28 juni 2020

coronasommaren - hemmavecka 15

I helgen blev det äntligen en skåneresa efter en intensiv jobbvecka på SvK. Jag håller på att lära mig alla system och har gått flera kurser. Det är mycket nytt för min hjärna att ta in, så en resa var välgörande. Jag passade på att träffa mina fantastiska twittervänner i Malmö på lördagskvällen på Mikkeller i Folkets park och mina Jerusalemkompisar på picnic i Lund på söndagen.


Mikkeller bjöd på god öl och schysst brisket och prat långt in på småtimmarna. Fick min första lektion i toyphoto. Kanske inte den bästa bilden, men piraten är i alla fall jag med ett ölglas och glimten i ögat, seglandes på de sju haven i min kompis Jonas keps!


Katharinas picnic-korg bestod av mycket gott, hembakt surdegsbröd, charkuterier och sallad. Jordgubbar och melon och kallt vitt vin. I korgen fanns även den nya färskosten med pesto&ruccola från arla. Jag gör en liknande fuskfärskost själv, och det passar så bra på levain med några tomatskivor på.


SNABB PESTOFÄRSKOST

1 dl kvarg
1 msk färdig pesto
1 tsk riven citron
salt och peppar

Blanda ingredienserna och ställ kallt. Färskosten vinner på att stå några timmar innan den serveras.

Jag gör ofta den här sortens ”fuskfärskost”, smaksätter med lite wasabi, lite rosépeppar eller bara lite örtsalt. Ett enkelt sätt att variera frukostmackorna.

Vi pratade förstås om vår Jerusalemtid, och alla våra vänner därifrån. Jag berättade att jag bakade småkakor i hemmakontoret från en receptsamling jag fått efter en Sinairesa jag gjort med vår kompis Bernt.


SCHACKRUTOR

200 gram smör
1 dl socker
4,5 dl vetemjöl
0,5 krm salt
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao

Skär smör i tärningar. Rör ihop smör, socker och vetemjöl samt salt. Dela sen degen i två delar. Smaksätt den ena med vailjsocker och den andra med kakao. Slå in degarna i plastfilm och lägg i kylen en halvtimme så går den lättare att kavla samt skära ut. Sätt ugnen på 175 grader.

Dela degarna i två delar vardera. Rulla ut varje deg till en avlång rulle ca 2 cm i diameter. Lägg ihop varje vit rulle med en mörk med kakao. Sätt sedan ihop rullarna så att det blir likt schackrutor när du skär dem i skivor tvärs över. Forma till rullen så att det blir en snygg kvadrat. Skär den i 1 cm tjocka skivor. Grädda kakorna i ca 10 minuter i mitten av ugnen. Ta ut och låt svalna innan servering.


GARBOKAKOR

200 g smör, rumsvarmt
1 dl florsocker
1 dl marsanpulver
1 tsk bakpulver
4 dl vetemjöl
1 äggula
ca 1 dl jordgubbsylt

Sätt ugnen på 175 grader. Rör ihop smör, äggulan och florsocker. Blanda marsanpulver, bakpulver och vetemjöl och rör ner det i smörblandningen till en deg. Sluta knåda så fort det blir en hanterlig deg, annars blir de sega. Rulla ut degen till en längd och dela den i 32 bitar. Rulla bollar av dem och lägg dem på en plåt. Gör en grop i kakorna med skaftet på en träslev eller liknande.

Häll i en klick sylt i varje hål. Grädda kakorna mitt i ugnen i 12 min. Låt dem svalna på plåten. Förvara kakorna i en burk med tättslutande lock.

Här är jag tillsammans Bernt som var reseledare på den där Sinairesan. Han var en av mina bästa vänner under året i Jerusalem, och vi håller fortfarande kontakten. I dagarna fyller han 65, och jag vet inte riktigt hur jag ska förhålla mig till detta. För han är ju forever i 40-årsåldern...

21 juni 2020

coronasommaren - hemmavecka 14

Första veckan på Svenska Kraftnät avklarad. Jag har fått passerkort, även om jag kommer att jobba hemma framöver. Men har i alla fall träffat chefen, mina kollegor och kollat in kontoret i Sundbyberg.


Jag har även planerat läger. Vi har ställt in vårat deltagande i kretslägret Explorer 2020 på Vässarö, och kör dagläger här hemma på Nytorps gärde istället.

Dagläger med upptäckartema - Explorer 2020 goes Kärrtorp.



Bagaren i mig har verkligen kommit fram under den här våren, och vårt mest bakade recept är detta. Det är visserligen gott med nattjäst bröd, men om man har glömt att sätta dagen, går det riktigt bra att baka snabba frallor direkt på morgonen med jäst. De blir inte lika luftiga som nattjäst bröd, men klart bättre än bakpulverbröd.


SNABBA MORGONFRALLOR

25 g jäst
3 dl vatten
2 msk olja
1,5 tsk salt
8-9 dl mjöl
1 ägg
Valfritt frö eller riven ost

Smula jästen i en bunke och värm vattnet till 37 grader. Häll vattnet över jästen och rör i matberedare tills jästen har smält. Tillsätt salt och valfri olja. Blanda ner mjöl (jag brukar blanda graham och vetemjöl). Kör maskinen tills du får en fin och jämn deg. Baka ut 8 frallor. Sätt på ugnen på 250 grader. Jäs frallorna medan ugnen värms upp. Pensla frallorna med ägg. Strö på topping och grädda mitt i ugnen i 12 minuter.

Ett av mina favoritpålägg är dansk leverpastej, och då gärna med picklad gurka på. Jag gör oftast pressgurka efter min farmors recept. Men den här typen av snabbpicklad gurka kan varieras på många sätt. Den blir väldigt god med tex persilja eller mynta. Man kan även tillsätta lite chiliflakes för hetta, eller byta ut en del av ättikan mot citronsaft för friskare syra.


FARMORSGURKA

1 gurka
2 msk ättiksprit 12 %
4 msk strösocker
1 dl vatten
1 tsk salt
10 mortlade vitpepparkorn
hackad dill 

Skiva gurkan med osthyvel. Blanda alla ingredienser utom gurkan i en burk och rör om tills sockret löst sig. Lägg i gurkan och blanda om. Låt stå kallt en stund före servering.

19 juni 2020

nya sillar till midsommar

*** G L A D   M I D S O M M A R! ***


Vi har åkt ut till mamma och pappa i stugan utanför Uppsala. Eftersom det ska bli så bra väder, tyckte vi att det funkade. Vi bor i gamla huset och umgås mest med de gamla föräldrarna utomhus, med bra avstånd. Midsommarlunchen bestod av mycket god mat och vår hemgjorda svartvinbärssnaps. Som snapsvisa sjöng vi den här, hopdiktad av Rickard Söderberg i dessa coronatider.


Jag gör alltid matjestårta till midsommar och påsk. Den är så god, och funkar bra som frukostmat på midsommardagen... Oftast gör vi även Klaras löksill, men i år prövade vi två andra sorter, som båda var somriga och fräscha.


MALENAS MIDSOMMARSILL

1 burk inläggningssill (420 gr) 
0,5 rödlök 
1 dm purjolök 
1 knippe dill 
1 citron, skalet 
10 mortlade kryddpepparkorn 
1 krm chiliflakes 

Lag 
3 dl vatten 
2 dl socker 
1 dl ättiksprit 12% 

Blanda ihop ingredienserna till lagen och koka upp. Låt svalna. Skär sillen i centimetertjocka skivor. Hacka lök och dill. Riv citronskalet. Blanda alla ingredienserna i en burk. Slå över den kalla lagen och sätt på lock. Låt stå i kylen minst en dag för att sillen ska dra åt sig av smakerna. Bäst blir den om den får stå ytterligare någon dag.

Skärgårdssill brukar vi köpa på burk, men den här blev så god, och inte lika kvalmig som burkvarianten kan kännas. Bra med pepparrot som extra sting.


SUSANNES SKÄRGÅRDSSILL 

1 pkt 5-minuterssill 
2 dl crème fraiche 
3 msk gräslök, strimlad 
1 burk stenbitsrom 
1 citron, det rivna skalet 
1 tsk riven pepparrot 
salt och peppar 

Skär sillen i centimeterstora bitar, spara spadet. Blanda alla ingredienser med spadet, smaka av med salt och peppar. Rör ner sillbitarna. Låt gärna stå ett dygn innan servering.

14 juni 2020

coronasommaren - hemmavecka 13

Ny vecka, nytt jobb, som konsult på Dokumentera. Den här veckan har delvis faktiskt inneburit introduktion på plats i lokalerna i Gamla stan. Jag har suttit och gått igenom datorprogram, internutbildning och genomfört en massa samtal med mina nya kollegor, både på Dokumentera och på mitt kommande uppdrag på Svenska Kraftnät. Vi hann även med en sommarpicnic med discgolf (frisbeegolf) vid Kaknästornet.


Helgens stora bedrift var att äntligen bli klar med balkongen. Eller helt klar blir man väl aldrig, men nu är den städad och blommor och sittbänk har flyttat ut. Så skönt att rymma ut i min gröna koja när det blir för varmt i lägenheten. Min balkong skuggas nämligen en stor del av dagen av en stor lönn.


Frukost intas förstås på balkongen och gärna en lätt sommarlunch, nu när det är så varmt. Då är ostsallader det bästa, exempelvis min chevresallad med fikonmarmelad, eller en sallad med lite ädelost, smörstekta päron och valnötter, eller en klassisk caprese!


BALKONGCAPRESE 

25 g mogna tomater, gärna lite söta 
250 g mozzarella 
Salt och svartpeppar 
1 dl pepprig olivolja 
3 msk condimento 
färsk basilika 

Skölj tomaterna. Skär tomaterna och mozzarellan i bitar. Varva tomater och mozzarellaskivor på ett fat. Salta och peppra. Droppa olivolja och condimento över. Strö över plockad basilika. Servera genast.

7 juni 2020

coronasommaren - hemmavecka 12


Min sista vecka på Byggtjänst är avklarad. Blev avtackad på ett teamsmöte, med presentkort på Naturkompaniet. Dessutom kom det blombud både från fackklubbens styrelse och kollegorna på Byggkatalogen. Jag har jobbat där i 13 år, så det kändes lite snopet att inte få krama alla kära kollegor. Men vi på redaktionen skall ses i höst och äta middag ihop.


En av de saker jag saknar mest under de här coronatiderna är att få gå på konsert. Den ena efter den andra blir inställd eller uppskjuten. Och för att stödja alla dessa artister har jag och Klara köpt lite kläder under parollen Support your artist, där pengarna går till artister och den svenska livescenen. 


En del artister kör livespelningar på nätet, i helgen såg vi Torsson "Lunds, fjärde bästa band", på Pustervik i Göteborg. Och varje onsdag har Timo Räisänen spelat hemma i sitt vardagsrum. Det är kul med de här spelningarna, även KB i Malmö har kört med det under våren.


För att fira nationaldagen bakade jag en vegansk kaka som jag velat prova länge. Klara blir mer och mer veggie och har en massa vänner som är veganer, så jag försöker utöka min repertoar. Den blev jättegod, och kan varieras med exempelvis äpple/kanel och persika/vanilj.

VEGANSK PÄRONKAKA

3,5 dl vetemjöl
1,5 dl strösocker
2 tsk bakpulver
1 tsk mortlade kardemummakärnor
1 tsk mald ingefära
2 krm salt
2,5 dl havredryck
1 dl neutral rapsolja 
300 g fasta päron
0,5 dl mandelspån
vallmofrön (till formen)

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt havredryck och olja. Rör till en jämn smet. Dela och kärna ur päronen. Skär ett av päronen i tunna skivor och resten i mindre bitar. Rör ner päronbitarna i smeten.

Olja en form med löstagbar kant och bröa med vallmofrön. Häll i smeten. Toppa med päronskivorna. Strö mandelspån över. Grädda i mitten av ugnen (175°C) ca 50 minuter, kontrollera med provsticka att kakan är torr.

1 juni 2020

konfirmationspicnic i coronatid

Nu har vi firat Eriks konfirmation. Han konfirmerades i går i Markuskyrkan i Björkhagen. Han har gått och läst varannan vecka under våren, och haft en coronaanpassad daglägerhelg. Vi fick vara 5 personer per konfirmand i kyrkan och resten av släkten som ville titta kunde följa gudstjänsten på youtube. En bra lösning, och för oss som var med i kyrkan var det väldigt stämningsfullt och fint.

Konfirmanderna berättade vad de olika pärlorna i frälsarkransen betydde för dem. Erik pratade om natt/dödspärlan och uppståndelsepärlan. Han var både allvarlig och hoppfull.


Det var lite skillnad mot Klara som konfirmerades på Vässarö för två år sen, med 45 andra scouter, och en drös med inbjudna gäster. Trångt och varmt. De redovisade också sin läsning med hjälp av frälsarkransen.


Efter kyrkan, så hade vi bjudit in lite släktingar, min bror Jakob med familj och barnens kusin Philip med flickvän. Erik öppnade presenter och vi fick alla krama på den medföljande hunden Chewie. Hon var toppenglad över all uppmärksamhet. Buffén bestod av chevre- och prosciuttosallad, tsatsiki, löktarte, morotsbröd och massor av bubbel. 

Till efterrätt hade Klara bakat en smaskig chokladtårta, men den får ett eget blogginlägg senare.


Det här nattjästa brödet är lite saftigare än vanliga kalljästa frallor pga de rivna morötterna. Jag har även i lite rågsikt och kummin för att jag tycker att det blir så gott. Ett stort bröd passar väldigt bra på en buffé, men det går naturligtvis lika bra att göra frallor. Då gör man frallorna direkt redan på kvällen och lägger dem på en plåt och låter de jäsa så.


NATTJÄST MOROTSBRÖD

25 g jäst
6 dl vatten
8 dl vetemjöl
5 dl rågsikt
2 st morötter, finrivna
2 tsk salt
1 tsk kummin

Lös jästen i vattnet och tillsätt resterande ingredienser. Rör ihop till en deg, om den känns för lös ha i lite mer mjöl. Kör den gärna några minuter i assistenten. Degen ska vara ganska lös. Plasta in bunken och ställ svalt över natten (8-12 h).

Tag fram degen ur kylskåpet och sätt ugnen på 250°c. Stjälp upp degen på en plåt (klädd med bakplåtspapper eller oljad). Låt plåten stå i rumstemperatur medan ugnen blir varm. Pudra över med mjöl. Häll lite vatten i ugnen (så att det bildas ånga) och ställ snabbt in plåten, vrid ner till 225 grader.
Grädda brödet mitt i ugnen 25 minuter, tills det är gyllene på både över- och undersidan. Tag ut och svep in det i en handduk. Låt svalna lite innan du skär upp det.


LÖK- OCH CITRONTARTE

3 rödlökar
1 tsk socker
3 msk färsk timjan
skalet från 2 citroner och juicen från 1 av dem
Salt och peppar
1 paket utkavlad smördeg
1 ägg
flingsalt
olivolja

förslag på topping
smulad fetaost
riven parmesan
sardellfiléer
solrosfrön
oliver
hackade valnötter
strimlade soltorkade tomater

Skiva löken och riv skalet på citronerna, och pressa ur den ena. Hacka timjan.
Hetta upp lite olja och lite smör i en stekpanna och fräs den skivade löken tills den mjuknar, utan att få färg, strö över socker för att locka fram sötman. Blanda i timjan och citronskal. Salta och peppra. Häll över citronjuicen och låt koka in i löken nån minut.

Rulla ut smördegen och lägg på ett bakplåtspapper. Bred ut den citronstekta löken, men spar lite kant. Lägg på nån topping, om du vill.

Pensla kanterna med ägg. Ställ in i ugnen i 15-20 minuter, tills kanten puffat upp och fått färg. Tag ut, strö över flingsalt och droppa på lite olivolja. Låt svalna och skär i småbitar och servera.


Nu har vi klarat av familjens konfirmationer. Nästa år går Erik ut 9:an och om två år är det dax för Klaras studentmottagning. En försommarfest om året framöver, alltså...