30 maj 2021

coronasommaren - hemmavecka 60

I helgen kom sommaren! Vilken lycka eftersom det verkligen var en helg med många aktiviteter. Det märks att det blir roligare och enklare att vara ute och att vi dessutom allihop börjar ha fått våra första sprutor.

I går hade vi terminsavslutning med mina grodor (spåraravdelningen Grodan, Kärrtorps scoutkår). Vi hade hyrt kanadensare i Söderbysjön i Nackareservatet. Vi paddlade och hade familjepicnic. Så mysigt i det fina varma vädret.


I dag återupptog vi i frukostgänget äntligen våra bubbelfrukostar. Vi har haft 15 månaders uppehåll. Men idag sågs vi på Åsas kollo, alla med en första spruta tagen. (Dessutom är det flera i gänget som haft covid). Så härligt att ses och babbla och bubbla. Och dessutom få äta en nybakad rabarberpaj. 


Dagens viktigaste begivenhet var ju såklart Mors dag (*fniss). Mina sötnosar hade funderat på att laga middag, men Klara har haft en massa plugg den här helgen, så vi gick istället iväg till vår bästa kvarterskrog - Malmgrenska krogen. Vi åt plankstek, schnitzel och halloumiburgare. Det är klassisk krogmat som serveras på Malmgrenska, som ligger i Hammarbyhöjdens centrum, och det är alltid väldigt gott och vällagat. För att riktigt fira att sommaren kommit drack jag dessutom årets första glas rosé.


I picnickorgen i går hade vi med oss rulltårta. Det är ett bakverk som jag länge trott var svårt att göra, men som i själva verket är busenkelt. Även om min finish inte är den allra bästa. Den här gången blev det min favorit chokladrulltårta med enkel kaffesmörkräm. 


DRÖMRULLTÅRTA MED MOCKASMAK

kaka
3 ägg
1,5 dl socker
1 dl potatismjöl
2 msk kakao
1 tsk bakpulver
strösocker

smörkräm
125 gram smör
2 dl florsocker
2 äggulor
2 tsk vaniljsocker
3 msk kallt kaffe

Vispa ägg och socker poröst och tillsätt därefter resten av ingredienserna till kakan. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna och bred ut smeten på det. Grädda i 250 grader tills kakan fått färg. Det tar c:a 5 minuter. Låt kakan svalna och stjälp sedan över den på ett sockrat bakplåtspapper.

Till smörkrämen blandas först rumsvarmt smör och florsocker till en smidig smet. Tillsätt sen äggulorna och smaka av med kaffe och vaniljsocker. Bred sedan ut krämen på kakan och rulla ihop den. Ta bakplåtspappret till hjälp så går det lättare. Lägg därefter rullen att vila med skarven nedåt.

Rulla in i plastfolie, och förvara det som inte går åt direkt, i frysen.

Inga kommentarer: