Vilken vecka! Jag har äntligen fått min första spruta vaccin. Jag räknas som riskgrupp och prioriteras därmed redan i fas 3. Så bra. Jag fick Moderna och ska få nästa spruta om 6 veckor. Jag fick ordentligt ont i armen och nålstickigt i handen, dessutom feber i en dag. Men det var det klart värt!
Helgen blev en scoutangelägenhet, i fredags sände vi en vårhälsning live på Facebook, där bland annat Klara läste upp sin insändare som hon skrev redan för ett år sen, men som hon ändrat något för att den skulle passa även i år. Den handlar om scoutkårernas ekonomiska situation (läs den nedan). Sen tände vi en eld och lyssnade på vårsånger.
I dag har vi haft en vandringsdag med spårarscouterna på Grodan. Vi gick en mil fram och tillbaka längs Sörmlandsleden till kallkällan vid Sandasjön. Väldigt mysigt och trevligt. De små scouterna var väldigt tappra och duktiga. Vi lagade lunch på stormkök tillsammans. På vägen pratade vi om inlandsisen och de stora stenbumlingar som finns i Nackareservatet. Scouterna kom på att de skulle försöka flytta på en av dem.
Jag har kommit att prata om kibbeh vid flera tillfällen på sistone, och i lördags beställde vi mat från Sultan restaurang i Sköndal. Urgod meze: vinblandsdolmar, piroger, röror och kibbeh. Hemma brukade vi oftast göra det som en paj, men de där små bullarna är så goda. Frasiga och smakrika. Det här receptet är min förenklade version av Zeinas recept. Ska ta och göra det framöver, det var ett tag sen senast.
KIBBEH
Bulghurdeg:
400 g köttfärs
3 dl bulghur
1 gul lök
1,5 dl myntablad
1 tsk spiskummin
0,5 tsk kummin
1 tsk kanel
2 kryddnejlikor
1 tsk mejram
peppar
salt
salt
olivolja
Fyllning:
600 g köttfärs
2 gula lökar
0,75 dl pinjenötter
2 tsk kryddpeppar
1 tsk kanel
1 tsk paprikapulver
1 msk mald sumak
0,5 tsk cayennepeppar
salt och peppar
Lägg bulghur i en rymlig skål och täck med kallt vatten. Vattnet ska precis täcka bulghurn. Låt stå och svälla en timme i rumstemperatur. Under tiden kan du förbereda fyllningen.
Fyllningen: Finhacka löken och stek i olja på medelvärme. Löken ska bara svettas och mjukna utan att den får för mycket färg. Tillsätt färsen och stek tills den får färg. Mortla kryddpeppar. Tillsätt alla kryddor förutom sumak och fräs lite till. Stek pinjenötterna i en separat stekpanna i olja tills de får färg (ha koll de bränns vid snabbt). Blanda sumak och pinjenötter med köttfärsen. Smaka av och krydda eventuellt mer. Ställ åt sidan och låt svalna.
Bulghurdegen: Grovhacka lök och mynta. Lägg bulghur och alla de övriga ingredienser (förutom salt) till bulghurdegen i en matberedare. Kör en bra stund tills det blir en kladdig och väl mixad smet. Smaka av med peppar. Lägg degen på en stor bricka. Strö på salt, fukta händerna lätt och knåda allting en stund. Bulgurdegen ska kännas smidig. Om den känns torr och smulig kan du tillsätta lite olja och knåda lite till.
Ta en bit av bulghurblandningen. Forma till en liten boll, lika stor som en valnöt. Fukta händerna och lägg bollen i ena handen. Med den andra handen och hjälp av ditt pekfinger gör du ett hål mitt i bollen. Forma en avlång grop och tunna ut degen. Fyll med ca 2 tsk fyllning och nyp ihop öppningen. Fukta händerna lätt och försök att forma spetsiga kanter längst ut på din kibbeh. Lägg på en tallrik.
Hetta upp olja och fritera några kibbeh i taget i ca 1-2 min på varje sida. Låt rinna av på papper och servera dem varma.
Tips! Om man inte orkar göra bollar, så brer man ut hälften av bulghurdegen på en plåt med fyllning ovanpå och ytterligare ett lager bulghurdeg. Skär ett rutmönster i översta lagret och ringlar lite olivolja ovanpå. Gräddas i 200 graders ugn i 35-45 minuter.
STÖTTA KÄRRTORPS SCOUTKÅR!
”Kom ihåg oss!Det är valborgsmässoafton och klockan är 20. En ”vanlig” valborg så hade jag stått på Nytorps gärde och snurrat sockervadd. Lukten av brasan hade legat i luften och jag hade varit kladdig ända upp i hårbotten. Alla mina scoutkompisar hade hjälpts åt att göra en bra kväll för alla i vårt närområde Kärrtorp.
Men i år är det fortfarande inte som vanligt, vi lever i en pandemi, och är inne på andra året. Jag står istället vid vår lägerbålsplats och vi genomför en virtualborgsändning. Vi är 8 scouter som har kunnat ses och vi sänder en 30 minuters lång vårhälsning på Facebook.
Jag är scout i Kärrtorps scoutkår och vi har behövt tänka om. Vi kan inte ha vårt stora valborgsfirande med omkring 5000 besökare där vi får in en stor del av kårens pengar. Vi har för andra året fått anpassa oss efter Corona. Förra årets sändning lyckades som tur var riktigt bra och vi drog in mer pengar än vi vågade hoppas på. Men nu är vi här igen, ytterligare ett coronaår.
Scouternas generalsekreterare har uttalat sig om att staten har glömt bort de barn som inte idrottar på fritiden. Hon säger även, att då vi inte kan genomföra alla arrangemang som vi brukar, så minskar inkomsterna. Men det görs än så länge väldigt lite från statligt och kommunalt håll för att dra ner ungdomsorganisationernas kostnader.
I dessa tider kan man se att fritidsaktiviteterna behövs extra mycket. Jag är scoutledare för barn i årskurs 2–3, våra spårare. Även om de inte säger det, märker man att scouterna är extra förväntansfulla på mötet och de pratar med varandra som om det vara ett år sedan de sågs. Detta trots att de flesta träffas varje dag i skolan. Då märker jag att vi gör nytta. Livet måste få vara normalt ibland!
Jag är lyckligt lottad då jag går i en scoutkår med bra ekonomi. Det gör inte alla, många scoutkårer går just nu på knäna med inställda valborgsfirande och loppisar, och även vi känner av att det nu är inne på andra året. Man undrar hur många som kommer behöva höja sina avgifter rejält eller helt enkelt sluta ha verksamhet.
I scouterna har vi det här året inte ställt in, utan ställt om och vad har vi fått för det?
Hjälp oss påverka staten och kommunen att tänka även på oss vanliga ungdomsorganisationer.
/Klara Beijer Mörck, utmanarscout och ledarassistent i Kärrtorps scoutkår"
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar