14 mars 2023

receptmånad dag 14

Nasi goreng är en av mina favoriträtter, men jag dras med en dotter som inte gillar ris särskilt mycket. Så vi har börjat göra kompisen bami goreng istället. Samma smak men med nudlar. Från Indonesien via Nederländerna…

 

BAMI GORENG

250 g äggnudlar
1 vitlöksklyfta
1 purjolök
2 morötter
1 paprika
700 g kycklinglårfilé
2 msk olja
salt och peppar
1 tsk sambal oelek
3 msk ketjap manis
3 ägg
koriander
lime

Koka äggnudlarna (tid står på förpackningen). Häll av vattnet och låt stå under lock medan resten blir klart. Skala och finhacka vitlöken. Skölj och strimla purjolöken och morötterna. Dela, kärna ur och strimla paprikan. Skär kycklingen i små bitar. Fräs vitlök och purjolök i olja ca 2 minuter i en stor stekpanna. Tillsätt morötter och paprika. Fräs ytterligare ca 3 minuter. Ta upp och lägg på en tallrik. Stek kycklingen ca 5 minuter i stekpannan. Krydda med salt och peppar. Tillsätt grönsaker, sambal oelek, ketjap manis och nudlar. Blanda väl. Låt allt bli varmt. Häll upp i en serveringsskål. Vispa upp äggen i en skål. Häll i pannan. Rör försiktigt runt tills äggen stelnat. Strimla ägget och rör ner i nudelpytten.

Servera din bami goreng med strimlad koriander och limeklyftor.

Om man vill göra denna rätt vegetarisk, gör som Klara och hennes scoutkompisar, byt ut kycklingen mot vitkål, Se till att steka den ordentligt så den blir mjuk.

Inga kommentarer: