31 december 2018

nyår i vildmarken

GOTT NYTT ÅR!

I år firar jag nyår i ett torp i Roslagen, tillsammans med några goda vänner och en trasselsuddshund. Vi tar det lugnt, eldar i vedspisen, promenerar i snön och kollar på film. Men eftersom det är jag som står för maten så blir det en rejäl nyårssupé!


Nyårssupé 2018
Förrätt: Smördegssnurror med prästost, valnötter och persilja
Efterrätt: Salt smörkolapannacotta med chokladvisp och citrus

Smördegssnurrorna gjorde jag i förväg och frös in. Då är det enkelt att bara sprödvärma dem när det är dags att öppna första vinflaskan. Vi knaprade på dem när jag stod och rörde risotton.

Småprat, ett glas vin och något att tugga på, kan man börja en måltid bättre?


SMÖRDEGSSNURROR MED OST OCH VALNÖTTER

0,5 dl persilja
1 dl valnötter
300 g smördeg
2 dl riven prästost
Salt och peppar
1 ägg

Sätt ugnen på 225°C. Hacka persiljan. Hacka nötterna grovt och rosta dem i en torr stekpanna.

Kavla ut smördegen och fördela ost, persilja och nötter jämnt på degen, krydda med salt och peppar. Rulla ihop från långsidan och pensla skarven med vispat ägg. Skär rullen i ca 1 cm tjocka skivor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med ägg.

Grädda mitt i ugnen 10 minuter. Låt svalna på galler.

Nyårsupén avslutades med en pangdessert. Jag gillar vanlig pannacotta, men det här var snäppet bättre…


SALT SMÖRKOLAPANNACOTTA MED CHOKLADVISP

Pannacotta
2 gelatinblad
4 dl vispgrädde
1 burk dulce de leche
0,5-1 tsk flingsalt

Chokladvisp
3 dl vispgrädde
100 g hackad mörk choklad

Vid servering
2 apelsiner

Pannacotta: Lägg gelatinblad i kallt vatten. Koka upp vispgrädde i en kastrull, ta från värmen. Vispa genast ner dulce de leche. Krama ur gelatinbladen och tillsätt dem under fortsatt vispning. Rör ner flingsalt efter smak. Häll smeten i fina glas (4-8 port beroende på tillfälle). Ställ i kylen minst 4 timmar.

Chokladvisp: Värm vispgrädde (koka ej). Ta från värmen och rör ner choklad. Låt svalna helt i kylen.

Apelsiner: Skär ut skinnfria filéer ur apelsinerna.

Vid servering: Vispa chokladgrädden fluffig (kan bli grynig om man vispar för länge). Toppa pannacottan med grädde och apelsin.

2018 slutade på plus. Och utsikterna för 2019 känns bra! Jag räknar mina mirakel precis som Malena Ernman och Jerry Williams.


16 december 2018

julmiddag 2018

Traditionsenligt bjöd jag ett gäng vänner på julmiddag en vecka före Jul. Vi tror att traditionen har sitt ursprung redan 1993, när jag bjöd på middag som tack för flytthjälp. Sen har den gått från knytis till julbord.


Årets upplaga innehöll:

Julskinka
Senap & Äpplemos
Lime & chilli-sill
Ryskinspirerad sill
Nubbesallad
Kokt potatis
Prinskorvar 
Cheddar
Dessertostar
Vitt bröd

Skumtomtar


Flera rätter är gamla godingar, och länkade i listan. Men två av de nya sillrätterna blev ovanligt bra och de recepten vill jag spara. Den ryska sillen och nubbesalladen.

Den egengjorda korven har fått en egen bloggpost. Den blev mycket god och passade så bra till den finska kålrotslådan.


RYSKINSPIRERAD SILL

1 förp 5-minuters inläggningssill
2 saltgurkor
2 dl crème fraiche
1 msk pressad citronsaft
1 msk flytande honung
1 msk riven färsk pepparrot
0,5 dl hackad gräslök
salt och svartpeppar

Häll av, skölj och skär sillen i bitar. Finhacka gurkan. Blanda alla ingredienser utom sillen i en bunke. Krydda med salt och peppar. Vänd ner sillen i röran. Lägg sillröran i en väl rengjord glasburk och sätt på ett lock. Låt stå i kylen några timmar innan servering.

NUBBESALLAD

1 burk matjessill
4 kokta potatisar
2 hårdkokta ägg
1 bit purjo
1 liten rödlök
2 dl gräddfil
2 msk majonnäs
4 msk kaviar
0,5 dl dill
0,5 dl gräslök
Salt och peppar

Koka ägg och potatis och låt svalna. Hacka matjessill, potatis, ägg, purjo, dill, gräslök och lök. Blanda gräddfil, majonnäs, kaviar, gräslök och dill till en jämn röra. Vänd ner resterande ingredienser. Smaka av med salt och peppar.

15 december 2018

mera kött...

Jag blev inspirerad av en artikel jag läste om julkorv. Och insåg att det var länge sen jag gjorde egen. Då efter Johan Hedbergs recept. Nu ville jag testa nått nytt recept och hittade Fredrik på Allers. Den blev kryddigare och lite fetare än Johans. Julkorv passar alltid väldigt bra ihop med min Finska kålrotslåda.



Klara funderar på att bli vegetarian, och jag tror hon var ännu närmare sitt beslut när hon hjälpte mig med korven. Och jag kunde förstås inte låta bli att säga "mera kött..." hela tiden och berätta om den roliga episoden från kungafamiljen på TV år 1985.


Vi har en manuell köttkvarn och ett gammaldags korvhorn. Det är dax att fundera på om vi inte borde köpa en billig elektrisk köttkvarn med korvtillsats, för det är rätt bökigt att stoppa korven. Men kul, och det blir så gott!


HEMGJORD JULKORV

ca 3 meter fjälster
1 kg fläskkarré
0,5 kg grytbitar, nöt
200 g späck
0,5 dl potatismjöl
2,5 tsk salt
5 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1 tsk svartpeppar
0,5 tsk mald ingefära
0,5 tsk mald kardemumma
1 tsk mald kryddpeppar
0,5 tsk malda kryddnejlikor
Steksnöre

Lägg fjälstren i blöt minst tre timmar innan, gärna kvällen före. Skölj ur dem noggrant.

Skär köttet och späck i lagom bitar för din köttkvarn. Mal köttet och lägg i en bunke. Blanda ner potatismjöl, salt, mjölk, grädde och alla kryddor och blanda tills allt är välblandat.

Använd korvhornet, trä på fjälstret och mata i genom färsen. Försök att undvika att få in luft, och fyll inte fjälstret till bredden, korven sväller sedan när du kokar den. Knyt ihop till lagom stora korvar, tänk på att knyta två knutar mellan varje korv så att du kan klippa isär dem sedan. Picka några hål på korvarna, så slipper du att de spricker.

Korvarna går bra att frysa in råa, eller sjud cirka 20-25 minuter tillsammans med lite lagerblad och kryddpeppar. 

3 december 2018

barnvecka och nya matutmaningar

Klara håller så sakteligen att bli vegetarian och vi har börjat kolla upp bra recept här hemma. Det här fick tummen upp. Ursprungligen ett ICA-recept, men modifierat...


HALLOUMI-STROGANOFF

1 gul lök
2 vitlöksklyfta
1 röd paprika
400 g halloumiost
2 msk rapsolja
1 msk tomatpuré
3 tsk torkad oregano
1 krm chilliflakes
1 tsk paprikapulver
1 förp krossade tomater
1 dl vispgrädde
0,5 dl vatten
Salt och svartpeppar

Skala, dela och hacka lök och vitlök. Dela och kärna ur paprikan. Skär paprika och halloumi i större tärningar. Fräs halloumin i hälften av oljan på hög värme tills den får färg. Lyft upp och lägg åt sidan. Tillsätt resten av oljan och fräs lök, vitlök och paprika tills löken mjuknar. Tillsätt tomatpuré och kryddor. Låt fräsa ytterligare någon minut. Blanda ner halloumi, passerade tomater, grädde och vatten. Koka upp och låt sjuda ca 15 minuter under lock. Smaka ev av med salt och peppar.

Stroganoffen passar bra efter ett möte med spåraravdelningen Grodan, där Klara numera är ledarassistent.