31 december 2019

gott nytt decennium


*** GOTT NYTT ÅR! ***


I år hade jag förmånen att återigen fira nyår med mina barn och deras kusin. Senast jag gjorde det var 2013. Sen har de firat med sin del av släkten varje nyår. Men i år hade de sin släktträff redan 4:e advent, så jag hade tre urmysiga tonåringar på middag. Mina barns pappa och hans syster (kusinens mamma), firade delvis med oss, och delvis själva. Vi hade gemensam fördrink, och sen gick de på restaurang, medans vi åt risotto och pannacotta, som Klara lagade. Mums!


Som tilltugg till förrättsbubblet bjöd jag på snittar. Dels förra årets succé smördegssnurrorna och dels tre juliga snittar av julbordsrester.

JULSNITTAR

Variant 1:
Timmermanskorv
Gurka
Kumminkeso
Rågkex

Variant 2:
Gravad lax
Hovmästarsås
Mosad avokado
Rostat bröd

Variant 3:
Julköttbullar
Färskost
Gurka
Gotlandslimpa

Vid midnatt gick vi upp på Hammarbybacken och mötte upp syskonen Mörck. Där ser man ut över en stor del av stan. Det var fyrverkerier längs hela horisonten och Erik blev så inspirerad att han diktade ihop en dikt.



Även om du inte tänder på gnistan, så låt alla som gör det, göra det. 
Som tänder upp lådorna.
Och låt all ilska, sorg, smärta och ondska av det gamla året 
få brinna upp av fyrverkeriernas glada färger och former. 

Erik nyårsnatten 2019-2020

28 december 2019

viktiga julfilmer

En lika viktig sak under jul som musiken, är julfilmerna. Inte dom cheezy Hallmarkfilmerna, som jag skrivit om här, utan de med lite mer kvalitet eller nostalgiskt värde. Jag har en lista på filmer som jag ser varje år. Det kan infalla lite olika när vi kollar på dem, från Lucia och framåt. Utom Love Actually som jag sen lång tid (även efter separationen) ser på julaftonskvällen med ett glas bubbel till.


Malenas julfilmsmåsten (om de streamas, en del har jag dock på dvd):
Holiday
Tomtemaskinen, Luciaavsnittet 
Love Actually
Mupparnas Christmas carol
Mupparnas Family Christmas
Elf
Mr Bean firar jul
Astrids jul
Nötknäpparen/Petter och Lottas jul
A very Murray Christmas
Fanny och Alexander, julavsnittet
A Charlie Brown Christmas

Idag flyttade barnen över till mig och vi ägnade oss åt soffsurf och filmtittande. Väldigt bra jullovssysselsättning!


Till filmerna åt vi julmat och julgodis. En sallad som ingår på det Beijerska julbordet, men som jag tidigare inte skrivit om är Waldorfsalladen. Den passar väldigt bra till både skinka och lax. Vi gör den på blancherad rotselleri, men det hävdas att det skall vara stjälkselleri i originalreceptet. Inte vet jag, men vår variant är väldigt god. Särskilt om man rostar valnötterna.


WALDORFSALLAD

1,5 dl gräddfil
3 tsk majonnäs
3 tsk osötad fransk senap
300 g rotselleri
1,5 dl valnötter
2 syrliga äpplen
salt och peppar
citronsaft

Rör ihop gräddfil, majonnäs och osötad fransk senap till en dressing.
Skala och skär rotsellerin i små tärningar. Koka dem en minut. Häll av vattnet, spola sellerin med iskallt vatten och låt rinna av.
Rosta valnötter i en torr stekpanna. Hacka nötterna grovt. Skär äpplen i fina tärningar.
Blanda äpplen, valnötter och selleri med dressingen. Smaka av med salt, peppar och citronsaft.

24 december 2019

god jul i bakstugan

*** GOD JUL! ***

I år var det "Magnus-jul", dvs jag hade inte barnen boendes hos mig på Jul. Det innebär dock inte att jag inte får träffa dem, eftersom vi alltid har några timmars gemensam julklappsutdelning på julafton.


Men jag var själv och åt julbord hos mina föräldrar. Det var trevligt, gott och härligt stillsamt. Vi åt våra julbordsfavoriter, kollade på Kalle Anka och provsmakade alla julens kakor. Jag hade med mig en julklapp, nämligen Blandaren, som vi skrattade gott åt. Övriga klappar delas ut när hela släkten Beijer ses på estnisk julmiddag på Annandagen.


På vårt julbord finns det alltid tre sorters bröd som pappa bakar, farmors rågbröd, ett fikon- och nötbröd och oljebrödet. Oljebrödet härstammar från en Allt om mat-tidning från början på 80-talet. Det är väldigt viktigt och har varit det sen det introducerades, jag har tom skrivit ner receptet i min receptsamling från studenttiden. Det passar väldigt bra till dopp i grytan (säger dom som uppskattar denna tradition).


OLJEBRÖD

18 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
1 påse torrjäst
1,5 msk salt
7,5 dl vatten
0,75 dl rapsolja

Häll mjölet, torrjäst och salt i en stor bunke. Blanda i varmt vatten (45 grader). Arbeta ihop fort.
Värm oljan till 60 grader. Ta ur degen ur bunken och häll i oljan. Vänd ner degen i oljan och vänd runt ett par gånger. Låt degen jäsa övertäckt i oljebunken en timme.

Dela degen i två delar. Kavla varje degbit till en 1 cm tjock platta med samma bredd som en bakform. Smörj två bakformar ordentligt med överbliven olja. Rulla ihop 2 rullar och lägg i formarna. Snitta ytan. Låt jäsa i formarna 30 minuter.

Ställ in formarna på en plåt och grädda i 15 minuter i 275-300 grader. Stäng av ugnen, ta ur bröden ur formarna, pensla dem med ljummet vatten och eftergrädda direkt på plåten i 30-45 minuter.

22 december 2019

grillhelg på gränjan

Jag började min julledighet med att åka ut till mina vänner Chrissan och Pelle, som bor på Gränjan, en bit bortanför Arlanda. Vi hade bestämt att vi skulle röka skinka och nått slags nötkött, äta och dricka gott, lyssna på musik och bara ta det lugnt. Vi ville alla tre att det inte skulle vara några julmåsten. Vilket härligt sätt att inleda julen!


Pelle som är min grillguru, hade köpt styckningsdetaljen Tri tip (triangelstek), och den röktes i några timmar, för att sen vila och grillas färdig i vanlig grill. Samtidigt röktes en julskinka i 10 h. Oj vilket mumsigt smörgåspålägg det blev!


Jag var ansvarig för tillbehören till köttet, och förutom picklad lök, var det tre nya tillbehör som testades. Och de fick tummen upp av Chrissan och mig. Pelle som inte tycker om koriander var skeptisk till min coleslaw. Chilicheese-gratinerade baguetteskivor, en rökig potatissallad, där grönsakerna fick ligga riktigt länge i röken (men det funkar såklart på en vanlig grill) och en korianderstinn coleslaw utan majonnäs.


CHILICHEESE-BRÖD

Baguette
1 frp färskost
0,5 dl riven lagrad ost
1 vitlöksklyfta
1 färsk jalapeno
Persilja 

Sätt på ugnen på 200 grader (grill), om du inte har tillgång till grill…
Skiva baguetten i centimetertjocka skivor.
Ta bort innerväggar och kärnor ur jalapenosen och hacka grovt. Blanda ihop alla ingredienser i en skål. Bred ut röran över brödskivorna och grilla i ca 10 min tills osten smält och brödet fått fin färg. Hacka persilja och strö över vid servering.


RÖKIG POTATISSALLAD

1 kg potatis
3 msk majsolja
1 hel vitlök
2 röda paprikor
1 färsk chili
2 msk majonnäs
4 salladslökar
3 msk hackad bladpersilja

Skär potatisen i lite mindre bitar. Ugnsrosta den i olja på 200 grader tills de är knapriga.
Lägg på den hela vitlöken och chilin eller paprikorna på grillen tills de nästan är svarta. Gärna med lite rökspån i grillen. Ta bort skinnet och mixa tillsammans med majonnäsen.
Salta och peppra och blanda med potatisen. Strö över bladpersilja.


KORIANDERSTINN COLESLAW

0,5 rödkålshuvud
1 paprika
1 rödlök
1 dl hackad koriander 
1 citron, saften
2 msk olivolja
salt
svartpeppar

Strimla grönsakerna fint. Blanda alla grönsaker till salladen. Alldeles innan servering häller du över olja och citron, och smakar av med salt och peppar.

19 december 2019

julemys

Efter Lucia börjar jag så sakta övergå från adventstämning till julförberedelser. Jag byter julmusiklista från min adventslista till mer juliga listor. Jag köper en röd julstjärna, som ersätter de vita blommor jag haft under advent. Och jag hänger upp en krans på dörren.


Jag sätter även upp mitt Luciatåg, eller snarare Klara sätter upp det. I år räknade vi till 50 figurer. Det utökas varje år med minst två figurer, som förr fanns i barnens paketkalender. Och den klassiska Lucialjusstaken tänds.


Till julförberedelserna hör även att titta på cheezy julfilmer på streamingkanalerna, som åtnjuts med kakor, julmust och godis. I år skapade vi i familjen även ett julfilmsbingo, eftersom vi började skämta om vad som alltid fanns med i filmerna...


Även julkonserter hör till julförberedelserna. I år var jag på en mycket annorlunda och en alldeles traditionell. Den traditionella var i en fullsatt Markuskyrka med tre av körerna och Solna Brass. Väldigt fint och stämningsfullt med Rutters Gloria som pampig avslutning.

Den annorlunda var "Timo tolkar julen" med Timo Räisänen på Katalin i Uppsala. Jag och kompisen Marianne vakade in Lucia där med god mat och dryck och en alldeles fantastisk julkonsert. Vanliga, ovanliga och egna jullåtar tolkades på nya säregna sätt. Skratt och gråt om vartannat och en cool backdrop "Ingen Jul utan julekniven". 


18 december 2019

den godaste mackan...

 ... är den med fortfarande varm julskinka och en klick stark senap. Till den dricks kall julmust!


Jag har inte så mycket kötträtter kvar på mitt julbord, hemgjord korv, köttbullar och estnisk leverpastej. Och så förstås skinkan. Jag gillar den verkligen. Både som pålägg i juletid, med rosolje och grönkålspaj på julbordet, och som bas för andra rätter, exempelvis pytt-i-panna eller Hirams drömskinka.


MALENAS JULSKINKA

3,5 kg rimmad ekologisk julskinka

Griljering
3 msk skånsk senap
1 msk fransk senap
1 ägg
0,5 dl farinsocker
0,5 dl ströbröd
50 g smält smör

Sätt på ugnen på 150ºC. Låt nätet sitta kvar och lägg skinkan på ett galler ovanpå en plåt i ugnen. Sätt i en termometer och baka skinkan i ugnen tills temperaturen är 70 grader. Det tar c:a 3 timmar. Man kan ha ännu lägre ugnstemperatur, och få ännu saftigare skinka, men min ugn är lite lynnig på låga temperaturer så jag föredrar 150ºC.

Ta ut skinkan, ta bort nätet och svålen. Skär bort så mycket av fettet som du vill.

När den svalnat lite. Sätt ugnen på 225ºC. Blanda senap, ägg och socker. Pensla blandningen på skinkan. Strö över ströbrödet. Droppa över det smälta smöret. Blir det senapsblandning över, gör gärna griljeringen i två lager. Griljera i mitten av ugnen, 10-15 min tills den får fin färg.

I år på julmiddagen hade vi ingefärsglaserad brysselkål till skinkan, och det var väldigt gott!


INGEFÄRSGLASERAD BRYSSELKÅL

500 g bryssselkål
2 msk smör
2 msk flytande honung
1 msk finriven ingefära
flingsalt och svartpeppar

Trimma brysselkålen, om det behövs. Stek den i smör i ca 4 min. Rör ner honung och ingefära, stek vidare tills kålen är lätt karamelliserad och nästan mjuk, ungefär ytterligare 4 min.
Krydda med flingsalt och svartpeppar.

17 december 2019

julbordets stjärna

Jag gillar verkligen julmat, och det är flera rätter jag inte kan vara utan. Men jag tycker nog ändå att den gravade laxen är stjärnan. Den är förhållandevis lätt att göra, och smakar så mycket godare än den köpta. Och den går att göra i så många varianter. 
Här har jag skrivit om några stycken. I år prövade jag att grava med calvados, och det blev mycket lyckat!


CALVADOSGRAVAD LAX

500 g färsk lax
2 msk salt
2 msk strösocker
2 msk calvados
1 dl dill, finhackad

Plocka bort eventuella ben ur laxfilén. Blanda salt och socker och klappa in laxen med detta. Lägg på dillen. Lägg i dubbla plastpåsar eller under plastfolie i en form. Häll på calvadosen. Förvara under press i kylskåp i ca 2 dygn. Vänd laxen efter halva tiden för att den ska gravas jämnt.

Till laxen hör förstås hovmästarsåsen, här i en pepprig variant signerad Mathias Dahlgren. Men om man vill ha lite friskare smaker är den här citrusyoghurten verkligen god till.


DAHLGRENS PEPPRIGA HOVMÄSTARSÅS

2 msk svensk senap 
2 msk fransk ljus senap 
2 msk honung, flytande 
1,5 msk vitvinsvinäger 
1 msk svartpeppar, nymald 
2 dl matolja 
1 dl dill, fint skuren 
salt 

Blanda senap, vinäger, honung och peppar i en bunke, tillsätt oljan i tunn stråle under vispning. Rör ner dillen och smaka av med salt. Om du vill mixa med stavmixer för att få intensiv dillsmak. 

Vill man ha en något tunnare sås, späd med lite vatten.

CITRUSYOGURT

1 dl grekisk yoghurt 
1 msk riven pepparrot
0,5 citron, skalet
1 tsk honung
2 msk färsk timjan
salt och peppar 

Riv skalet från citronen. Blanda yoghurt med pepparrot, citronskal, honung och timjan. Smaka av med salt och peppar. 

16 december 2019

sånghäftet som försvann

På julmiddagen var högen med snapsviseblad försvunna. Vi sjöng några visor ur minnet, men det blir ju mer fart på sjungandet om man har lite snapsvisor. Så nu spar jag det häfte vi brukar använda här:




Insåg att det även finns ett gammalt snapsviseblad från 2008 på bloggen.

15 december 2019

uråldrig hävd


Om man har haft en julmiddag med sina vänner varje år, i slutet på advent, i över 25 år, får det nog räknas som uråldrig hävd (enligt Tolkiensällskapets terminologi). Igår genomförde vi 2019 års version med ett bord fyllt av god mat. Jag är så tacksam över att ha härliga vänner omkring mig när jag påbörjar julfirandet.


JULMIDDAG 2019

Glögg med mandel&russin

Skinka med senap och hemgjort äpplemos

Calvadosgravad lax pepprig hovmästarsås och citrusyoghurt

Klar sherrysill
Krämig dill&pepparrotssill (se nedan)
Matjesröra med ägg och tomat

Rödbetssallad med kidneybönor (se nedan)
Rödkålssallad med spenat och tranbär

Kokt potatis
Hemgjord julkorv
Finsk kålrotslåda 
Jansson
Timjanskryddade köttbullar
Ingefärsglacerad brysselkål

Vitt bröd
Gotlandslimpa
Cheddar
2 sorters färskost med vitlök och pepparrot

Julmust och Hallands fläder

Knäck
Lakritsfudge
Choklad- och mintfudge
Olde hansa-mandlar
Mozart-rulle
Skumtomtar
Saffransgrottor
Rosendals peppisar 

Kaffe och avec


Några nya recept vill jag bevara i receptsamlingen. Laxen med de två såserna kommer att få ett eget inlägg, skinkan och brysselkålen likaså. Rödbetssalladen och den krämiga pepparrotssillen kommer här:

ESTNISK RÖDBETSSALLAD MED BÖNOR

1 dl gräddfil 
0,5 dl majonnäs
1 burk kidneybönor 
2 stora hackade saltgurkor
200 g inlagda rödbetor
1 tsk senap 
salt och svartpeppar

Blanda gräddfil och majonnäs, smaksätt med senap, salt och peppar.
Skär rödbetor och gurka i tärningar. Blanda med bönor och dressing. 

(Den här röran är ganska mild. Om man vill ha mer sting går man till mitt rosolje-recept och byter ut potatisen mot bönor.)

KRÄMIG DILL- OCH PEPPARROTSSILL

1 pkt 5-minuterssill
0,5 rödlök
2 dl turkisk yoghurt
1 msk majonnäs
0,5 dl färsk dill
0,5 tsk ättika 12%
1 tsk honung
2 msk riven färsk pepparrot
1 krm svartpeppar

Skölj sillen. Skär filéerna i 2 cm breda bitar och hacka rödlök och dill. Blanda yoghurt, majonnäs, dill, ättiksprit, honung och svartpeppar. Vänd ner rödlök, pepparrot och sill. Låt stå i kyl ett par timmar innan servering.

1 december 2019

adventskakor

* * * GLAD ADVENT! * * * 

Idag har jag firat första advent med en inklusiv mässa i Bagarmossens kyrka på Världaidsdagen. Mässan kommer ursprungligen från Costa Rica. Det var väldigt fint med annorlunda böner, växelläsning och ljuständning.

Väl hemkommen åt jag och barnen traditionell Beijersk adventsmiddag bestående av estnisk julkorv (verivorst), revbensspjäll, rödkål, lingonsylt och pommes duchesse. Och drack säsongens första julmust.

Medan maten var i ugnen så drack jag den första glöggen, åt skumtomtar och årets fynd: saffransgrottor med hallonsylt. Jag hade köpt mina på Bagisscouternas adventsmarknad, men de skall absolut bakas igen till Lucia. Mums!!


SAFFRANSGROTTOR 

0,5 g Saffran 
1 tsk Hett vatten 
200 g Smör, rumsvarmt 
1 dl Strösocker 
4 dl Vetemjöl 
0,5 dl Potatismjöl 
1 tsk Bakpulver 
1 msk Vaniljsocker 
1 dl Hallonsylt 

Blanda saffran och vatten i en bunke. Lägg i smör och socker och vispa luftigt.

Blanda vetemjöl, potatismjöl, bakpulver och vaniljsocker. Arbeta in det i smörblandningen till en smidig deg. Forma till en längd och låt vila i ca 15 min.

Sätt ugnen på 175°. Dela längden i 32 bitar och rulla till runda kulor. Lägg dem på en plåt och gör en fördjupning i mitten. Går utmärkt att använda en citruspress, blir ett fint stjärnmönster. Klicka i sylt.

Grädda i mitten av ugnen 12–15 min. Låt svalna.

Nu är det verkligen mörkt, och så här i början på december börjar jag alltid längta till sol och värme. Är verkligen inte skapt för det svenska klimatet... 

Jag plockade fram bilder från hösten 1992, då jag jobbade i Jerusalem. Det här gjorde vi den första advent. Badutflykt till Ein Gedi med kompisen Bernt Jonason och STI:s husmor Margaretha Andersson. Eja vore jag där igen!