15 december 2019

uråldrig hävd


Om man har haft en julmiddag med sina vänner varje år, i slutet på advent, i över 25 år, får det nog räknas som uråldrig hävd (enligt Tolkiensällskapets terminologi). Igår genomförde vi 2019 års version med ett bord fyllt av god mat. Jag är så tacksam över att ha härliga vänner omkring mig när jag påbörjar julfirandet.


JULMIDDAG 2019

Glögg med mandel&russin

Skinka med senap och hemgjort äpplemos

Calvadosgravad lax pepprig hovmästarsås och citrusyoghurt

Klar sherrysill
Krämig dill&pepparrotssill (se nedan)
Matjesröra med ägg och tomat

Rödbetssallad med kidneybönor (se nedan)
Rödkålssallad med spenat och tranbär

Kokt potatis
Hemgjord julkorv
Finsk kålrotslåda 
Jansson
Timjanskryddade köttbullar
Ingefärsglacerad brysselkål

Vitt bröd
Gotlandslimpa
Cheddar
2 sorters färskost med vitlök och pepparrot

Julmust och Hallands fläder

Knäck
Lakritsfudge
Choklad- och mintfudge
Olde hansa-mandlar
Mozart-rulle
Skumtomtar
Saffransgrottor
Rosendals peppisar 

Kaffe och avec


Några nya recept vill jag bevara i receptsamlingen. Laxen med de två såserna kommer att få ett eget inlägg, skinkan och brysselkålen likaså. Rödbetssalladen och den krämiga pepparrotssillen kommer här:

ESTNISK RÖDBETSSALLAD MED BÖNOR

1 dl gräddfil 
0,5 dl majonnäs
1 burk kidneybönor 
2 stora hackade saltgurkor
200 g inlagda rödbetor
1 tsk senap 
salt och svartpeppar

Blanda gräddfil och majonnäs, smaksätt med senap, salt och peppar.
Skär rödbetor och gurka i tärningar. Blanda med bönor och dressing. 

(Den här röran är ganska mild. Om man vill ha mer sting går man till mitt rosolje-recept och byter ut potatisen mot bönor.)

KRÄMIG DILL- OCH PEPPARROTSSILL

1 pkt 5-minuterssill
0,5 rödlök
2 dl turkisk yoghurt
1 msk majonnäs
0,5 dl färsk dill
0,5 tsk ättika 12%
1 tsk honung
2 msk riven färsk pepparrot
1 krm svartpeppar

Skölj sillen. Skär filéerna i 2 cm breda bitar och hacka rödlök och dill. Blanda yoghurt, majonnäs, dill, ättiksprit, honung och svartpeppar. Vänd ner rödlök, pepparrot och sill. Låt stå i kyl ett par timmar innan servering.

Inga kommentarer: