När jag och Klara var i Riga i december, hade vi ”hotell-picnic”. Det är så kul att leta efter småplock i affären som funkar till bubbel. En av sakerna vi hittade var picklade småchili med färskostfyllning. Så goda! Vi har hittat liknade i Stockholm, men inte lika bra. Så nu pågår försök att göra egna. Och när vi ändå var på gång, testade vi att använda lagen till att göra en egen variant på buffégurka.
OSTFYLLDA PICKLADE JALAPENO
20 jalapeno, helst röda
3 dl vatten
2 dl socker
1 dl ättika 12%
100 g chevre eller feta
100 g naturell färskost
Dela frukterna. Ta ut kärnor och innerväggar med en tesked. Koka upp lagen och lägg i chilin. Låt koka 5 min och låt sen frukterna ligga kvar i lagen tills de svalnat, minst en timme, gärna längre. Ta ur frukterna ur lagen och fyll dem med färskoströran.
Ät direkt eller lägg i burk med rapsolja som täcker och lagra.
BEIJERS BUFFÉGURKA
lagen från chilipicklandet
1 liten gul lök
1 gurka
2 krm salt
1 krm gurkmeja
1 tsk senapsfrön
Hacka löken och lägg i den överblivna lagen. Koka upp och koka tre minuter. Låt svalna. Skiva gurkan fint och lägg i lagen tillsammans med kryddorna. Förvara i kylskåp.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar