27 juni 2018

pippi på mexico

Idag är det Sverige - Mexico i VM. Vi hoppas naturligtvis på svensk seger! Men lagar mat från landet som gett oss mycket god mat.


Klara och jag letade recept på Chicken Carnitas, och hittade ett bra av Jonas Cramby, men med begränsad tillgång till affär, blev det en modifiering av receptet. Vi är mycket nöjda och kommer att göra det fler gånger.


CHICKEN CARNITAS SELKNÄ STYLE

1 kg kycklingfiléer 
1 gul lök 
2 msk rapsolja 
3 dl äppelmust 
1 lime 
2 msk lönnsirap 
4 vitlöksklyftor 
2 msk kinesisk soya 
1 msk balsamico vinäger 

Kryddblandning: 
2 msk hel spiskummin 
1 msk paprikapulver 
1 tsk cayenne 
1 tsk hela korianderfrö 
1 tsk oregano
1 tsk lökpulver 

1 burk majs (eller 2 dl fryst majs) 

Mortla kryddorna och lägg i en påse. Lägg ner kycklinge i kryddpåsen. Skaka om och massera köttet så att kryddorna går in. Låt marinera i kylskåp i 5-8 timmar (gör du det på morgonen är den klar att tillagas vid middagstid).

Skär en lök i grova klyftor. Ta fram en stor kastrull och häll i rapsolja. När det blivit hett, lägg ner löken och kycklingen och bryn snabbt varje sida. Häll över äppelmust så att det täcker + saften av 1 lime, lönnsirap, balsamico, soyasås och grovkrossade vitlöksklyftor.

Puttra utan lock på medelhög värme i 1-1,5 timme. Vänd kycklingen var 20:e minut och ös med lite mer must, om det behövs. Såsen ska bli en tjock glansig smet och kycklingen så mör att köttet faller isär.

Ta upp kycklingen och låt svalna lite, dra isär köttet med två gafflar och servera.

Hetta upp en stekpanna och torr-rosta majsen tills den får fin färg.

Ät carnitas med tortillabröd, guacamole, rostad majs, skivad salladslök, hackad tomat, färsk koriander och gräddfil.


Vi passade på att "sporta" under dagen också, eftersom vi har så sköna dagar i stugan. Kanadensaren som inköptes sommaren 1980, fick sig en uppfräschning och togs ut på en tur. Härligt!



23 juni 2018

midsommar på landet

Årets midsommar tillbringades med barn och föräldrar i stugan i Selknä. Vi hade fint väder och åt en massa god mat, bl a våra midsommarfavoriter västerbottenpajmatjestårta och Klaras löksill. Och till drack vi pappa Görans egna svartvinbärssnaps med bär från buskarna vid stugan.


Till efterrätt ska det ju vara jordgubbstårta, och i år prövade vi detta recept på en smaskig saftig tårta. Busenkel att göra!

MIDSOMMARTÅRTA

2 ägg
2 dl socker
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 dl vatten

Glasyr
100 g smör
1 msk vaniljsocker
2 äggulor
1,25 dl florsocker
1 citron, skalet

Garnering
3 dl vispgrädde
Mycket jordgubbar

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en rund form med avtagbar kant.

Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjölet med bakpulvret och rör ned det. Tillsätt vatten och rör smeten slät. Grädda kakan mitt i ugnen i 30-40 minuter.

Blanda samman glasyren genom att smälta smöret och sedan röra ned  florsocker, vaniljsocker, finrivet citronskal och äggulor.

Dela kakan. Bred glasyren över den två delarna av den ännu varma kakan. Lägg tillbaka ovanpå varandra i formen. Låt kakan kallna i formen. Lyft sedan över den till ett serveringsfat. Täck med vispad grädde och mycket jordgubbar.


21 juni 2018

försommarmarmelad

I år hade jag läst om att det blir jättegod marmelad på citronerna som använts när man gör flädersaft. Så efter årets tillverkning av flädersaft provade jag på detta och det blev en fantastisk marmelad med smak av försommar!


CITRON- OCH FLÄDERMARMELAD

5 citroner
2 dl outspädd flädersaft
2 dl syltsocker

Kör citronskivorna hastigt i matberedare. Koka dem med flädersaft och socker utan lock cirka 10 min, tills marmeladen tjocknar. Häll upp den på rena glasburkar och sätt på locket. Låt svalna och förvara sedan burkarna svalt.



19 juni 2018

polsk vm-middag

Om man gör som vi gör hemma och väljer mat efter vilka som spelar i dagens matcher i fotbolls-VM, har man 6 länder att välja på varje dag när gruppspelet pågår.

Och tydligen är inte vi ensamma om att hålla på med detta, blev tipsad om att det finns åtminstone en tagg på Instagram som heter #vmmaten. Roligt!


Ett av länderna som spelar i dag är Polen. Och efter lite googling hittade jag recept på knedle. Den polska varianten på knödel, kroppkakor, palt och gnocci. Den brukar tydligen fyllas med plommon, men det fanns många varianter på fyllningar. Jag skapade en som passade till ugnsbakad lax och lök.


POLSKA KNEDLE MED ÄRTOR OCH KESO 

300 g kokt potatis, pressat 
1 ägg 
3 dl mjöl 
1 krm salt 
1 dl gröna ärtor 
1 liten lök, fint hackad 
1 vitlöksklyfta, pressad 
1 msk olivolja 
1 dl keso 
salt och svartpeppar 

Blanda potatis, mjöl, salt och ägg till en deg. Rulla till en längd och dela i 20 bitar.

Fräs lök och vitlök i lite olja. Koka samtidigt ärtorna mjuka. Blanda ner ärtorna i löken och mosa ordentligt. Rör ner keson och smaka av med salt och peppar.

Platta ut varje bit så den blir c:a 5 cm i diameter. Lägg 1 tsk fyllning på varje degbit och vik ihop till en boll (som små kroppkakor).

Koka vatten med salt och lägg i 10 bollar i taget. Koka dem tills de flyter på ytan, det tar cirka 4 minuter. Ta upp dem med hålslev och lägg på en tallrik.

Tips: Om man inte äter knedlen till fisk eller kött, funkar det utmärkt att äta som ensamrätt med bara lite brynt smör till. 

18 juni 2018

heja sverige!


Idag klev Sverige in i VM. Och med den äran! De slog Sydkorea mha av en straff, men var det dominerande laget i matchen. Skönt med 3 poäng.


Vi har det bra försett med skärmar på våra platser, men idag behövdes det en extra skärm, så man kunde hålla koll på matchen. Vissa jobbade i fikarummet, där den visades på storskärm.

Det givna landet för dagens matval är förstås Sydkorea! Det blev en snabb kimchi och en smakrik kyckling. Båda bra rätter för en vardagskväll.


SNABB GURKKIMCHI

1 gurka 
1 tsk salt
1 morot
3 salladslökar
1 röd chilifrukt 
1 vitlöksklyfta
1 msk fisksås
1 msk paprikapulver
1 tsk chiliflakes
1 msk socker

Skiva gurkan tunt. Lägg den på ett fat. Strö över saltet. Skala och skär moroten i tändstickstunna stavar. Skär salladslök och chili i tunna skivor. Skala och finriv vitlöken.
Rör ihop vitlök, fisksås, paprikapulver, chiliflakes och socker i en bunke. Torka av gurkan med hushållspapper. Blanda ner gurka, morot, salladslök och chili i vitlöksröran. Låt dra 15 minuter före servering.

Tips: Jag skivade i isbergssallad också, så det blev lite krispigare. Klara gillar när det är lite syrligt, så hon hade i lite limesaft.


KYCKLING MANDU

1 dl japansk soja
1 dl strösocker
1 msk ättiksprit 24%
1 krm chilipulver
1 msk olja
2 msk sesamfrö
1 kg kycklingfiléer

Rör ihop såsen. Dela kycklingen i mindre bitar och lägg i en form. Häll över såsen. Ungsbaka i 200 grader tills kycklingen nästan är klar. Ta ut den och häll av såsen i en kastrull. Koka ihop såsen till en glaze. Lägg kycklingbitarna på ett galler över en långpanna och pensla med glazen och grilla dem färdiga i 225 grader. Servera med ris, stekta grönsaker och kimchi.

14 juni 2018

rysk soppa till fotbolls-vm

Idag började fotbolls-VM i Ryssland. Vi kör som vanligt måltips på jobbet. Och vad passar bättre att äta än borsjtj? Den fylliga ryska rödbetssoppan, som i vår familj alltid serveras med starka korvar och syrad grädde. Det ska såklart vara smetana men den får allt som oftast bytas ut mot en blandning av crème fraiche och gräddfil. Och korvarna går förstås att utesluta och med lite vitlök blir det en smakfull vegetarisk soppa.


Jag lagar alltid soppan efter mormors recept. Det finns beskrivet i en kokbok som mamma gav ut 1991 (Barnbarnens kokbok).

"Den godaste och vackraste soppan var rödbetssoppa, med ryska anor. Mamma Anu lagade den ofta på en höft – lite mer kål, lite mindre moröt­ter osv i förhållande till receptet. Men alltid ganska ”tjock” och syrlig, med mycket grönsaksstrimlor och stark korv. Till soppan serverades gräddfil som dessvärre flockade sig i den heta soppan. Då talade hon med längtan i rösten om ”riktig sur grädde”, smetana. Numera blandar vi crème fraiche och gräddfil. Och det är upp till var och en att välja, om man vill ha den som en sval, vit klick i den djupröda heta soppan eller om man vill röra ihop allt till en läckert rosa soppa."



MORMORS BORSJTJ

1,5 liter buljong (kött eller grönsak)
6-8 stora rödbetor
2 stora grovrivna morötter
1 klyfta finstrimlad vitkål
1 tsk kummin
salt, ättika, peppar, ev vitlök
2-3 kabanossen 

smetana (crème fraiche/gräddfil)

Rödbetorna kokas med skalen på tills de känns mjuka. Skalas och rivs grovt på rivjärn.

Morötterna rivs och vitkålen strimlas och kokas i buljongen tills de känns mjuka.

När vitkålen och morötterna är klara lägger man i de skivade korvarna, rödbetsraspet och kummin och kokar ytterligare några minuter tills korvarna är klara. Smakas av med ättika, salt och peppar, och ev vitlök.

Malenas tips: Jag snabbar ofta på tillagningsprocessen med att köpa färdigkokta rödbetor som brukar finnas i grönsaksdisken.

10 juni 2018

spansk mat i värmen

Nu har vi haft varmt i fem veckor. Det är helt otroligt! I helgen var vi i stugan utanför Uppsala, och då passade vi på att laga en massa god mat. Nu har sötnosarnas sommarlov börjat, men jag fortsätter jobba ända fram till midsommar.


Den bästa lunchen när det är varmt är en kall gazpacho. Det upptäckte jag i ett 40-gradigt Madrid på tågluff i början på 90-talet. Jag har gjort min på lite olika sätt genom åren, med färska tomater, med tomatjuice, med bröd... 

Men nu har jag hittat ett kanonrecept med burktomater och kikärtor (Tack Anders). Den är lite matigare och har en fin nötig smak. Passar dessutom extra bra för alla vegetarianer som behöver få i sig mycket baljväxter!


GAZPACHO MED KIKÄRTOR 

1 burk kikärtor 
2 burkar hela konserverade tomater 
2 grillade inlagda paprikor 
2 pressade vitlöksklyftor 
3 msk rödvinsvinäger 
1,5 msk grönsaksfond 
2 grovt hackade schalottenlökar 
1 peperoncini 
0,5 gurka 
Färsk basilika 

Skölj kikärtorna och häll i en stor mixer/matberedare tillsammans med de konserverade tomaterna, paprikorna, vitlöken, vinäger, fond, lök, peperoncini och gurkan. Mixa allt slätt tillsammans med en näve färsk basilika. Smaka av med salt och vinäger och servera kallt.

Efteråt kan man servera en av de godaste kakor som finns, Tarta de Santiago. Även den ett minne från Spanien-tågluffen med Helena och Lovisa. Det är en mandelkaka med citron- och kanelsmak. Jag gör den på ganska grovt mald oskalad mandel, även om det egentligen skall vara finmald skalad mandel. Men jag gillar den lite grövre texturen och så är jag lat...


TARTA DE SANTIAGO 

250 gram mald mandel 
250 gram strösocker 
5 stora ägg 
Skalet av en citron, finrivet 
1 krm malen kanel 
1 msk florsocker 
lite smör 

Sätt på ugnen på 175 grader. Smörj en form med löstagbar kant.

Blanda den malda mandeln med socker, citronskal och kanel i en skål. Rör i äggen ett och ett och rör ordentligt till en jämn smet. Häll smeten i den smorda formen och grädda i 45-50 minuter tills kakan stelnat och blivit gyllene.

Under tiden som kakan bakas kan man skära ut S:t Jakobskorset i papper. Låt kakan svalna innan korset läggs på och man siktar florsocker över.


I Santiago går det att köpa färdiga metallmallar med S:t Jakobskorset... 

9 juni 2018

engelsk sommarmellis

En av Klaras favoriter från Londonresan var trekantsmackor med ost och relish eller chutney. Nu har våra inhandlade burkar tagit slut. Så det blev dax att göra egen lökchutney. Med lite google-hjälp och innehållsförteckningen på Selfridge-burken har vi skapat ett bra recept.


Tillsammans med egengjort iste är detta en utmärkt sommarmellis för lovlediga barn! Isteet kan smaksättas (sötas) med valfri saft. Jag kör sockerfri citrondryck, eftersom jag är lite orolig för mitt sockervärde.


MALENAS KALLBRYGGDA ISTE

1,5 msk grönt te
1 l vatten
Koncentrerad citron- eller flädersaft
Limeskivor
Myntablad
Ev socker eller honung

Lägg tebladen i vatten och ställ i kylskåp över natten. Sila av och häll upp i glas. Rör ner en tsk koncentrerad saft i varje glas, och servera med limeskivor och myntablad. Söta ev lite mer.


CARAMELISED RED ONION CHUTNEY

4 rödlökar
1 peperoncini
2 lagerblad
1 msk olivolja
1 dl rörsocker
75 ml balsamvinäger
75 ml vitvinsvinäger
1 msk pressad citron
1 tsk rosmarin
1 tsk timjan

Dela lökarna I halvor och skiva dem i tunna skivor. Lägg ner skivorna, en söndersmulad peperoncini, lagerbladen och oljan i en panna. Koka på låg temperatur i 20 minuter.

När löken har mörknat, häll på socker, kryddor och vinäger. Låt sjuda kraftigt i 30 minuter till chutneyn är tjock och mörk. Pressa i lite citron och ta bort lagerbladen. Häll chutneyn i burkar och förvara mörkt och svalt. Låt den gärna stå till sig en månad innan du äter den.