30 maj 2020

comfort food på estniskt sätt

Under Kristi Him-helgen skulle vi ha varit i Tallinn med mina föräldrar. Lägenhet var hyrd på Rådhusplatsen och vi hade funderat både över utflyktsmål och restaurangbesök. Men det blev förstås ingenting. Den här våren har verkligen krävt comfort food, och idag kände jag att det behövdes lite estnisk tröstmat. Här är en bild på min pappa och Klara från förra sommaren.


Det blev pannbiffar, svampsås, picklade rädisor och mandelpotatis. Pannbiffar kallas på estniska för kotletid, men i familjen Mark sa man alltid konsulenter (konsulentid). Min morfar Aksel hade varit jordbrukskonsulent i Estland innan flykten, så ordet ”konsulent” var ett vardagsord för min moster Tiina när hon var liten. Vid något tillfälle skedde en felsägning, kotlett blev konsulent och den förväxlingen lever kvar i vår familj.


FAMILJEN MARKS KONSULENTER

500 g nötfärs
1 dl ströbröd
3 dl mjölk
1 riven gul lök
1 ägg
Salt och peppar
Ströbröd att doppa i
Smör och olja

Blanda till köttfärssmeten och forma till biffar. Smeten är rätt lös, så det kan vara lite kladdigt. Biffarna skall sen doppas i ströbröd, för att få en fin yta. Steks i rikligt med smör och olja. När biffarna har fått fin färg, kan man sänka värmen och eftersteka i 5-7 minuter.


ESTNISK SVAMPSÅS

400-500 g färsk svamp
smör
1 gul lök
2 msk vetemjöl
4 dl buljong
1 dl gräddfil
salt och svartpeppar
färsk persilja

Skiva svamp och hacka lök och persilja. Stek den hackade löken lätt i smör, tillsätt svamp och persilja. Täck pannan med ett lock och låt sjuda på låg värme i 4-5 minuter. Strö över mjöl, tillsätt buljong och krydda med salt och peppar.Koka på låg värme i 10 minuter utan lock, tillsätt gräddfil och koka upp. Ta snabbt av kastrullen. Det kommer att skära sig lite, men det är meningen.


GRÄDDFILSPICKLADE RÄDISOR

1 bunt rädisor
0,5 tsk salt
3 msk gräddfil
1 tsk 12% ättika
svartpeppar

Tvätta och torka rädisorna. Skär i tunna skivor. Lägg i en skål och strö över salt. Häll av överskottsvätskan efter 30 minuter. Rör i gräddfil, ättika och smaka av med salt och peppar.

Inga kommentarer: