9 maj 2021

coronavåren - hemmavecka 57

I veckan har vi genomfört en väldigt coronasäker demonstration för att uppmärksamma utbildningsförvaltningen på att det fortfarande finns ett hot mot resursskolorna. Tilläggsbeloppen (som är individbaserade) delas ut och dras in, på ett lite för oförutsägbart sätt. Det vore mycket bättre om resursskolorna fick ett fast tilläggsbelopp per elev, så att de kan vara säkra på sin existens framöver, och inte behöver oroa sig varje termin. Klara åkte förbi utbildningsförvaltningen på väg hem från skolan och såg till att Eriks gamla hund Oboy deltog i #nallekampanjen.


Det har varit en lugn vecka med tid för återhämtning, efter förra veckans många scoutaktiviteter. Vi  "firade" 5 maj, med att ha en riktig tacofest framför Disneyfilmen Coco. Mysig mitt-i-veckan-aktivitet.

Min första kontakt med tacos var Old El Pasos "tacomiddag-box", som mamma köpte i början på 80-talet, och en spännande ny värld öppnade sig. 1983 öppnade Taco Bar i Kungshallen och jag minns hypen. För det var såå gott. Numera är ju det genuina mexikanska köket tillgängligt, och texmex-varianterna mer behandlade som fredagsmys. Jag lagar gärna fajitas, taquitos, quesadillas och chicken carnitas, men ibland längtar jag efter smakerna från Taco bar. Bönröran som man får med klassikern Mex Mix, tacosåsen som hälls i mängd på Nacho deluxe, gräddfilen och salladen med rädisor. 


Helt ok tacosås finns ju på hyllan i affären, men det är något speciellt med att göra den själv. Man får smakerna dit man vill, och det blir klart billigare. Dessutom slipper man hitta glasburkar med såsslattar, som har möglat, eftersom man kan frysa in lagom portioner i frysen.


TACOSÅS
 
1 finhackad lök
1 msk olja
3 vitlöksklyftor
2 tsk socker
1 tsk ancho chili
1 tsk paprikapulver
1 tsk mortlad spiskummin
1 tsk torkad oregano
0,5 tsk nymald svartpeppar
1-3 finhackad jalapeño
1 msk grönsaksfond
0,5 dl tomatpuré
1 msk limejuice
1 burk krossade tomater
salt

Fräs löken mjuk i oljan, tillsätt finhackad vitlök och alla kryddor. Fräs ytterligare ett par minuter. Slå på tomatpurén, jalapeño, limejuice och grönsaksfonden och fräs en kort stund. Häll i tomaterna och sjud 20 minuter under omröring. Smaka av med salt och kolla om det behövs kryddas på mera.

Kyl ner några timmar innan du serverar. Tacosåsen håller en vecka i kylskåp, men går bra att frysa in.


BÖNRÖRA TACO BAR STYLE

0,5 gul lök
1 vitlöksklyftor
400 g kidneybönor
1 msk chipotlepasta
1 tsk mortlad spiskummin
1 tsk limesaft
1 dl vatten
salt
1 msk olja

Skala och hacka löken fint. Pressa och blanda i vitlöken. Fräs lök och vitlök i olja några minuter på svag värme. Skölj bönorna i kallt vatten och låt rinna av. Lägg i bönorna i pannan. Krydda med  chipotle och spiskummin, häll på vattnet och limejuicen. Låt sjuda i 5 minuter. Mixa grovt med mixerstav. Smaka av med salt. Om du tycker att det är för tjockt, späd med lite vatten.

Inga kommentarer: