2 mars 2015

bamse och laxgryta


Förra veckan gick jag scouternas basutbildning för ledare BAmSe. Den var uppdelad på två dagar, och ena gången var det mest teori inomhus och den andra var det mest praktiska övningar utomhus. Vi prövade bla att tälja morötter, som är en bra introduktion för småscouter inför knivbeviset. Vi satt 20 vuxna människor i snön på Nytorps gärde och täljde. Folk som gick förbi måste ha undrat...


Till lunch gjorde vi laxgryta på stormkök, sittandes i solen. Här är min patrull Skalman med ledare från Lidingö, Bandhagen, Sundbyberg och Kärrtorps scoutkårer.


Den här grytan var så lätt och god, så den lät jag Klara göra på egen hand i lördags. Och den blev lika mumsig gjord på vanlig spis!


BAMSEGRYTA

500 g lax (4 portionsbitar)
1 röd paprika
0,5 purjolök
olja
0,5 fiskbuljongtärning
0,5 g saffran
2 dl creme fraiche
2 dl ris
6 dl vatten
salt o peppar

Ta fram två stormkök. Häll 4 dl vatten, ris och lite salt i det ena och koka riset tills det är klart.
Hacka paprika och purjo, fräs det i lite olja i det andra köket. När det är mjukt, häller du på saffran, fiskbuljong, vatten och creme fraiche och kokar ihop några minuter. Skär laxen i tärningar och blanda ner. Krydda med salt och peppar. Koka 5 minuter och servera med riset.

Jag tycker att det gärna får blandas i några droppar citron och lite dragon. Men det kanske man inte har med sig på en hajk...

Blogginlägg 2 av 100 i #Blogg100

1 kommentar:

BP sa...

Kul att du är med i Blogg 100 igen!