Om man har haft en julmiddag med sina vänner varje år, i slutet på advent, i över 25 år, får det nog räknas som uråldrig hävd (enligt Tolkiensällskapets terminologi). Igår genomförde vi 2019 års version med ett bord fyllt av god mat. Jag är så tacksam över att ha härliga vänner omkring mig när jag påbörjar julfirandet.
JULMIDDAG 2019
Glögg med mandel&russin
Skinka med senap och hemgjort äpplemos
Calvadosgravad lax pepprig hovmästarsås och citrusyoghurt
Klar sherrysill
Krämig dill&pepparrotssill (se nedan)
Matjesröra med ägg och tomat
Rödbetssallad med kidneybönor (se nedan)
Rödkålssallad med spenat och tranbär
Kokt potatis
Hemgjord julkorv
Finsk kålrotslåda
Jansson
Timjanskryddade köttbullar
Ingefärsglacerad brysselkål
Vitt bröd
Gotlandslimpa
Cheddar
2 sorters färskost med vitlök och pepparrot
Julmust och Hallands fläder
Knäck
Lakritsfudge
Choklad- och mintfudge
Olde hansa-mandlar
Mozart-rulle
Skumtomtar
Saffransgrottor
Rosendals peppisar
Kaffe och avec
1 dl gräddfil
0,5 dl majonnäs
2 stora hackade saltgurkor
200 g inlagda rödbetor
1 tsk senap
salt och svartpeppar
Blanda gräddfil och majonnäs, smaksätt med senap, salt och peppar.
Skär rödbetor och gurka i tärningar. Blanda med bönor och
dressing.
(Den här röran är ganska mild. Om man vill ha mer sting går man till mitt rosolje-recept och byter ut potatisen mot bönor.)
KRÄMIG DILL- OCH PEPPARROTSSILL
1 pkt 5-minuterssill
0,5 rödlök
2 dl turkisk yoghurt
1 msk majonnäs
0,5 dl färsk dill
0,5 tsk ättika 12%
1 tsk honung
2 msk riven färsk pepparrot
1 krm svartpeppar
Skölj sillen. Skär filéerna i 2 cm breda bitar och hacka rödlök och dill. Blanda yoghurt, majonnäs, dill, ättiksprit, honung och svartpeppar. Vänd ner rödlök, pepparrot och sill. Låt stå i kyl ett par timmar innan servering.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar