30 augusti 2008

fuskig röksmak



När vädret är grått och kallt som idag, och grillen känns ruskigt jobbig att ta fram... Ta då istället fram den lilla flaskan med Liquid smoke och pröva det här "fusk-receptet" för att få rökiga bbq-spareribs! (Liquid smoke kan köpas i de flesta välsorterade mataffärer.)



BBQ SPARERIBS

2 kg Tunna revbensspjäll
5 l Vatten
2 st Gula lökar
3 st Stjälkar blekselleri
2 tsk salt
1 dl Hickory liquid smoke (rökvätska)

Skär spjällen i bitar om ca 150-200 g. Grovhacka lök med skal och selleri.
Koka upp vatten i rymlig gryta och tillsätt rökvätskan. Lägg i lök och selleri, och salta.
Låt koka ca 10 min under lock, lägg i spjällen och koka ca 20 min.
Tag upp dem och låt svalna på en plåt. Pensla med färdigköpt BBQ-sås eller hemgjord glaze och stek c:a 10 min i 225 grader ugn för att få färg. Pensla på lite mer innan servering

(Kan med fördel kokas i förväg och frysas openslade.)

Mina absoluta favorit-ribs serveras på Hard Rock café. Det här är mitt och Klaras försök att göra deras bbq-glaze. (Detta är ett pågående projekt, så vi ändrar vartefter i receptet. Detta är versionen från 12/2 2021).

HEMGJORD BBQ-GLAZE (HARD ROCK CAFÉ-STYLE)

2 msk ketchup
4 msk tamarindpasta
5 msk sirap
1 dl äpplejuice
2 msk kinesisk soja
0,5 lime, saft och skal
1 stjärnanis
1,5 tsk riven färsk ingefära
0,5 tsk vegeta
0,5 tsk trocomare
1 msk vitvinsvinäger
0,5 tsk vitlökspulver
0,5 tsk lökpulver
0,5 tsk svartpeppar
1 msk olja
1 tsk liquid smoke
0,5 tsk amerikansk gul senap
2 msk muskovadosocker
1 msk Worcestershire sauce
1 tsk chiliflakes
0,5 tsk mald spiskummin
0,5 tsk salt

Koka upp allt i en tjockbottnad kastrull. Låt sjuda tills det får en tjock konsistens. Låt stå och svalna. Det som inte går åt direkt, håller sig ett bra tag i kylskåpet. 

1 kommentar:

BP sa...

Det var då ett hett tips igen! Aldrig sett "Liquid Smoke" men nu ska rökfusked letas fram.
//Beate