31 december 2019

gott nytt decennium


*** GOTT NYTT ÅR! ***


I år hade jag förmånen att återigen fira nyår med mina barn och deras kusin. Senast jag gjorde det var 2013. Sen har de firat med sin del av släkten varje nyår. Men i år hade de sin släktträff redan 4:e advent, så jag hade tre urmysiga tonåringar på middag. Mina barns pappa och hans syster (kusinens mamma), firade delvis med oss, och delvis själva. Vi hade gemensam fördrink, och sen gick de på restaurang, medans vi åt risotto och pannacotta, som Klara lagade. Mums!


Som tilltugg till förrättsbubblet bjöd jag på snittar. Dels förra årets succé smördegssnurrorna och dels tre juliga snittar av julbordsrester.

JULSNITTAR

Variant 1:
Timmermanskorv
Gurka
Kumminkeso
Rågkex

Variant 2:
Gravad lax
Hovmästarsås
Mosad avokado
Rostat bröd

Variant 3:
Julköttbullar
Färskost
Gurka
Gotlandslimpa

Vid midnatt gick vi upp på Hammarbybacken och mötte upp syskonen Mörck. Där ser man ut över en stor del av stan. Det var fyrverkerier längs hela horisonten och Erik blev så inspirerad att han diktade ihop en dikt.



Även om du inte tänder på gnistan, så låt alla som gör det, göra det. 
Som tänder upp lådorna.
Och låt all ilska, sorg, smärta och ondska av det gamla året 
få brinna upp av fyrverkeriernas glada färger och former. 

Erik nyårsnatten 2019-2020

28 december 2019

viktiga julfilmer

En lika viktig sak under jul som musiken, är julfilmerna. Inte dom cheezy Hallmarkfilmerna, som jag skrivit om här, utan de med lite mer kvalitet eller nostalgiskt värde. Jag har en lista på filmer som jag ser varje år. Det kan infalla lite olika när vi kollar på dem, från Lucia och framåt. Utom Love Actually som jag sen lång tid (även efter separationen) ser på julaftonskvällen med ett glas bubbel till.


Malenas julfilmsmåsten (om de streamas, en del har jag dock på dvd):
Holiday
Tomtemaskinen, Luciaavsnittet 
Love Actually
Mupparnas Christmas carol
Mupparnas Family Christmas
Elf
Mr Bean firar jul
Astrids jul
Nötknäpparen/Petter och Lottas jul
A very Murray Christmas
Fanny och Alexander, julavsnittet
A Charlie Brown Christmas

Idag flyttade barnen över till mig och vi ägnade oss åt soffsurf och filmtittande. Väldigt bra jullovssysselsättning!


Till filmerna åt vi julmat och julgodis. En sallad som ingår på det Beijerska julbordet, men som jag tidigare inte skrivit om är Waldorfsalladen. Den passar väldigt bra till både skinka och lax. Vi gör den på blancherad rotselleri, men det hävdas att det skall vara stjälkselleri i originalreceptet. Inte vet jag, men vår variant är väldigt god. Särskilt om man rostar valnötterna.


WALDORFSALLAD

1,5 dl gräddfil
3 tsk majonnäs
3 tsk osötad fransk senap
300 g rotselleri
1,5 dl valnötter
2 syrliga äpplen
salt och peppar
citronsaft

Rör ihop gräddfil, majonnäs och osötad fransk senap till en dressing.
Skala och skär rotsellerin i små tärningar. Koka dem en minut. Häll av vattnet, spola sellerin med iskallt vatten och låt rinna av.
Rosta valnötter i en torr stekpanna. Hacka nötterna grovt. Skär äpplen i fina tärningar.
Blanda äpplen, valnötter och selleri med dressingen. Smaka av med salt, peppar och citronsaft.

24 december 2019

god jul i bakstugan

*** GOD JUL! ***

I år var det "Magnus-jul", dvs jag hade inte barnen boendes hos mig på Jul. Det innebär dock inte att jag inte får träffa dem, eftersom vi alltid har några timmars gemensam julklappsutdelning på julafton.


Men jag var själv och åt julbord hos mina föräldrar. Det var trevligt, gott och härligt stillsamt. Vi åt våra julbordsfavoriter, kollade på Kalle Anka och provsmakade alla julens kakor. Jag hade med mig en julklapp, nämligen Blandaren, som vi skrattade gott åt. Övriga klappar delas ut när hela släkten Beijer ses på estnisk julmiddag på Annandagen.


På vårt julbord finns det alltid tre sorters bröd som pappa bakar, farmors rågbröd, ett fikon- och nötbröd och oljebrödet. Oljebrödet härstammar från en Allt om mat-tidning från början på 80-talet. Det är väldigt viktigt och har varit det sen det introducerades, jag har tom skrivit ner receptet i min receptsamling från studenttiden. Det passar väldigt bra till dopp i grytan (säger dom som uppskattar denna tradition).


OLJEBRÖD

18 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl
1 påse torrjäst
1,5 msk salt
7,5 dl vatten
0,75 dl rapsolja

Häll mjölet, torrjäst och salt i en stor bunke. Blanda i varmt vatten (45 grader). Arbeta ihop fort.
Värm oljan till 60 grader. Ta ur degen ur bunken och häll i oljan. Vänd ner degen i oljan och vänd runt ett par gånger. Låt degen jäsa övertäckt i oljebunken en timme.

Dela degen i två delar. Kavla varje degbit till en 1 cm tjock platta med samma bredd som en bakform. Smörj två bakformar ordentligt med överbliven olja. Rulla ihop 2 rullar och lägg i formarna. Snitta ytan. Låt jäsa i formarna 30 minuter.

Ställ in formarna på en plåt och grädda i 15 minuter i 275-300 grader. Stäng av ugnen, ta ur bröden ur formarna, pensla dem med ljummet vatten och eftergrädda direkt på plåten i 30-45 minuter.

22 december 2019

grillhelg på gränjan

Jag började min julledighet med att åka ut till mina vänner Chrissan och Pelle, som bor på Gränjan, en bit bortanför Arlanda. Vi hade bestämt att vi skulle röka skinka och nått slags nötkött, äta och dricka gott, lyssna på musik och bara ta det lugnt. Vi ville alla tre att det inte skulle vara några julmåsten. Vilket härligt sätt att inleda julen!


Pelle som är min grillguru, hade köpt styckningsdetaljen Tri tip (triangelstek), och den röktes i några timmar, för att sen vila och grillas färdig i vanlig grill. Samtidigt röktes en julskinka i 10 h. Oj vilket mumsigt smörgåspålägg det blev!


Jag var ansvarig för tillbehören till köttet, och förutom picklad lök, var det tre nya tillbehör som testades. Och de fick tummen upp av Chrissan och mig. Pelle som inte tycker om koriander var skeptisk till min coleslaw. Chilicheese-gratinerade baguetteskivor, en rökig potatissallad, där grönsakerna fick ligga riktigt länge i röken (men det funkar såklart på en vanlig grill) och en korianderstinn coleslaw utan majonnäs.


CHILICHEESE-BRÖD

Baguette
1 frp färskost
0,5 dl riven lagrad ost
1 vitlöksklyfta
1 färsk jalapeno
Persilja 

Sätt på ugnen på 200 grader (grill), om du inte har tillgång till grill…
Skiva baguetten i centimetertjocka skivor.
Ta bort innerväggar och kärnor ur jalapenosen och hacka grovt. Blanda ihop alla ingredienser i en skål. Bred ut röran över brödskivorna och grilla i ca 10 min tills osten smält och brödet fått fin färg. Hacka persilja och strö över vid servering.


RÖKIG POTATISSALLAD

1 kg potatis
3 msk majsolja
1 hel vitlök
2 röda paprikor
1 färsk chili
2 msk majonnäs
4 salladslökar
3 msk hackad bladpersilja

Skär potatisen i lite mindre bitar. Ugnsrosta den i olja på 200 grader tills de är knapriga.
Lägg på den hela vitlöken och chilin eller paprikorna på grillen tills de nästan är svarta. Gärna med lite rökspån i grillen. Ta bort skinnet och mixa tillsammans med majonnäsen.
Salta och peppra och blanda med potatisen. Strö över bladpersilja.


KORIANDERSTINN COLESLAW

0,5 rödkålshuvud
1 paprika
1 rödlök
1 dl hackad koriander 
1 citron, saften
2 msk olivolja
salt
svartpeppar

Strimla grönsakerna fint. Blanda alla grönsaker till salladen. Alldeles innan servering häller du över olja och citron, och smakar av med salt och peppar.

19 december 2019

julemys

Efter Lucia börjar jag så sakta övergå från adventstämning till julförberedelser. Jag byter julmusiklista från min adventslista till mer juliga listor. Jag köper en röd julstjärna, som ersätter de vita blommor jag haft under advent. Och jag hänger upp en krans på dörren.


Jag sätter även upp mitt Luciatåg, eller snarare Klara sätter upp det. I år räknade vi till 50 figurer. Det utökas varje år med minst två figurer, som förr fanns i barnens paketkalender. Och den klassiska Lucialjusstaken tänds.


Till julförberedelserna hör även att titta på cheezy julfilmer på streamingkanalerna, som åtnjuts med kakor, julmust och godis. I år skapade vi i familjen även ett julfilmsbingo, eftersom vi började skämta om vad som alltid fanns med i filmerna...


Även julkonserter hör till julförberedelserna. I år var jag på en mycket annorlunda och en alldeles traditionell. Den traditionella var i en fullsatt Markuskyrka med tre av körerna och Solna Brass. Väldigt fint och stämningsfullt med Rutters Gloria som pampig avslutning.

Den annorlunda var "Timo tolkar julen" med Timo Räisänen på Katalin i Uppsala. Jag och kompisen Marianne vakade in Lucia där med god mat och dryck och en alldeles fantastisk julkonsert. Vanliga, ovanliga och egna jullåtar tolkades på nya säregna sätt. Skratt och gråt om vartannat och en cool backdrop "Ingen Jul utan julekniven". 


18 december 2019

den godaste mackan...

 ... är den med fortfarande varm julskinka och en klick stark senap. Till den dricks kall julmust!


Jag har inte så mycket kötträtter kvar på mitt julbord, hemgjord korv, köttbullar och estnisk leverpastej. Och så förstås skinkan. Jag gillar den verkligen. Både som pålägg i juletid, med rosolje och grönkålspaj på julbordet, och som bas för andra rätter, exempelvis pytt-i-panna eller Hirams drömskinka.


MALENAS JULSKINKA

3,5 kg rimmad ekologisk julskinka

Griljering
3 msk skånsk senap
1 msk fransk senap
1 ägg
0,5 dl farinsocker
0,5 dl ströbröd
50 g smält smör

Sätt på ugnen på 150ºC. Låt nätet sitta kvar och lägg skinkan på ett galler ovanpå en plåt i ugnen. Sätt i en termometer och baka skinkan i ugnen tills temperaturen är 70 grader. Det tar c:a 3 timmar. Man kan ha ännu lägre ugnstemperatur, och få ännu saftigare skinka, men min ugn är lite lynnig på låga temperaturer så jag föredrar 150ºC.

Ta ut skinkan, ta bort nätet och svålen. Skär bort så mycket av fettet som du vill.

När den svalnat lite. Sätt ugnen på 225ºC. Blanda senap, ägg och socker. Pensla blandningen på skinkan. Strö över ströbrödet. Droppa över det smälta smöret. Blir det senapsblandning över, gör gärna griljeringen i två lager. Griljera i mitten av ugnen, 10-15 min tills den får fin färg.

I år på julmiddagen hade vi ingefärsglaserad brysselkål till skinkan, och det var väldigt gott!


INGEFÄRSGLASERAD BRYSSELKÅL

500 g bryssselkål
2 msk smör
2 msk flytande honung
1 msk finriven ingefära
flingsalt och svartpeppar

Trimma brysselkålen, om det behövs. Stek den i smör i ca 4 min. Rör ner honung och ingefära, stek vidare tills kålen är lätt karamelliserad och nästan mjuk, ungefär ytterligare 4 min.
Krydda med flingsalt och svartpeppar.

17 december 2019

julbordets stjärna

Jag gillar verkligen julmat, och det är flera rätter jag inte kan vara utan. Men jag tycker nog ändå att den gravade laxen är stjärnan. Den är förhållandevis lätt att göra, och smakar så mycket godare än den köpta. Och den går att göra i så många varianter. 
Här har jag skrivit om några stycken. I år prövade jag att grava med calvados, och det blev mycket lyckat!


CALVADOSGRAVAD LAX

500 g färsk lax
2 msk salt
2 msk strösocker
2 msk calvados
1 dl dill, finhackad

Plocka bort eventuella ben ur laxfilén. Blanda salt och socker och klappa in laxen med detta. Lägg på dillen. Lägg i dubbla plastpåsar eller under plastfolie i en form. Häll på calvadosen. Förvara under press i kylskåp i ca 2 dygn. Vänd laxen efter halva tiden för att den ska gravas jämnt.

Till laxen hör förstås hovmästarsåsen, här i en pepprig variant signerad Mathias Dahlgren. Men om man vill ha lite friskare smaker är den här citrusyoghurten verkligen god till.


DAHLGRENS PEPPRIGA HOVMÄSTARSÅS

2 msk svensk senap 
2 msk fransk ljus senap 
2 msk honung, flytande 
1,5 msk vitvinsvinäger 
1 msk svartpeppar, nymald 
2 dl matolja 
1 dl dill, fint skuren 
salt 

Blanda senap, vinäger, honung och peppar i en bunke, tillsätt oljan i tunn stråle under vispning. Rör ner dillen och smaka av med salt. Om du vill mixa med stavmixer för att få intensiv dillsmak. 

Vill man ha en något tunnare sås, späd med lite vatten.

CITRUSYOGURT

1 dl grekisk yoghurt 
1 msk riven pepparrot
0,5 citron, skalet
1 tsk honung
2 msk färsk timjan
salt och peppar 

Riv skalet från citronen. Blanda yoghurt med pepparrot, citronskal, honung och timjan. Smaka av med salt och peppar. 

16 december 2019

sånghäftet som försvann

På julmiddagen var högen med snapsviseblad försvunna. Vi sjöng några visor ur minnet, men det blir ju mer fart på sjungandet om man har lite snapsvisor. Så nu spar jag det häfte vi brukar använda här:




Insåg att det även finns ett gammalt snapsviseblad från 2008 på bloggen.

15 december 2019

uråldrig hävd


Om man har haft en julmiddag med sina vänner varje år, i slutet på advent, i över 25 år, får det nog räknas som uråldrig hävd (enligt Tolkiensällskapets terminologi). Igår genomförde vi 2019 års version med ett bord fyllt av god mat. Jag är så tacksam över att ha härliga vänner omkring mig när jag påbörjar julfirandet.


JULMIDDAG 2019

Glögg med mandel&russin

Skinka med senap och hemgjort äpplemos

Calvadosgravad lax pepprig hovmästarsås och citrusyoghurt

Klar sherrysill
Krämig dill&pepparrotssill (se nedan)
Matjesröra med ägg och tomat

Rödbetssallad med kidneybönor (se nedan)
Rödkålssallad med spenat och tranbär

Kokt potatis
Hemgjord julkorv
Finsk kålrotslåda 
Jansson
Timjanskryddade köttbullar
Ingefärsglacerad brysselkål

Vitt bröd
Gotlandslimpa
Cheddar
2 sorters färskost med vitlök och pepparrot

Julmust och Hallands fläder

Knäck
Lakritsfudge
Choklad- och mintfudge
Olde hansa-mandlar
Mozart-rulle
Skumtomtar
Saffransgrottor
Rosendals peppisar 

Kaffe och avec


Några nya recept vill jag bevara i receptsamlingen. Laxen med de två såserna kommer att få ett eget inlägg, skinkan och brysselkålen likaså. Rödbetssalladen och den krämiga pepparrotssillen kommer här:

ESTNISK RÖDBETSSALLAD MED BÖNOR

1 dl gräddfil 
0,5 dl majonnäs
1 burk kidneybönor 
2 stora hackade saltgurkor
200 g inlagda rödbetor
1 tsk senap 
salt och svartpeppar

Blanda gräddfil och majonnäs, smaksätt med senap, salt och peppar.
Skär rödbetor och gurka i tärningar. Blanda med bönor och dressing. 

(Den här röran är ganska mild. Om man vill ha mer sting går man till mitt rosolje-recept och byter ut potatisen mot bönor.)

KRÄMIG DILL- OCH PEPPARROTSSILL

1 pkt 5-minuterssill
0,5 rödlök
2 dl turkisk yoghurt
1 msk majonnäs
0,5 dl färsk dill
0,5 tsk ättika 12%
1 tsk honung
2 msk riven färsk pepparrot
1 krm svartpeppar

Skölj sillen. Skär filéerna i 2 cm breda bitar och hacka rödlök och dill. Blanda yoghurt, majonnäs, dill, ättiksprit, honung och svartpeppar. Vänd ner rödlök, pepparrot och sill. Låt stå i kyl ett par timmar innan servering.

1 december 2019

adventskakor

* * * GLAD ADVENT! * * * 

Idag har jag firat första advent med en inklusiv mässa i Bagarmossens kyrka på Världaidsdagen. Mässan kommer ursprungligen från Costa Rica. Det var väldigt fint med annorlunda böner, växelläsning och ljuständning.

Väl hemkommen åt jag och barnen traditionell Beijersk adventsmiddag bestående av estnisk julkorv (verivorst), revbensspjäll, rödkål, lingonsylt och pommes duchesse. Och drack säsongens första julmust.

