30 augusti 2020

coronahösten - hemmavecka 22

En riktigt tråkigt grå vecka i hemmakontoret. Obarnvecka och bara "me, myself and I". Mycket möten som jag kunnat ha i soffan. I och för sig skönt, men lätt att sunka till sig när man hänger i soffan så mycket.


En glad sak var ett paket som min farbrors fru Berith skickat. Det innehöll en bricka och ett halssmycke som min kusins sambo gjort, Julia Nielsen som designar allt möjligt under märket Hippstory. De gjordes till Visborgskyrkans 50-årsjubileum. Jag som delvis vuxit upp i den kyrkan,  eftersom pappa var den första prästen, ville väldigt gärna ha de här fina minnessakerna. Halssmycket är en minivariant av processionskorset. Pappa har en lite större prototyp hemma som han fått av konstnären silversmeden Anders Ericsson.


Är det regnigt och grått så får man ägna helgen åt teveserier och filmer. Och i lördags kollade jag och Klara in Downton Abbey-filmen. En slags efterspel till serien. Vi bestämde att vi nog måste köpa serien och ha på landet.


Till serien drack vi te och god smoothie, åt hemgjord foccacia, engelsk ost, lite charkuterier, sallad och en mumsig morotskaka med saffranstopping. En Afternoon tea fast utan scones.


Helgen behövde starta med lite solsken, så jag gjorde en riktigt fruktig fredagsdrink med inspiration av en drink jag drack på Surfers i Visby. Gin med en mango- och persikopuré med lite sting. 

Jag silade inte bort isbitarna som ni kan se på bilden, men det kommer jag att göra framöver. Den blev nämligen lite vattnig efter en stund. Så skaka med is för att kyla drinken, men sila bort!


FESTLIG FREDAGSFRUKTSTUND

5 cl gin
1,5 dl mango- och persikopuré

Blanda gin och fruktpuré i en blender och skaka med is. Sila ner i ett fint glas och servera.

Mango- och persikopuré
1 liten mango
2 persikor/nektariner
15 myntablad
2 cm ingefära
3 msk sockerlag 50/50 
Saften av en citron

Skär fruktköttet från mangon och persikorna i mindre bitar. Skala ingefäran och skär i mindre bitar. Koka en sockerlag på hälften socker, hälften vatten. Lägg fruktkött, mynta, ingefära, sockerlag och citronsaft i en mixer och mixa slätt.

Purén som blir över funkar bra att göra smoothie på tillsammans med apelsinjuice.

23 augusti 2020

coronahösten - hemmavecka 21

Idag är det köttbullens dag, så vi har ätit både hemgjorda vanliga och vegetariska bullar. Detta efter en vecka med många startmöten i projekt och flera roliga möten kvällstid.


Det började med bubbelgänget. Som har setts ovanligt mycket under det senaste halvåret, eftersom vi funnits i varandras lilla begränsade krets av vänner som ingått i "coronavardagen". Helena och Veronika ska dessutom starta en ny utmanaravdelning hos oss i Kärrtorps scoutkår, vilket jag som ordförande är oerhört tacksam för. Vi åt god asiatisk mat på Magnolia på söder, ett ställe jag verkligen rekommenderar.


I torsdags hade vi en liten höstkickoff med mina konsultkollegor på Dokumentera. Vi spelade boule, drack fransk cider och åt gott på Boule och Berså. Det var verkligen en av de där fina sensommarkvällarna. Jag var med i det vinnande laget och kände mig riktigt duktig på boule.


I lördags samlades alla spårarledarna på de tre avdelningarna tillsammans med ledarassistenterna och samplanerade höstens program. Väldigt kul, trevligt och gott, eftersom Örjan bjöd på vegansk grill efteråt.

Och till sist familjens köttbullerecept. Jag gör alltid en rejäl sats av köttbullarna i ugnen, och styckfryser sen de som inte går åt. Bra lunchmat för hemmakontoret eller sjukdagar.


ERIKS FAVVOKÖTTBULLAR

500 blandfärs
0,75 dl havregryn
0,75 dl mjölk
1 msk lökfond 
1 ägg
salt och peppar
olja
1 tsk timjan

Lägg havregrynen och mjölken i en bunke och låt det stå några minuter och svälla. Blanda ner färs, lökfond, timjan och smaka av med salt och peppar. Rullar 20 köttbullar och lägg i en ugnspanna. Sprinkla lite olja över och grädda 20 min i 150 grader varm ugn.

Jag gör JULKÖTTBULLAR på samma recept, men då byter jag ut timjan mot 0,5 tsk mald kryddnejlika och 0,5 tsk mald kryddpeppar.


Erik har svårt för lökbitar i köttbullar, och jag tycker att löksmaken är viktig, så numera har vi alltid Touch of Taste brynt schalottenlökfond i våra köttbullar. Alla är nöjda och de blir urgoda!

Sen vill jag adressera en fråga till er alla, nu när vi fått direktiv från Svk:s GD att jobba hemma minst till nyår...

16 augusti 2020

coronahösten - hemmavecka 20

Nu har jag börjat jobba igen. Vi är inte så många på avdelningen och jag hjälper till där jag kan. I helgen avslutades sommaren med två toppenaktiviteter. Kräftskiva på landet och fest i Norrköping.


Vi försöker att ha kräftskiva med mina föräldrar varje höst. Oftast är min brors familj med också, men i år var det bara brorsan som kom. Kräftor, gott bröd, ost, paj och min pappas svartvinbärssnaps är obligatoriskt. Erik äter sniglar istället...


Från stugan utanför Uppsala åkte jag sen direkt till Norrköping. Vi hade bestämt att vi återigen skulle ha Bråvalla reunion. Det innebär att vi som brukade bo ihop i nån slags vuxenkollo under Bråvallafestivalerna ses. Bad, grill, musikquiz och en del goda drycker ingår. I år hade värdinna även gjort fina tröjor till oss allihop!


Jag bodde kvar hos värdparet och fick en skön söndagsmorgon med bad, massor av kaffe och försenat melodikryss. Tack fina Feffe och Lena för att ni finns!

I veckan har jag börjat omfamna hösten med att äta höstig mat. Vitkål i olika former. Här är två riktigt bra recept. De går både att ha som ensamrätter med tex keso, eller som tillbehör till fisk och kött.


UGNSBAKAD VITKÅL MED ÄPPLE

0,5 vitkålshuvud 
2 rödlökar 
2 äpplen 
3 msk olivolja 
3 msk sirap 
salt och peppar 
färsk rosmarin 

Sätt ugnen på 250°.
Skär kål och lök i grova bitar och äpplet i kärnfria klyftor. Lägg alltsammans på en ugnsplåt. Vispa ihop olja och sirap. Häll blandningen över kålen. Salta, peppra och rör ner hackad rosmarin. Stek i ugnen 25 minuter, kålen ska ha mjuknat och börjat bli lite bränd i kanten.


UGNSBAKAD KÅL MED SÖTPOTATIS

3 sötpotatisar
0,5 vitkålshuvud
3 vitlöksklyftor
3 msk olivolja
Skalet från en citron
salt och peppar

1 dl hackad koriander
1 msk pressad citron
2 msk olivolja

Sätt ugnen på 225°.
Skala och skiva sötpotatisen. Strimla vitkålen och hacka vitlöken. Lägg allt i en ugnsform. Vänd ner olja, citronskal och smaka av med salt och peppar. Stek mjuka och gyllenbruna i ugnen, ca 20 minuter. Blanda citronsaft och olja, och hacka koriandern. Blanda ner i den varma kål- och potatisblandningen.

9 augusti 2020

coronasommaren - semestervecka 2


Min andra semestervecka ägnades åt scoutläger. Vi har pga corona haft dagläger på Nytorps gärde istället för att vara på kretsläger på Vässarö. Vi gav lägren namnet Explorer 2020 goes Kärrtorp. Klara och hennes kompisar hade planerat det mesta, med tema av upptäckare och världsdelar. Maten kom i lådor från Stockholm catering, och vi har haft extra fokus på hygien.


Jag passade också på att sticka iväg på korthajk med äventyrarna, som jag varit ledare för i två år. Till hösten återvänder jag till spårarna, så det var kul att få umgås med dem lite extra.


När lägret var slut pustade vi ut i soffan och tog det väldigt lugnt. Vi kollade in de digitala sändningarna från Medeltidsveckan, med bla Loke, Trix, Katten Skogmans orkester, Pyrox och mycket annat skoj.




Söndagkvällen bjöd på digitalt visat tornerspel, så då bullade vi upp med godsaker och klädde oss i våra medeltidskläder. Allt för att få lite Visby-feeling...


Lammkött, röror, picklade grönsaker och kall flädersaft. Och ett jättegott bröd, grytbrödet. Efter att ha smakat pappas variant tidigare i sommar, blev jag sugen på att försöka själv. Jag gjorde en lite syrlig variant, så den nästan smakar som den är gjord på surdeg.


MALENAS GRYTBRÖD

1 l mjöl
5 dl vatten
0,25 pkt jäst
1 msk honung
2 tsk salt
1 msk citronsaft

Rör ihop vatten och jäst. Häll i övriga ingredienser och rör runt i 30 s. Det ska bara precis bli en deg. Sätt på plastfolie på bunken.

Låt jäsa 10 h i kylskåp + 2 h rumstemperatur. Funkar bra med 8 h på sval balkong också.

Häll ut degen på ett mjölat bakbord. Vik in kanterna på degen och vänd en gång på den rätt lösa klumpen. Olja en gjutjärnsgryta och sätt in den i ugnen och sätt på ugnen på 250. Låt degen jäsa i 15 min, medan ugnen och grytan blir varma.

Ta ut grytan och lägg snabbt i degen. Strö över lite mjöl. Sätt på locket och ställ längst ner i ugnen. Dra ner till 225. Baka med lock i 30 min, ta av lock och baka ytterligare 25 min.

Ta ut och låt brödet svalna på ett galler.

2 augusti 2020

coronasommaren - semestervecka 1

En vecka på Gotland, det är semester det. Först vandring, sen några dagar i Visby. Vi bodde hemma hos kusin Samuel och hans familj. Supermysigt. Och vilken trädgård, med hallonbuskar!


I fredags promenerade vi in till Visby och kollade in mitt barndomshem på vägen. Till förmiddagskaffe blev det saffranspannkaka, för det måste man äta om man är på öjn enligt Klara, och vi hittade den mest prisvärda på kafé H10, där en annan av mina kusiner är barista.


I våras när corona slog hårt mot Gotland, så köpte jag ett presentkort på Rum för resande, som vi utnyttjade till lunch. Vi fick sällskap av Marianne som jag bla brukar hänga med under Almedalsveckan. Det var gott och trevligt!


Sen drog vi till mitt favoritmuseum Gotlands museum Fornsalen. Där har vi medlemskort, också en coronastödåtgärd. Vi kollade in medeltidssamlingarna och den mäktiga bildstenshallen, innan vi strosade vidare till DBW:s botaniska trädgård och rosengården.


På lördagen strosade vi längs klinten och förbi domkyrkan för att fika på en annan favorit Norrgatt, kaféet som har det bästa solbullarna och Smaklösa på jukeboxen. Tyvärr var bullarna slut så det blev mazariner och glass istället.


Det finns så många favoriter i Visby, både arkitektur- och kulturmässigt och två dagar räcker inte långt, men nästa år kommer vi tillbaka för att besöka Medeltidsveckan. Den som i år blir digital. Känns konstigt att vara här i augusti och inte ha kläder i linne och ylle på sig.

Restaurangfavoriterna är också många och i år introducerade jag Klara för en av de bästa. Surfers. Vi köade oss till ett bord "with a view" och började med goda fruktiga drinkar och skålade för vår semester.


Surfers har fantastisk god sichuanmat serverat i skålar som går att dela. Vi tog in räkbollar, friterad tofu, bang bang-quorn, five spice revbenspjäll och kryddig aubergine. Allt otroligt gott. Klara var lycklig över att det fanns så god vegetarisk mat. På instagramkontot hittade jag receptet för bang bang-kycklingen. Det blir en bra middag när höstrusket kommer!


SURFERS BANG BANG KYCKLING 

400 g kycklingbröst 
4 st salladslökar (det vita) 
2 dl shaoxingvin
2 msk ljus soja 

Sås 
2 msk tahina 
1,5 tsk socker 
2 msk ljus soja 
1,5 tsk chingkiang vinäger 
2 tsk sesamolja 
Sichuanpeppar 

Sallad 
0,25 gurka 
4 salladslökar (det gröna) 
1 msk vita sesamfrön 
1 msk svarta sesamfrön 
Sichuanpeppar 

1. Lägg kycklingfiléerna i en ugnsfast form. Skiva salladslökarnas vita del och strö över kycklingen. Häll på vin och soja och plasta formen med värmesäker plast. Ånga kycklingen i 175 graders ugn i 40 min tills kycklingen är tillagad.

2. Blanda alla ingredienser till såsen utom peppar och rör tills sockret löst sig. Rosta sichuanpeppar lätt i en panna och mortla den fint. Smaka av såsen med så mycket peppar du vill ha.

3. Rosta sesamfröna till salladen i en panna. Strimla gurkan, helst med en mandolin. Hacka den gröna delen som är kvar av salladslökarna. Blanda allt i en skål, men spara lite sesamfrön. Smaka av med den rostade sichuanpepparn.

4. Servera genom att plocka kycklingen längst fibrerna till lagom bitar. Lägg på en tallrik och häll såsen över. Lägg salladen överst och strö lite sesamfrön över.

För att få en supergod vegetarisk rätt kan kycklingen ersättas med quorn eller tofu. På bilden är det quorn, eftersom Klara valde det i Visby.

1 augusti 2020

vandring på östkustleden

Jag har ägnat mina första dagar på semestern att gå c:a 5 mil på Östkustleden. Det är en alldeles ny led på Gotlands östkust. Vi gick från Katthammarsvik till Ljugarn. Leden går längs vägar, stigar och på strandängar och följer kustlinjen så nära som möjligt. Östergarnslandet, som det också kallas, har ett omväxlande landskap med klippkanter, raukar, strandskog och fantastiska sandstränder. 


Jag och Klara tog nattbåten till Gotland med vår packning. På båten var det bra coronaanpassat, men kanske aningen trångt i hamnterminalen i Nynäs. Men vi satte oss i ett hörn och väntade ut ungdomsgängen innan vi gick ombord. Vi hade packat för en vecka på Gotland, vilket innebar lite för mycket packning för vår vandringsdel, men det funkade ändå helt ok. Klara är en tapper vandringskamrat!


Efter en utmärkt frukost på Märthas som öppnar redan klockan 06, tog vi bussen till Katthammarsvik. Där började vi vår vandring. Bra ställen att börja och sluta på är Katthammarsvik, Herrvik, Sandviken eller Ljugarn, dit det går bussar från Visby.


På Gotland har man nu tre stycken uppmärkta vandringsleder. Och fler är på gång. Här kan man läsa mer om Östkustleden. Och titta på etappbeskrivningar och kartor.


Efter lite proviantering på Tempo så åt vi lunch på utmärkta Rökeriet i Katthammarsvik. Lite lyx innan det blev dax att gå. Vi började med att gå upp på Grogarnsberget, ett naturreservat med en fornborg som användes fram till vikingatiden. Sen gick vi längs stranden till Herrvik, på en av Gotlands vackraste vägar.


Framme i Herrvik åt vi Guteglass på det lilla fiket Herrviks brygga. Och så fyllde vi vår vattensäck på den offentliga toaletten inne i Herrviks krog. Jag har varit lite orolig för färskvatten längs leden, men det har löst sig alla dagar.


Vårt första läger blev på stranden öster om Herrvik, vid minnesstenen för fartyget Albatross som sänktes under andra världskriget. Vi lagade sill och potatis och åt goda gotländska ostar till efterrätt. Lite vin och läsk hade vi också med oss!

Efter morgondopp och frukost vandrade vi vidare. Ganska snart passerade vi Sysne udd, där vi köpte otroligt goda flundror på Sysne fiskbutik. De åt vi sen till lunch sittandes på stranden i Sandviken. Klara passade på att bada, men jag tyckte det var lite för blåsigt.


Vårt andra läger blev på stranden precis innan Grynge fiskeläge. Då hade vi fikat och fyllt på vatten på Sandvikens camping. Vi bär med oss två stycken hammockar med myggnät och två tarpar som spänns över som regnskydd. Smidigt när det är rätt ojämn mark med mycket kottar.


Efter morgondopp, så vandrade vi vidare på för mig välkända barndomsstränder. Grynge med gulligt fiskeläge, naturreservat med raukar och von Rosens stuga och Sjauster med fantastisk sandstrand och vackra strandängar. Det var dåligt med vatten i fiskelägena, men vi hittade en vattenkran på en lite undanskymd camping/strandby på Sjausters norra del. 


Vårt sista läger blev i Mullvalds naturreservat (Sjausters södra del), där vi badade i stora vågor och åt sparrisrisotto, som vi köpt på Lidl och kryddat upp med flera sorters ost och god olivolja. Mums! Sista morgonen var det grått och duggregn och vi drog oss för att packa ihop lägret och gå de sista kilometerna in till Ljugarn, men så bestämde vi att vi skulle äta lunch på Crêperiet i Ljugarn som lyxig avslutning och belöning. Och då gick det som en dans.


Efter lite eftermiddagsfika på Espegards så tog vi bussen in till Visby. Vi bor nu hos kusin Samuel och hans familj. Så skönt med en riktig säng och varm dusch. Men vandringen gav mersmak och jag gör gärna om den.

Nötter är bra vandringsproviant, och jag köpte en stor påse naturella cashewnötter innan jag åkte. Men jag saltade och rostade dom, eftersom det är mycket godare.


SALTROSTADE NÖTTER

200 g nötter
1,5 tsk salt
vatten

Sätt ugnen på 175 grader. Lägg nötterna i ett durkslag. Skölj dem snabbt med vatten. Låt rinna av ordentligt. Häll nötterna på en plåt och strö över salt. Blanda.

Rosta i 5 minuter och rör runt. Fortsätt rosta och röra runt varannan minut. Rostningstiden beror på hur kraftfull din ugn är, vilken storlek nötterna är och vilken rostningsgrad du vill ha på nötterna. 10 minuter brukar räcka.