16 mars 2009

bröllopsmat

Sjuka barn hemma kräver en enkel och snabb lunch, för en trött vabbande mamma...

Och i frysen fanns Empanadas (Argentinska piroger), som jag gjort med inspiration från det bröllop jag och Magnus var på för några veckor sen. Busbra lunch- och utflyktsmat att ha på lut. Det här receptet använde jag, men det lär finnas lika många recept som familjer i Argentina!EMPANADAS

Det här behöver du:
1 kg mjöl
250 g smör (rumsvarmt)
2 tsk torrjäst
2 tsk salt
2 dl mjölk eller vatten
1 st ägg
600 g nötfärs
2 st lökar
1 msk spiskummin
1 msk rökt paprika
1 tsk salt
2 tsk Sambal oelek
1 tesked oregano,
1 dl russin
1 msk mjöl + 1 dl vatten
16 oliver
4 st hårdkokta ägg
1 st ägg (till pensling)

Blanda ihop ingredienserna till degen väl (mjöl, margarin, torrjäst, salt, mjölk eller vatten och ägg) gärna i en assistent. Låt jäsa 1 timme.

Stek nötfärsen tillsammans med sambal, paprika och oregano. Smaka av med salt. Lägg åt sidan. Stek den finhackade löken. Hacka russin och oliver och blanda ner i färsen tillsammans med löken. Gör en liten redning av 1 dl vatten och 1 msk mjöl och rör ner i färsen under omrörning.

Kavla ut degen tunt. Med hjälp av t ex en skål eller en burk, tryck ut cirklar i degen. Lägg på ena halvan av cirkeln en klick av färsen, några oliver och ett kvarts hårdkokt ägg. Vik över andra deg halvan så att en halvmåneform bildas. Tryck ihop kanten väl. Lägg på en plåt, pensla med ägg och grädda sedan i ugnen, 15 minuter i 200 grader.Här är en bild på Magnus kollega, norrländska Patrik och hans argentinska brud Milagros som gifte sig en kall vinterdag, men hade en varm mysig bröllopsfest, med mycket god mat från båda kulturerna. Bl a bjöd brudens systrar och kusiner på hembakta Empanadas!

(Fotot är taget av Magnus kollega Anna Lindqvist.)

Inga kommentarer: