29 mars 2023

receptmånad dag 29

Ibland får barnen ryck och bakar kakor. Senast var det Klara som tyckte det verkade gott med chokladmaränger. Jag var skeptisk eftersom jag tycker att vanliga maränger mest smakar sött. De är bra i efterrätter men rätt trista som småkaka. Men det visade sig att chokladmaränger med mörk choklad var jättegott. Chokladen tillförde det som saknades.


ROY FARES CHOKLADMARÄNGER

7 äggvitor
5 dl strösocker
150 g mörk choklad

Sätt på ugnen på 140 grader. Hacka chokladen och smält försiktigt i mikro eller över ett vattenbad. 

Häll äggvitorna tillsammans med strösockret i en bunke. Placera bunken över en kastrull med sjudande vatten. Vispa då och då tills äggvitorna når en temperatur på 55-60 grader (inte mer, för då koagulerar äggvitan). Alla sockerkristaller ska va upplösta. Ta bunken från det sjudande vattnet och vispa marängen kraftigt med elvisp tills marängen är kall och fast, minst 10 minuter. Ringla den smälta chokladen på marängen och vänd runt 1-2 gånger så att marängsmeten blir marmorerad. 

Använd dig av två skedar och klicka ut ganska stora maränger på en plåt med bakplåtspapper. Grädda marängerna i ugnen 40 minuter. Stäng av ugnen och öppna luckan, sätt en träslev i glipan så att ångan och värmen sipprar ut. Låt marängerna stå där tills de har svalnat helt. Förvara marängerna torrt.

Inga kommentarer: