Därför har kollegan Annika och jag letat upp lite recept på energibitar. Det här var det jag gillade bäst. Men jag har även hittat schyssta varianter med kokos eller kakao.
ENERGIBITAR
12 godbitar
1 dl havregryn
1 dl solrosfrön
1 dl pumpafrön
0,5 dl blandade nötter
15 st torkade aprikoser
2 msk linfrö
rivet skal från en citron
2 äggvitor
---
75 g mörk choklad
(att pensla ovanpå, kan uteslutas.)
12 godbitar
1 dl havregryn
1 dl solrosfrön
1 dl pumpafrön
0,5 dl blandade nötter
15 st torkade aprikoser
2 msk linfrö
rivet skal från en citron
2 äggvitor
---
75 g mörk choklad
(att pensla ovanpå, kan uteslutas.)
Sätt ugnen på 125 grader. Mixa alla torra ingredienser utom chokladen i en mixer. Hacka aprikoserna för hand. Blanda i aprikoser och äggvitor i smeten. Tryck ut smeten i en teflonbehandlad avlång brödform med hjälp av en slickepott. Grädda mitt i ugnen i c:a 20 minuter. Låt kakan svalna ordentligt i kylskåp, gärna över natten och skär dem sedan i lagom stora portionsbitar. Slå in dem en och en i plastfolie. Kakorna blir mjuka utan choklad och behöver då förvaras kallt. Om du lyxar med choklad så smälter du den och häller över den kalla kakan och skär den med en varm kniv när den stelnat.
Köp gärna osvavlade aprikoser och ekologiska havregryn från utmärkta Saltå Kvarn, finns både på ICA och Coop.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar