartpeppar, nymald 
2 dl matolja 
1 dl dill, fint skuren 
salt 

Blanda senap, vinäger, honung och peppar i en bunke, tillsätt oljan i tunn stråle under vispning. Rör ner dillen och smaka av med salt. Om du vill mixa med stavmixer för att få intensiv dillsmak. 

Vill man ha en något tunnare sås, späd med lite vatten.

CITRUSYOGURT

1 dl grekisk yoghurt 
1 msk riven pepparrot
0,5 citron, skalet
1 tsk honung
2 msk färsk timjan
salt och peppar 

Riv skalet från citronen. Blanda yoghurt med pepparrot, citronskal, honung och timjan. Smaka av med salt och peppar. 

Inga kommentarer: