Klara håller på att testa sig igenom klassiker som en förberedelse för flytt till Uppsala. Ett steg på vägen var att göra hemgjorda bruna bönor. En god och väldigt billig rätt. Passar bra för en student. Här en version som jag fångat upp nånstans på nätet, med lök och kanel.
KANELKOKTA BRUNA BÖNOR
500 g torkade bruna bönor
1 gul lök
1,5 l vatten
2 tsk salt
1 kanelstång
3 msk sirap
1 msk ättika 24%
ev 1 msk potatismjöl
Skölj bönorna väl under rinnande vatten. Lägg dem i rikligt med kallt vatten över natten. Häll av vattnet och skölj av bönorna ytterligare en gång. Skala löken och dela i två halvor. Koka upp bönorna med lök, salt och kanelstång. Sjud under lock i 1,5 h, tills bönorna är mjuka. Ta bort lök och kanelstång. Smaka av bönorna med sirap och ättiksprit. Koka ytterligare i 10 minuter. Rör runt med en träslev, så att det blir lite mosigt. Är det för tunn konsistens red med potatismjöl utrört i lite kallt vatten, koka upp och rör ordentligt i en minut. Smaka av igen och justera sötma, sälta och syra.
Tycker man färgen är lite för ljus, kan man ha några droppar soja.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar