22 maj 2020

solig tur till skärgården

Idag trotsade vi Waxholmsbolagets rekommendationer och åkte ut till Siaröfortet. Vi höll gott avstånd och satt ute. Vi var verkligen inte ensamma, och båten stannade inte (pga fullsatt) i Vaxholm. Men det var precis som vi folk på utflykt och stugägare i norra skärgården på båten. Känner inte att jag var i närheten av nån vanlig pendlare eller bofast öbo på morgonturen ut i Skärgården.


Siaröfortet ligger mindre än två timmars tur från Stockholm och är en intressant del av vår nutidshistoria. Försvarsanläggningen som byggdes under första världskriget och var rätt omodern redan när den stod färdig 1924. Den fick underkänt på grund av för fuktiga logement inne i berget, så man förbjöd övernattningar i fortet under fredstid. När andra världskriget bröt ut 1939, betraktades fortet som totalt oanvändbart, men anläggningen användes dock för militärövningar fram till 1960-talet, då det lämnades och började förfalla. På 90-talet rustade man upp det och nu är det ett intressant museum.

Kyrkogårdsön där fortet ligger, är en liten pärla med vandrarhem, restaurang och badplats. Väl värt en utflykt. I år är allt utom museet stängt under maj pga corona, och de guidade turerna inställda, men det gjorde ingenting, vi åt vår matsäck ovanpå fortet i ensamhet, med strålande utsikt över farleden.


I matsäcken fanns det pizzabullar och vaniljbullar, så det var bara att njuta av solen och få lite färg på näsan. Behövs verkligen som avbrott till den vanliga hemmalunken. Vaniljbullar eller solbullar (om man har vaniljkrämen i en klick mitt på bullen) är så gott. De bästa solbullarna finns på konditori Norrgatt i Visby. De hör liksom till semesterfrukostarna när man är på öjn - kaffe, en varm bulle och gotlandstidningen.

Eftersom det här busenkla (men rätt gamla) receptet innehåller en fusk-vaniljkräm som inte är så gul, passar det bättre att göra vaniljbullar.


STUDENTVÄGENS VANILJBULLAR

25 g jäst
100 g smör
2 dl mjölk
en nypa salt
0,5 dl socker
1 tsk stött kardemumma
1 ägg
7 dl vetemjöl

Fyllning
2 ägg
2 msk vetemjöl
1 msk socker
3 dl mjölk
2 msk vaniljsocker

smält smör
strösocker

Smula jästen i en bunke. Smält smöret, och tillsätt mjölk och värm till 37 grader. Rör ut jästen med degspadet. Tillsätt socker, salt, kardemumma, ägg och mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg. Tillsätt mer mjöl om den känns för kladdig. låt jäsa under duk i 45 minuter.

Blanda allt till fyllningen i en rostfri kastrull. Sjud krämen under kraftig vispning tills den tjocknat. den får inte koka, för då blir det äggröra. Tillsätt eventuellt mer vaniljsocker om du vill ha tydligare vaniljsmak.

Lägg degen på bakbordet och kavla ut till c:a 40x40 cm kvadrat. Sporra ut 24 bullar. Lägg en klick vaniljkräm på alla. Vik in snibbarna och lägg bullarna med det invikta nedåt, på bakplåtspappersklädd plåt (eller i bullformar). Jäs ytterligare 30 minuter.

Grädda i 8 minuter i 250 graders ugn. När bullarna har svalnat, pensla med smält smör och doppa i strösocker. Om bullarna skall förvaras någon dag i plastpåse eller frysas in, spar smör- och sockerglaseringen till serveringstillfället. Det smälter annars bort.

Inga kommentarer: