28 mars 2023

receptmånad dag 28

Risotto, denna favoriträtt. Så enkel, men ändå så svår att bemästra. Man måste låta den få ta tid och avsluta med ordentligt med ost och smör, så den blir krämig. Här är ett av mina bästa recept, med citron och sparris. Det använder jag som bas till olika varianter, som tex den på bilden med färska vaxbönor från odlingen på landet. Och vill man ha den lite finare, så serverar man prosciutto till.


CITRON- OCH SPARRISRISOTTO

0,5 dl olivolja
2 schalottenlökar
3 dl arborioris
2 dl vitt vin
1 l grönsaksbuljong
250 g sparris 
1 msk citron juice
0,5 citron (skalet)
0,5 dl hackad persilja
35 g parmesan
25 g smör
salt och peppar

Koka upp buljongen och håll varm. Skär sparrisen i 2 cm långa bitar och koka i 2 minuter. Ta en stor kastrull och hetta upp oljan. Hacka löken och fräs i oljan i 3 minuter. Tillsätt riset och fräs i ytterligare 2 minuter. Sänk värmen och häll i vinet och låt koka in under 5 minuter. Häll i 3 dl av buljongen, och låt koka in. Fortsätt så med en dl i taget, till all vätska är inkokad och risotton är al dente. Blanda i sparrisen i risotton. Finhacka persilja, riv citronskal och parmesan. Blanda i det tillsammans med citronjuice och smör. Smaka av med salt och peppar.

Inga kommentarer: