31 januari 2012

godaste fusklatten

Idag har jag jobbat hemifrån. Det är så skönt, för man kan sitta vid köksbordet i pyjamas och inte bry sig om hur man ser ut... Dessutom är det lika enkelt att fixa gott kaffe där. På vår köksbänk står det nämligen en Nespressomaskin precis som det gör på kontoret.


MALENAS FUSKLATTE

Min favoritlatte gör jag genom att värma 1 dl gammaldags mjölk i micron 30 sekunder, fylla på med en lungokopp Indriya och strö över några kardemummakärnor. Det blir bra mycket godare än automatkaffet och bättre än de flesta kaffeställenas blaskiga latte!


Skärmdump från Nespressos sajt

30 januari 2012

klaras müsli

På helgerna får barnen äta söta flingor och mjölk/yoghurt, och Erik äter gärna chokladflingor eller honungspuffar... Men Klara har tröttnat på detta och gjorde i helgen egen müsli. Vi hjälptes åt att förändra ett recept jag sparat, så att det skulle passa henne och det blev genast succé!


KLARAS KOKOSMÜSLI

1 dl grovhackad mandel
3,5 dl dinkelflingor
3,5 dl havregryn
2 dl kokosflingor
1 dl solrosfrön
1 dl pumpakärnor
1 dl hackade hasselnötter
0,5 dl sesamfrön
1 tsk vaniljsocker
3 msk rapsolja
0,5 dl äpplejuice
0,5 dl lönnsirap
3 dl finhackade torkade aprikoser

Blanda alla torra ingredienser förutom aprikoserna. Blanda olja, juice och lönnsirap och rör ner i grynblandningen. Bred ut på en plåt och grädda i 150 grader i 30 min. Vänd efter halva tiden. Håll koll så att det inte bränns. Låt svalna lite och blanda i aprikoserna. Förvara i en tättslutande burk.

29 januari 2012

snöig utflykt

Ytterligare en mugg följde med oss hem igår, nämligen 2011 års vintermugg. Klara föll pladask för den och den tokiga bilden på Mymlan.


Idag kände vi oss verkligen vintriga, när vi packade lunch i ryggan och begav oss till Stora Skuggan. Vi promenerade i snön och åt sen mackor, bullar, apelsiner och varm choklad sittandes på ett liggunderlag.


Klara och Erik sprang upp och ner för backarna och var alldeles lyckliga. Tyvärr låg våra pulkor kvar på landet. Men det går att ha skoj i snön ändå!


Utflykten avslutades med en innestående namnsdagsbio. Klara Malena hade redan i december bestämt att hennes namnsdagsbio skulle bli en föreställning på Cosmonova. Så vi kollade in havsdjupen och deras hemligheter i filmen Deep Sea.

28 januari 2012

sommarminnen i en mugg

Idag tog vi en tur till Iittala-outleten i Gustavsberg. Vårt huvudsakliga ärende var att komplettera våra bestick från Boda Nova. Men fick veta att de inte längre tillverkas. Attans! Får leta på Blocket och Tradera lite, tror jag...

Men vi kom hem med några nya Muminmuggar istället. Jag fick äntligen en Muminmamman-mugg som jag länge varit sugen på. Den där hon plockar röda vinbär. För mig är det så mycket sommar och Selknä (vårt fritidshus utanför Uppsala). Vi har ett antal buskar, som främst min pappa vårdar och plockar av. Det blir till saft, kakor och en fantastiskt enkel sommarefterrätt. Vit chokladcreme med vinbär


VINBÄRSEFTERRÄTT FRÅN SELKNÄ

5 dl röda vinbär
3 dl vispgrädde
150 g vit choklad

Värm upp grädden och lägg i chokladen. Rör tills det har smält. Låt svalna. Lägg vinbär i portionsglas och skeda chokladkräm över.

Jag tror att originalreceptet kommer från en gammal Allt om mat, från sommaren 2006. Jag har i alla fall en anteckning i min receptbok att vi bjöd svägerskan Cecilia och hennes Arne på denna efterrätt då. Här är lite bilder från den middagen och Selknävistelsen...


Selknä sommaren 2006

26 januari 2012

tvåstegsraket - smart mat

Hemma hos oss försöker vi planera vår matsedel veckovis, för att det skall gå enklare och snabbare när vi kommer hem efter jobb, skola och fritids. Ofta funderar vi även på hur man kan samordna matlagningen, så att det blir som en tvåstegsraket - Stekt strömming idag ger ättiksströmming till helgen, eller lammstek på söndag ger grekisk lammgryta på onsdag...


BEIJERS STEKTA STRÖMMINGSFLUNDROR 

500 g strömmingsfilé

2 msk gräddfil
2 msk kaviar
2 msk hackad dill
salt och peppar
1 dl rågmjöl
3 msk smör

Blanda kaviar och gräddfil. Lägg ut hälften av strömmingen med skinnsidan ned på en bricka. Fördela på fyllningen och strö över dill. Lägg på resterande filéer. Salta och peppra, och vänd dem i mjöl. Stek strömmingen i smör på medelvärme tills den är klar rakt igenom.

Kommentar: Om man vill ha strömmingar som håller ihop bättre när man lägger in i ättikslag, kan man dubbelpanera flundrorna i rågmjöl, uppvispat ägg och ströbröd.

Jag stekte alltså även ett gäng extra strömmingsflundror igår kväll, och la in dem i en 1-2-3-lag, så att vi får smaskiga ättiksströmmingar till lördagens brunch. Passar utmärkt på knäckebröd eller varför inte till äggröran.


NIKLAS ÄTTIKSSTRÖMMING

10 dubbla stekta strömmingsflundror

Lag
1 dl ättika 12%
2 dl socker 
3 dl vatten
 0,5 tsk korianderfrön
10 vitpepparkorn
4 lagerblad
1 rödlök
1 stor morot

Värm vatten, socker och ättika i en kastrull tillsammans med kryddor. Ta bort kastrullen från spisen då sockret lösts upp i vattnet och ättikan. Låt stå och svalna. Skiva rödlök och morot. Lägg ett lager i botten på en skål. Varva några lager lök och morötter med strömmingen. Slå över den ljumma lagen. Se till att strömmingen är helt täckt med lag. Låt stå och dra i minst två timmar, men helst i ett dygn.

Magnus och jag skulle kunna äta svensk husmanskost varje dag om vi bara fick för barnen. Gott, spännande och funkar bra att LCHF-anpassa. Det här receptet är en kombo av strömmingsreceptet i vår mest lästa kokbok för tillfället Niklas Husmansklassiker och ett recept från Niklas matsvt.


25 januari 2012

vardagsfisk

Sen nått år tillbaka har jag följt LCHF/GI på mitt eget sätt. Jag äter ungefär som tidigare men tar bort det mesta av bröd, potatis, ris, pasta, frukt och sockrade produkter ur min vardagskost. Flingor och gryn äter jag inte heller, men gärna olika sorters frön. Som ersättning till kolhydraterna äter jag mer grönsaker, främst sådana som växer ovan jord. För att inte bli hungrig lägger jag även till lite extra fett, till exempel en fet sås eller något tillbehör med hög fetthalt. Jag väljer bara fullfeta mejeriprodukter, aldrig lightprodukter eller produkter som är sötade. Dessutom försöker jag välja produkter med så lite tillsatser som möjligt. Till resten av familjen kompletterar jag oftast med nån typ av kolhydratkälla.

På helgerna tillåter jag mig dock surdegsbröd, latte, några glas vin, färskpressad juice, lite gott fikabröd och kanske nån efterrätt, ungefär som att barnen äter lördagsgodis...

Jag gör det här främst för att hålla blodsockret i schack och få en betydligt lugnare mage. När det gäller viktnedgång så tror jag mer på träning än dieter.

Eftersom jag gillar fisk, blir det fisk minst två gånger i veckan. Gärna med broccoli eller blomkål till. Här är två av mina favoritrecept.


SKEPPARGRYTA
 
600 g fryst vit fisk
3 tomater
1 rödlök
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1/2 dl fin hackad dill
2 dl grädde

Tina den frysta fisken något, skär den i 3 cm tjocka skivor. Skölj tomaterna skär dem i skivor, lägg skivorna i en traktörpanna. Skiva lök i tunna skivor. Lägg på fisken och löken, sedan salt, peppar och dill. Häll på grädden, koka på svag värme 15 min.

FISKGRATÄNG MED DRAGON

400 g fryst vit fisk
1 tsk salt
1,5 krm svartpeppar
1dl grädde
1dl creme fraiche
3 tsk dijonsenap
1 msk nykrossad dragon
1 dl riven ost

Skär det halvtinade fiskblocket i centimeterstora skivor, krydda med salt och peppar, blanda övriga ingridienser och häll såsen över fisken. Strö över osten och grädda i 20 minuter i 225 grader.

24 januari 2012

gul är citronen...

Alldeles vid mina föräldrar, på Drottninggatan 102, ligger det utmärkta fiket Kafé Esaias. Där kan man få fantastiskt kaffe från Göteborgsfavoriten Da Matteo, goda surdegsmackor och hembakta godsaker. Enligt DN.se är det klassat som femte bästa kaffeställe i Världen!


Vill man läsa mer kan man kolla in deras webbplats Kafé Esaias. Häromsistens provade jag deras kokostoppar med citronsmak och påmindes om en gammal favorit. Måste nog gå hem och baka denna extremt lättbakade småkaka!

KOKOSTOPPAR MED CITRON
30 stycken

50 g smör
2 ägg
1,5 dl strösocker
6 dl kokosflingor
1 citron, skalet
1 msk Limoncello

Smält smöret och rör ihop ägg och socker i en bunke. Blanda i kokosflingor, rivet citronskal, Limoncello och smör. Låt smeten stå 10 minuter. Klicka ut smeten på en plåt med bakplåtspapper med hjälp av två teskedar. Grädda kakorna mitt i ugnen, 10–15 minuter, 175°C. Låt svalna på galler.
 

Upptäckte på skojiga receptsajten What's cooking wednesday att man kan göra sin egen snabba Limoncello. Det måste provas! Den här receptsajten är twitterstyrd, och alla som taggar sina recept med #wcwed, kommer med. Snacka om paradis för matbloggare och twittrare som jag...

Jag har gjort om receptet lite efter mitt första försök.

SNABB LIMONCELLO

4 små citroner
100 g socker
2,5 dl vodka

Skala av allt gult på skalet och pressa all saft. Sila saften och blanda i burk med skal, socker och vodka. Nu ska den stå kallt 4-5 dagar och sen ska den silas, för att inte bli allt för besk. Låt stå ytterligare några dagar innan provsmakning. Håller länge om den står i kylskåp.

Om du vill göra en ”riktig” limoncello finns ett recept här

22 januari 2012

äntligen vinter

Nu har det äntligen blivit vinter på landet. Den här helgen kom snön och vi kunde plocka fram pulkor, snowracer och skidor. Vi tog promenader på sjön och Klara gjorde ett skidspår i trädgården.


Om snön har kommit måste man göra snöänglar!!


Och äta vintrig utflyktsmat... Blåbärssoppa och piroger.
Jag gillar alla sorters piroger, men de här två sorterna är ena riktiga höjdare och funkar även utmärkt att äta kalla.

VINTERPIROGER
16 piroger

Deg:
8-9 dl vetemjöl special
2,5 dl fingervarm mjölk
125 g smör
25 g jäst
1 msk socker
1,5 tsk salt
1 ägg

Fyllning 1, 8 piroger:
100 g rökt skinka
2 mozzarella
2 tomater
20 kärnfria skivade oliver
3 msk hackad färsk basilika
peppar och salt

Fyllning 2, 8 piroger:
1 rödlök, skalad, i smala klyftor
1 msk olivolja
100 g färsk spenat
1 klyfta vitlök
100 g fetaost
1 mozzarella
salt och peppar

Deg:
Blanda ut jästen med den fingervarma mjölken, lägg i socker, blanda i mjölet lite i sänder, spar ca 1 dl till utbakningen, dela margarinet i mindre bitar och lägg i, till sist saltet, arbeta till en smidig deg: Låt jäsa 1 tim

Fyllning 1:
Skär skinkan i små bitar 1x1 cm, kärna ur tomaterna, skärs sedan i 1x1 cm bitar och även mozzarellan i 1x1 cm kuber. Lägg allt i en skål och blanda. Blanda ner oliver och basilika, smaka av med peppar och salt.

Fyllning 2:
Stek rödlöken i olivolja några minuter. Tillsätt spenat och pressa i vitlöken. Skär mozzarella i små kuber och smula fetaosten. Blanda i fetaosten och mozzarellan och smaka av med salt och peppar.

Pirogerna:
Dela degen i 16 bitar. Kavla ut degen tunt ca 2 mm tjock till rundlar. Lägg ca 1 msk fyllning mitt på varje cirkel, fukta kanterna lätt. Vik upp en kant över fyllningen, så det bildats en halvmåne och nyp till ordentligt runt ytterkanten, det måste bli riktigt tätt. Sätt på ugn på 200 grader. Pensla pirogerna med ägg och grädda i mitten på ugn, i 15-20 min, tills dom fått vacker färg.


Även fåglarna måste få mat, och min mamma hänger ut jordnötter, hampafrön, solrosfrön, talgbollar och äppelbitar. Vilket gör att vi har en mängd fåglar i trädet vid vår altan. Jag som är helt rudis på fågelsorter kallar de allihop för gulgröna pellejönsar (till barnens förtjusning). Den enda som jag kan är nötskrikan, för den har estniska flaggan på vingarna och är avsevärt mycket större än de andra.

20 januari 2012

sjukhusbesök

Klara skall genomgå en operation i början på februari och därför är vi på en del kontroller och besök både på Astrid Lindgrens barnsjukhus och Sachsska Barnsjukhuset. Idag hängde vi hela förmiddagen på Sachsska. Klara var jätteduktig och då måste man ju få en belöning...


Så på hemvägen slank vi in på MuffinsfabrikenSkanstull och köpte muffins. Klara valde citron/kardemumma och jag pecannötter/lönnsirap. De var så stora, att en fjärdedel motsvarade en vanlig bulle. Men oj så goda! Klara hade helt klart gjort det bästa valet.

Hit kommer vi helt klart gå tillbaka om det skall handlas köpefika!

19 januari 2012

sopptorsdag

Varje vecka äter vi soppa och pannkakor nån dag. Oftast traditionsenligt på torsdagarna om det inte krockar med skolans lunchschema. Sopporna varierar med årstid och önskemål. Just nu är morotssoppa och ärtsoppa favoriterna. Men pannkakorna görs alltid efter samma recept. Jag gör dock inte nya pannkakor varje vecka, utan satsar på stora satser då och då, och fryser in för kommande behov. Pannkakor går alldeles utmärkt att tina i micron!



MALENAS PANNKAKOR
10 st

2 ägg
2 dl mjöl
0,5 dl citronsaft
3 dl mjölk
salt

Vispa ihop smeten. Låt den vila några minuter. Grädda tunna pannkakor i varm panna.


Bilden är hämtad ur min första receptklippbok. Det är en handskriven lapp från min studenttid i Uppsala. Ursprungligen är det ett crêpesrecept, och då görs pannkakorna med vin och grädde. De blir då härligt frasiga! Men jag byter för det mesta ut det mot mjölk och citronsaft numera. Receptet ger 10 stycken pannkakor i min gjutjärnspanna, och som man ser noterat i kanten blev det 7 stycken i den stora pannan jag använde när jag jobbade som kocka på STI i Jerusalem...

18 januari 2012

lamm från gränjan

Vi har den stora förmånen att ha två kompisar som föder upp lamm. Crissan och PelleGränjan. Dom gör det på sin fritid, så det är bara en hobby, men c:a 15-20 lamm blir det i alla fall varje år. Vi har där varit med om lammfödslar, sett sommarlamm med spring i benen, men även kollat när de har styckats. Det tycker jag är ett bra sätt för barn att se hur mat kommer till och få en känsla för råvaror.


Här är två bilder från 2008, det första från valborgshelgen med alldeles nya lamm och det andra från styckningen i december.


Varje år äter vi supergoda måltider hos dem. Ibland kan det hända att vi får med oss en lammbog hem och då gör vi dillkött. Familjens favoritgryta! Jag gör den på mitt sätt, men i botten finns ett gammalt recept av Nils-Emil Ahlin, en av husmanskostens bästa kockar och receptmakare.


DILLKÖTT

1,2 kg lammbringa eller bog
1 gul lök
1 morot
1 bit rotselleri
2 lagerblad
1 kvist timjan
10 vitpepparkorn
Salt

Dillsås:
2 msk smör
2 msk vetemjöl
5 dl av buljongen
1 knippa färsk dill
2 msk ättika 12%
2 tsk socker
1 dl vispgrädde
salt och peppar

1. Skala och hacka löken grovt och skala och tärna morot och rotselleri. Plocka dillen från stjälkarna, hacka dillen och lägg den åt sidan. Skär köttet i jämnstora bitar och lägg det och ev ben i en kastrull och täck med vatten. Salta och lägg i lök, morot, selleri, lagerblad, dillstjälkar, pepparkorn och timjan och låt koka upp. Skumma bort skum. Sjud sedan tills köttet är genomkokt, 40-60 minuter. Lyft upp köttet och håll det varmt.

2. Sila buljongen. Smält smöret, rör ner mjölet och späd med buljongen, lite i taget. Låt koka i 4-5 minuter. Rör i grädden, låt koka någon minut. Rör ut sockret i ättikan och häll i. Smaka av med salt och peppar. Ta såskastrullen av värmen, rör ner dillen och blanda i köttet.

14 januari 2012

kulturlördag

Idag var det kallt och trist väder, så vi bestämde oss för att ha en kulturdag på stan. Jag hade läst i tidingen att det var öppet hus på Konserthuset, så där började vi med familjekonsert.


Vi satt på körläktaren alldeles ovanför slagverkarna och lyssnade på en rolig version av Peter och vargen av Prokofjev. Den spelades av filharmonikerna under ledning av Andreas Alin och sagan berättades av Torbjörn Lillieqvist.


Efter konserten åt vi lunch i Kungshallen och gick sen tillbaka till det öppna huset. Vi kollade på olika instrument och såg en miniföreställning i Grünewaldsalen med Zillah och Totte. Det är en tjej som sjunger och buktalar med sin apa. Erik tyckte detta var det roligaste medans Klara nog gillade konserten bättre.


Dagen avslutades med Alvin och gänget 3Sergelbiografen. Barnen tyckte den var toppen, men vi föräldrar var lite mer svalt inställda till 3:an i denna serie om sjungande ekorrar. Men det är ju faktiskt alltid kul att gå på bio!

13 januari 2012

fredagsmys

Idag hade Klara beställt hemgjord kyckling fajitas till fredagsmys. Det är det närmaste vi brukar komma tacos på fredagarna hemma hos oss. Efter att ha provat diverse köpta kryddblandningar, som vi inte är nöjda med så har vi tillsammans i familjen utarbetat vårt eget recept. Kycklingen serveras med mellanstora tortillabröd, hemgjord guacamole, gräddfil, het salsa och lite riven ost.


MÖRCKS FAJITAS

500 g kyckling

rub
1 tsk chillipulver
1 tsk mynta
2 tsk paprikapulver
1 tsk salt
1 tsk mald spiskummin
1 tsk mald korianderfrö
1 tsk oregano
1 tsk mald svartpeppar
1 tsk råsocker

sås
1 msk olja
1 pressad lime
1 klyfta vitlök
1 rödlök
1 msk worchestershiresås
1 tsk soya

2-3 röda paprikor
2-3 tomater

salt och peppar

Skär kyckling, paprika, tomater och lök i strimlor. Blanda till rubben och gnid in kycklingen. Torrgrilla kycklingen några minuter. Blanda i ingredienserna till såsen och koka ihop några minuter. Blanda i paprika och tomater och fortsätt sjuda tills allt är lagom mjukt. Smaka av med salt och peppar.

När vi satt där i vintermörkret började jag och Magnus prata om årets sommarsemester och drömde oss till Italien. Senast vi var där var i juni 2008, så det känns som det är dax igen...

Jag var bara tvungen att sätta ihop ett litet collage med bilder från den resan som gick till Treviso, Bibione, Maranello och Venedig.

10 januari 2012

julbrev 2011

Idag har jag äntligen skrivit ut 2011 "julbrev". Nu skall jag bara stoppa dom i kuvert och posta till nära och kära...


(Om du vill kolla på det lite närmare, så klicka bara på bilden, så borde den öppna sig i ett större format.)

6 januari 2012

julen är slut


              Nu är glada julen slut, slut, slut.
              Julegranen kastas ut, ut, ut.
              Men till nästa år igen,
              kommer han, vår gamle vän,
              för det har han lovat.

Idag åkte granen ut, julprydnaderna packades ner i lådor och julmatsresterna återvanns i nya rätter. Min absoluta favorit i den genren är Laxpudding. Jag gör den fritt efter Carl Butlers recept. Och dessutom får den lite olika smak år från år, beroende på vad laxen haft för gravningskryddor. I år fick den en touch av ingefära!



LAXPUDDING

2-300 g gravad lax i skivor
10 medelstora potatisar
1 gul lök
1 dl dill
3 dl mjölk/grädde
2 ägg
smör
salt och peppar

Koka potatisen och skär den i ganska tjocka skivor. Skär löken tunt. Smöra en form och täck botten med potatis. Lägg ett lager lax över potatisen, därefter lök och dill ett par tag med pepparkvarnen. Fortsätt att varva på detta vis och avsluta med potatis. Vispa ut äggen med mjölk/grädde och lite salt och häll blandningen i formen. Hyvla över smör och grädda i 200° 45-50 minuter. Servera med skirat smör.

Bilden är lånad från Öhmans mat och vin, där bloggaren lagat sig igenom Carl Butlers kokbok. Otroligt underhållande!


Nu är det snart slut på jullovet. Och man kan inte se på hockey mitt i natten, som de här två har gjort...

Grattis juniorkronorna till VM-guldet!

3 januari 2012

djungeldisco i prästgården

På vår resa hemåt från Skåne, passade vi på att mellanlanda i prästgården i Lekaryd. Där bjöd svägerskan Lisa på fantastisk kyckling och barnens kusin IngridDjungeldisco i sitt påbörjade djungelrum på vinden!


LISAS KYCKLING
 
10 st kycklingfiléer
salt och peppar
10 st soltorkade tomater i olja
150 g getost
10 st basilikablad
10 st skivor parmaskinka
2 msk smör
1 msk olja
grädde

Ansa kycklingfiléerna. Salta och peppra dem.
Skär en längsgående ficka i kycklingfiléerna. Fyll varje ficka med soltorkade tomater, getost samt basilikablad. Linda parmaskinka runt hela kycklingfiléerna. Hetta upp smör och olja och bryn filéerna runt om. Placera kycklingfiléerna i en ugnsfast form och häll på lite grädde. Stek dem färdigt i ugn på 125 grader.

2 januari 2012

sommaråterblick - danmark

I kväll gjorde vi oss en lugn kväll efter nyårsfirandet i Kågeröd och snabbvisit hos goda vännerna i Torna Hällestad. Senast vi passerade Malmö var på väg hem från sommarens tur till Legoland. Då vi också sammanstrålade med farmor Margareta, Anders och hunden Ossi på västra Jylland. Här är några fina bilder från den resan.


Jylland, juli 2011