13 mars 2023

receptmånad dag 13

När det var fotbolls-EM i somras, gjorde vi som vi brukar. Försöker laga mat från det land som Sverige spelar mot. En av kvällarna var det Nederländerna. Och jag gjorde framgångsrikt bitterballen. Ett typiskt holländskt öltillbehör. Lite pilligt att göra, men sååå gott!


BITTERBALLEN


200 g fläskkarré
1 gul lök
3 msk smör
2 dl köttbuljong
2 msk idealmjöl
1 dl Persilja
Salt och peppar
Muskot
Mjöl
2 ägg
Panko
Olja


Hacka löken och fräs den i en gryta. Lägg i köttet tillsammans med buljongen. Koka upp och låt koka på medelvärme under lock tills köttet är mört. Lyft upp köttet och låt svalna lite och skär sedan i små tärningar. Sila av buljongen till såsen, spar löken ihop med det tärnade köttet. Smält smöret i en stekpanna och rör ner idealmjölet. Vispa ner buljongen och låt koka någon minut under omrörning till en tjock sås. Rör ner köttet, löken och hackad persilja och låt koka en minut. Mosa köttet lätt och smaka av med muskot, salt och peppar. Låt svalna och ställ i kylen minst 3 timmar. Forma smeten till ca 10 bollar. Rulla först i mjöl sen uppvispat ägg och sist i panko och lägg på ett fat och ställ i kylen 1 timme. Värm olja i en kastrull till 170-180°C och fritera bollarna 4-5 minuter tills de är gyllene. Servera med senap. 

Går att variera med val av kött, högrev verkar vanligast. Har även sett andra kryddvarianter med curry eller ketjap manis.

Inga kommentarer: