31 december 2008

nyårsmys

*** GOTT NYTT ÅR!!!! ***



Vårt nyårsfirande blev helt annorlunda än planerat. Familjen Boksjö som vi skulle besöka var sjuka och Magnus mamma hade huset fullt av Magnus influensasjuka syster med familj. Så vi landade istället i hennes tomma prästgård i Småland för att fira nyår.

Men med god mat, riktig champagne och två Hugh Grant-filmer är livet helt ok!



Jag såg för första gången Music and Lyrics med Hugh Grant och Drew Barrymore. En charmig bagatell, som funkade utmärkt som nyårsunderhållning!

30 december 2008

musik på vägen



När man åker bil måste man lyssna på musik! Två nya favoriter som har gått varma i bilen idag är Glasvegas - Flowers and Football och Moneybrother - Pengabrorsan.

Moneybrother har jag gillat länge, men jag har inte köpt hans svenska skiva förrens nu och den är väldigt bra. Den låter tidig Lundell blandat med Springsteen och det gillar jag. Covers med egna svenska texter och en fin duett med Jerry Williams.



Glasvegas har varit otroligt hajpade hela hösten och jag gav skivan till Magnus i julklapp. Den är sorgsen, skottsk och väldigt bra. Jag förstår varför Håkan Hellström och Andres Lokko har hyllat den!

Om du vill läsa mer om de här två artisterna, finns dom på webben!

Glasvegas hemsida
Moneybrothers hemsida

28 december 2008

godisminnen

När jag jobbade i Jerusalem, brukade jag köpa amerikansk fudge i en affär på Ben Yehuda street och har sen dess försökt återskapa den rätta fudgekonsistensen mha olika recept. Nu har jag äntligen hittat ett superenkelt recept, skapat av Nigella, som är busgott och ger rätt fudgekänsla.


CHOKLADFUDGE MED PISTASCHNÖTTER
(ca 60 bitar)

350 g mörk choklad (minst 70 % kakao)
1 burk kondenserad mjölk (400 g)
30 g smör
150 g pistagenötter
1 krm salt

1. Hacka chokladen. Lägg den, kondenserad mjölk, smör och salt i en tjockbottnad kastrull. Värm försiktigt och rör om tills det har smält.
2. Lägg nötterna i en plastpåse och krossa dem grovt med en brödkavel.
3. Tillsätt nötterna i den smälta chokladen och rör om. Häll upp smeten i en form och släta till ytan.
4. Låt svalna och ställ in i kylskåpet tills den har stelnat. Skär i rektangulära bitar.


Jag testade även en variant på receptet, som blev bra den med!

Malenas julvariant 2008:

50% apelsinchoklad
50% mörk choklad
Rostad mandel

Nästa försök blir en chillichokladvariant och en variant med jordnötssmör, för det var min favorit i Jerusalem.

Uppdatering 2012:


Jordnötsfudge

150 g mörk choklad
150 g mjölkchoklad
1 burk kondenserad mjölk
c:a 80 g jordnötssmör

Den vann familjens omröstning om årets julgodis!

Uppdatering 2015: I år försökte jag göra jordnötsfudgen med bara mörk choklad och lite mer jordnötssmör. Det blev sådär. Tycker att den blir för chokladig i smaken och lite sträv. Originalreceptet är bättre...

27 december 2008

älskad serie i nyutgåva



Min man vet precis vad jag önskar mig! I julklapp fick jag Muminserierna, del 1, i nyutgåva. Jag har pappas gamla tummade exemplar från 60-talet i bokhyllan, men dom börjar bli rätt slitna och jag vill inte gärna att barnen tittar i dem. Nu kan vi tillsammans läsa de roliga serierna om Muminfamiljen.



I första boken finns bl a serien om när Muminfamiljen flyttar till Rivieran, och lever filmstjärneliv. Den är helt underbar! Strippen ovanför visar Snorkfröken som gärna vill umgås med det fina folket. (Dock var den stripp jag hittade på nätet, tyvärr på engelska).

Köp den här boken och njut av Mumin och hans vänner!

26 december 2008

vackra körklanger

Idag har jag varit på konsert i S:t Jacobs kyrka. Kammarkören och ungdomskören sjöng, dirigerade av Gary Graden och Micke Wedar, Anders Bondeman spelade orgel och Lisa Rydberg spelade fiol.



Det var förståss jättefint och jag blir glad bara av att vara i min bröllopskyrka. Dessutom fick jag tillfälle att säga tack till både Gary och Anders efteråt, vilket var kul. Anders är ju privat vän med pappa (och mamma) efter alla deras gemensamma år i S:t Jacob, och vi har träffats på julfester hos dem. Gary känner jag sen de åren då jag kockade på kammarkörens körläger på Koholmen i Stockholms skärgård.



Min absoluta favorit är Förunderligt och märkligt av Gundtvig, för den ger ett annat perspektiv på julen än den gullegulliga. Dessutom har den en så vacker melodi!


Förunderligt och märkligt,
omöjligt att förstå,
men dock så ljust och verkligt
och ljuvt att tänka på:
inunder öppen himmel,
på bädd av strå och blad,
du finner, Herre Jesus,
din första vilostad.

En fågel har sitt näste,
sin kula varg och lo,
var blomma har ett fäste,
var humla har ett bo,
men fursten i Guds rike,
det levande Guds ord,
får bli en hemlös like
sin första natt på jord.

25 december 2008

ljusstake med minnen



*** GOD JUL !!! ***


I vårt kök står de här ljusstakarna, som jag ärvt från min farmor. Jag minns dem från köksfönstren i Vänge prästgård, när jag var liten och det serverades julmat i det stora köket. Dom och det stora griljerade grishuvudet... (Precis som i Emil och Madicken, hade farmor nämligen alltid ett grishuvud på julbordet, hur spännande som helst för en liten flicka!)

Naturligtvis måste man ju flytta om bokstäverna lite och enl min pappa, gjorde även han det när han var liten...

24 december 2008

gul jul!



Idag höll vi på att krocka med en gul jättetomte!
Det var en luftballong som landade på den lilla gräsplätten utanför Dalens sjukhus, när vi körde förbi på väg till julfirande hos mina föräldrar.

Vi hade sett den över taken tidigare, och fnissat och sagt Gul Jul! till varandra, men att vi skulle få sån närkontakt med tomten trodde vi inte... *fniss*

23 december 2008

änglar i granen



Ikväll har vi klätt granen. Hela änglasamlingen har kommit fram och c:a 150 änglar har tagit plats på grenarna.

Klara har till och med skrivit om andra versen på Raska fötter... för att passa vår familj.

Mamma har gått ut på stan, stan,
köper där en präktig gran, gran.
Den skall hängas riktigt full,
först en stjärna utav silver,
ÄNGLAR sen och glitter.


Jag fotade några av änglarna och var bara tvungen att lägga upp bilden på den fotbollspelande ängeln som en julhälsning till kollegan Beate!

kalasfrukost



Idag hade jag och Magnus ledigt! Barnen lät vi dock gå på dagis, så att vi skulle få tid till julklappsköp i lugn och ro.

För att riktigt fira att det nu är nästan tre veckor tills jobbet startar igen, hade vi bestämt oss för frukost på stan. Jag hade konsulterat DN på stan:s frukosttest och vi åkte till testets vinnare Bakverket, för frukost.

Det låg på Bondegatan 59, i trakterna av Sofia kyrka, så det var ju en bit bort, men absolut värt promenaden!

Den stora frukosten, som vi tog, innehöll en korg med fem sorters hembakt bröd, ett fat med ost, marmelad och charkuterier, sallad med ingefära- och sojadressing, kardemummaströdd tjock yoghurt rörd med hallon, nästan osötad citronlemonad med mynta och valfritt kaffe, för 95 kronor.

95:- är mycket för en frukost, men för en brunch är det billigt, och det här var mer att likna vid en brunch, för vi stod oss bra länge på den, därför får den 5 mynt för prisvärdhet trots allt...



Den får också på vår frukostskala, 5 mackor för supergott bröd där man själv väljer pålägg och 4 kaffeglas för en riktigt god latte.




Vill man läsa mer om Bakverket, finns DN:s test här

22 december 2008

juliga recept

Jag har fått förfrågningar om fyra recept från julmiddagen, och här kommer dom nu på bloggen.

Rödkålssallad med feta och rostade solroskärnor, Jordärtskocksgratäng med parmesan, Brysselkål med kastanjer och pancettta och Kardemummahattarna (tryffeln).

Recepten kommer ursprungligen från COOP, Nigella och Johanna Westman.
Trevlig matlagning och God Jul !!!



RÖDKÅLSSALLAD med FETA

ca 1 liter rödkål, finstrimlad
1 tsk flingsalt
1 tsk rosmarin, torkad
4 msk olivolja
200 g fetaost, i bitar
4 dl solroskärnor, rostade
2 krm svartpeppar

Lägg rödkålen i en bunke. Banka på kålen med knytnäven så att kålen blir mjuk. Stöt salt och rosmarin i en mortel tillsammans med oljan. Rör ihop rödkålen med oljan och kryddorna. Rosta solroskärnorna i stekpannan. Rör ner fetaost, solroskärnor och peppar.

(Jag hade även lite olja, flingsalt, torkad rosmarin och kummin i pannan, när jag rostade solroskärnorna)



JORDÄRTSKOCKSGRATÄNG med PARMESAN

800 g jordärtskockor
0,5 citron, pressad
1 purjolök, vita delen, i strimlor
1 lagerblad
2 kvistar timjan eller 1 st torkad
4 dl grönsaksbuljong
2 dl crème fraiche, gärna lätt
1/2 dl riven parmesan
muskotnöt
salt
svartpeppar
2 msk ströbröd

Börja med att skala och skära jordärtskockorna i mindre bitar, lägg dem efterhand i en skål med vatten och lite citronjuice så de inte blir bruna. Lägg skockor, purjo, lagerblad och timjan i en kastrull och häll på buljongen. Låt småkoka tills det har blivit mjukt, ca 20 minuter.

Häll ner crème fraiche och parmesan i kastrullen, riv ner lite grann muskot och smaka av. Salta och peppra om det behövs. Häll upp allt i en gratängform och toppa med ströbrödet. Gratinera i 175 grader i 10 minuter.

(Jag hade mer parmesan än i receptet och bytte ut creme fraiche mot turkisk yoghurt)



BRYSSELKÅL med PANCETTA & KASTANJER

1 kg brysselkål
250 g pancetta i bitar
1 msk vegetabilisk olja
30 g smör
250 g konserverade kastanjer
4 msk marsala
1 stor knippa persilja, finhackad

1. Putsa brysselkålen och lägg den sedan i en stor kastrull kokande, lättsaltat vatten och koka tills den börjar bli mjuk men fortfarande har ett visst tuggmotstånd, cirka 5 minuter.

2. Under tiden tar du en gryta stor nog att rymma alltsammans och fräser pancettatärningarna i oljan tills de är guldbruna knapriga, men inte så genomstekta att de är torra.

3. Lägg i smör och kastanjer och bearbeta kastanjerna lite lätt med en träsked eller trägaffel så att de blir lite söndriga. När de är genomvarma ökar du värmen, häller i vinet och låter det bubbla friskt ihop med pancettafettet och kastanjesmöret tills såsen får en sirapskonsistens.

4. Lägg i brysselkålen tillsammans med hälften av persiljehacket och rör om ordentligt. Dra några rejäla varv på pepparkvarnen. Salt behövs nog inte med tanke på pancettan, men smaka och känn efter.

5. Lägg upp det hela på varmt serveringsfat och dekorera med resten av persiljan.

(Jag bytte ut marsalavinet mot portvin, och tyckte att det blev bra.)



KARDEMUMMAHATTAR

300 g Mjölkchoklad
25g smör
0,5 dl vispgrädde
2 msk flytande honung
0,5 msk finstött kardemuma
0,5 vaniljstång
Mörk choklad

Finhacka mjölkchokladen och blanda med smöret i en bunke.
Häll i grädde och honung i en kastrull. Lägg i kardemumma. Skär upp vaniljsången, lägg i och koka upp. Ta ur stången och häll grädden över choklad och rör ihop till en slät smet. Lägg på plastfolie och låt svalna i rumsvärme till den stelnat.
Gör klickar med en sked eller sprits till lagom stora klickar på en tallrik. Ställ i kyl att stelna. Täck händerna med kakao och rulla sen klickarna till runda kulor. Låt stå i rumsvärme ca 1 tim för att torka.
Smält mörk choklad och låt svalna. Doppa kulorna i chokladen med hjälp av en gaffel.

(Jag hade en kaka med mjölkchoklad med tiramisu-smak från Estland, som jag hade som bas, så jag uteslöt vaniljstången. Däremot hade jag lite mer kardemumma än vad som står. Jag hällde smeten i en form för att stelna och skar till fyrkanter som jag doppade i chokladen, som rann ut lite väl mycket nedtill och skapade de fina hattarna! *fniss*)

21 december 2008

sjunga bör man



För att få dricka snaps måste man sjunga snapsvisor!

Och därför hade jag sammanställt ett snapsviseblad på julmiddagen, där nästan alla bidragit med någon visa.
(För att se visorna lite tydligare, klicka på bilden)



Kommentar 2019: Detta är en icke korrigerad variant, och det finns några fel i den. Jag hittar inte originalet och kan byta ut. 

gängets julmiddag



Idag går vårt kompisgängs traditionella julmiddag av stapeln. En tradition som har 10-15 år på nacken. Jag och Magnus lagar alltid maten, och det här är årets julbord:



Glögg

Skinka med senap och rosmarinäppelmos

Enbärs- och rosmarinsill
Chillisill
Glasmästarsill

Laxpaté med rödromsås
Gustafskorv
Levermousse med portvin

Estnisk rödbetssallad
Rödkålssallad med feta och rostade solrosfrön
Grönkålssallad med äpple och apelsin

Brunkål
Varm Brysselkål med pancetta och kastanjer
Jordärtsskocksgratäng med parmesan
Kokt potatis

Kryddiga julköttbullar
Lammribs med julig glace
Prinskorv

Mörkt och ljust bröd
Knäckebröd

Saffranskakor
Mozartlängd
Pistagefudge
Kardemummatryffel
Kaffeknäck

Kaffe och te
Julmust och julöl
Snaps


20 december 2008

årets julbrev

Nu är det äntligen skrivet!

Jag har som vanligt skrivit ett julbrev till släkt och vänner, om stort och smått som hänt vår familj under året. Några får det i brevlådan, andra får det i mejl och just du kan läsa det här på bloggen!

(Om du klickar på brevet får du en större version, som är lättare att läsa!)




GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR!!

Passar jag på att önska alla bloggläsare!

19 december 2008

efterfest

I går efter julbordet gick ett ganska stort gäng av oss vidare och drack öl. Vi hamnade på Hornstull stand etabl. (fd Street) som numera ägs av gänget bakom Mosebacke, och skall drivas som restaurang, klubb och musikställe.



Kolla in deras webbplats här

Det var väldigt trevligt och vi drack en massa god öl och bubblade på i många timmar, innan jag tyckte att det var dax att åka hem!



När jag kom hem hade Magnus förutom att natta barnen, också knäskurat köksgolvet!



Vilken hjälte han är min man! Nu blir det klart roligare att laga helgens julmat!

18 december 2008

julbord med jobbet



Idag var vi på Carlshälls gård och åt julbord med jobbet. Vi fick åka häst och vagn från brofästet på Långholmen ut till herrgården. På gården brann det en brasa och glögg serverades. Mysigt och gott! Vi satt inne i brännvinskungens sal, en fantastisk nationalromantisk skapelse från slutet på 1800-talet.



Jag tycker att maten var god och vällagad, även om jag saknade det där lilla extra. Men visst fanns det höjdpunkter! Framförallt på fisksidan. Flera goda sillsorter, både gravad, inkokt och varmrökt lax, rökt gädda och gravad strömming. Skinkan var skuren i för tunna skivor, men hade flera goda senapssorter som tillbehör. Det kallskurna var bra på viltsidan, men i övrigt lite för standardmässigt.

Och bland det småvarma var det egentligen bara lammköttbullarna och rotfruktsgratängen jag gillade. Men sen blev det bättre igen... Ett litet men välvalt utbud av ostar och massor av sötsaker.



Efter osten hoppade jag helt över de olika efterrätterna och satsade på gottebordet. Allt var hemgjort och väl varierat! Kolor, knäck, tryfflar, fudge, marsipan och mintkyssar. Mums!

Jag utmanade Beate om att välja fem favoriter, och det har hon skrivit om på sin blogg. (Jag syns för övrigt på en av hennes bilder, den röda figuren långt ute till höger...)

Mina egna favoriter var:

Enbärssill
Löjromsgravad Strömming
Apelsin & Timjansgravad Lax
Lammköttbullar
Minidammsugare


Med Stiltonost och fikonmarmelad som en värdig bubblare...

Bilderna är lånade från Carlshälls hemsida

17 december 2008

solig framtid



En sån här jämngrå dag är det skönt att drömma sig bort till soligare breddgrader. Idag betalade vi nämligen vår resa till Gran Canaria i januari.



Vi skall pröva på att bo i lägenhet i Fritidsresors Blue Village i Bahia Feliz. Det blev både Bamseklubb och halvpension, skönt men annorlunda för oss som brukar fixa det mesta själva på våra resor.



Och en kall öl vid poolen, på de barnlediga förmiddagarna, är verkligen nått att längta efter!

16 december 2008

grandoft



Som den julälskare jag är, blir jag glad över de små juliga detaljerna. T ex att julgransförsäljarna nu har dykt upp vid Matteus kyrka, så att jag får känna grandoft på väg till och från jobbet.

Granen är speciell för mig, eftersom den ger mig en möjlighet att en gång om året få ta fram min samling av julgransänglar. Så här såg t ex granen ut förra året .

Årets julbrev, som jag just nu knåpar på, kommer också att innehålla en gran, här kommer en liten försmak på den!

15 december 2008

årets tomte

En tradition som Magnus införde när vi flyttade ihop och skulle fira vår första jul tillsammans, var att det varje år skall köpas en ny tomte, som motvikt till alla mina julänglar. Tomtarna har sett väldigt olika ut genom åren kitchiga, hemslöjdsaktiga, små, stora...



Årets tomte blev en grå hustomte i keramik, som jag hittade på Designrummet.se

Snygg och lite annorlunda tycker jag!

14 december 2008

goda korvar



Jag gillar småskaligt producerad mat, och nu finns det ju en bra butik att handla sånt i, nämligen Bondens matbod i Hötorgshallen. Kolla in deras hemsida, för mer information.

I går handlade vi korv och surkål i hallen, bla en supergod julkorv hos dem, från Hugos Chark & Livs, Gränna. Den smakade verkligen gott av kött, kryddor och hade inga onödiga tillsatser.

13 december 2008

luciaminnen

Lussande för mamma och pappa med luciakrona, vitt linne, rött band och en ilsken bror som inte ville vara "tärnkotte", så minns jag en av alla mina Luciamorgnar.

När Klara och Erik idag lussade för mormor och morfar, och Erik till en början var lika arg som min lillebror över att vara stjärngosse, så sköljde minnena över mig.



Några rader ur en vers dök då också upp i minnet. Den läste jag i Vindhemskyrkan när jag var Lucia där i 10-årsåldern. Jag fick googla för att hitta hela versen, och förstår nu varför jag var så nervös för att läsa fel. Den är ju rätt lång...

Jag hälsar er alla som förr mången gång,
med ljus i min krona och stämningsfylld sång.
Jag kommer när mörkast det är här i Norden
och allt synes dött och förfruset på jorden.

Så ofta vi även i hjärtat förnimma,
det vore väl ej en endaste strimma.
Av strålande ljus och av livande hopp,
där isiga kylan där hejdat dess lopp.

Lucia symbol för ljuset vill vara,
som kommer från ovan, det eviga klara.
Som skingra dunklet i var människosjäl,
som lysa och värma, vill allt göra väl.

Du eviga stråle, du sol över allt,
träng in i vart bröst där det nu är så kallt.
Jag hälsar er alla som förr mången gång,
med ljus i min krona och stämningsfylld sång.



Det här Luciatåget från 50-talet har börjat nyproduceras, och jag skulle väldigt gärna vilja ha det i ett fönster hemma, så nu googlar jag för att hitta bästa pris!

12 december 2008

årets julskiva

Vi brukar köpa en ny julskiva varje år, och årets inköp blev lite otippat Peter Jöback. Det är inte en artist jag vanligtvis lyssnar på, men när jag upptäckte att Plura och Peter Jöback sjunger duett i låten Little drummer boy/Peace on earth (fast på svenska), var jag bara tvungen att köpa den.



Originalet spelades bla in 1977 av David Bowie och Bing Crosby och är en av mina julsångsfavoriter.



youtube kan man se ett klipp med originalet!

10 december 2008

namnsdagsfest

Idag har jag och Klara namnsdag och vi firade det här hemma med flaggbakelser, eftersom det också är flaggdag!



Malena är ett kvinnonamn. Det är en nordisk form av det hebreiska Magdalena med betydelsen kvinna från Magdala.

31 december 2005 fanns det totalt 1 165 personer i Sverige med namnet Malena, varav 699 med det som tilltalsnamn. År 2003 fick 6 flickor namnet, Klara var en av dem.
Namnsdag 10 december tillsammans med Malin.



Idag är det också ett av mina favoritprogram på tv, Nobelbanketten. Så jag och prinsessan Klara Malena skall kolla på andra prinsessor tillsammans!