Medan maten var i ugnen så drack jag den första glöggen, åt skumtomtar och årets fynd: saffransgrottor med hallonsylt. Jag hade köpt mina på Bagisscouternas adventsmarknad, men de skall absolut bakas igen till Lucia. Mums!!


SAFFRANSGROTTOR 

0,5 g Saffran 
1 tsk Hett vatten 
200 g Smör, rumsvarmt 
1 dl Strösocker 
4 dl Vetemjöl 
0,5 dl Potatismjöl 
1 tsk Bakpulver 
1 msk Vaniljsocker 
1 dl Hallonsylt 

Blanda saffran och vatten i en bunke. Lägg i smör och socker och vispa luftigt.

Blanda vetemjöl, potatismjöl, bakpulver och vaniljsocker. Arbeta in det i smörblandningen till en smidig deg. Forma till en längd och låt vila i ca 15 min.

Sätt ugnen på 175°. Dela längden i 32 bitar och rulla till runda kulor. Lägg dem på en plåt och gör en fördjupning i mitten. Går utmärkt att använda en citruspress, blir ett fint stjärnmönster. Klicka i sylt.

Grädda i mitten av ugnen 12–15 min. Låt svalna.

Nu är det verkligen mörkt, och så här i början på december börjar jag alltid längta till sol och värme. Är verkligen inte skapt för det svenska klimatet... 

Jag plockade fram bilder från hösten 1992, då jag jobbade i Jerusalem. Det här gjorde vi den första advent. Badutflykt till Ein Gedi med kompisen Bernt Jonason och STI:s husmor Margaretha Andersson. Eja vore jag där igen!


14 november 2019

skivrelease på petsounds

Idag var jag och Klara på releasespelningen av Avantgardets fjärde skiva "Mellan miljonprogram och Thailand". De körde ett gäng låtar bland skivor och böcker på PetSounds på Skånegatan.

Lyssna på nya skivan på Spotify

Jag har följt Avantgardet sen deras första spelning i Stockholm, och är nu uppe i över 10 spelningar på 3,5 år. Och fler lär det bli. Jag älskar energin på spelningarna, de viktiga texterna och att bandet ser alla i publiken oavsett ålder, kreddighet eller bakgrund. De ger verkligen ger allt för oss allihop. Klara har blivit ett riktigt fan hon med, men tyvärr är de flesta av deras spelningar på ställen med 18-årsgräns.


När jag sen kom hem blev det en "idag-orkar-jag-inte-laga-middag"-middag som bestod av kokta ägg, skivad picklad gurka och stjälkselleri, strimlad sallad och tonfiskröra. Enkelt, mättande och supergott. Dagens tonfiskröra va min variant med ajvar, ibland gör jag en mer majonäsig variant med citron och salladskrydda.


TONFISKRÖRA MED AJVAR

1 burk tonfisk i vatten 
0,5 dl kvarg 
1 krm vegeta 
2 tsk ajvar 
2 tsk rödlök 
0,5 lime, saften 
1 msk persilja/dill
salt och peppar

Hacka rödlök. Häll av vattnet från tonfisken. Blanda allt. Smaka av med salt&peppar.

Här nedan har jag noterat alla datum för Avantgardetspelningar jag sett, för mitt eget minnes skull. Helt ointressant för er övriga bloggläsare... :)

Bar Brooklyn - 7 juni 2016
Debaser - 26 november 2016
Debaser - 23 mars 2017
Hasslö - 15 juli 2017
Nalen - 18 november 2017
Skansen - 10 juli 2018
Debaser - 30 november 2018
Norrköping - 22 mars 2019
Borlänge - 30 mars 2019
Trädgården - 7 augusti 2019
PetSounds - 14 november 2019
Vasateatern - 18 december 2019
Slaktkyrkan - 23 oktober 2021
Katalin - 29 oktober 2021
Debaser - 23 april 2022
Babylon - 8 juli 2022
Popaganda - 27 augusti 2022
Katalin - 8 april 2023
Evenew - 28 april 2023
Skå festplats - 22 juli 2023
Stadsgårdsterminalen - 1 november 2023
Hus 7 - 5 april 2024
Gott snack - 3 augusti 2024

3 november 2019

Hoppsan, nu är det 500 recept här!


Nu har jag kommit upp i 500 recept på bloggen! Det firar jag med en supersmarrig höstdrink och små tilltugg. Riktig partymat! Kan behövas nu när vi går in i november.


AUTUMN MULE 

5 cl Calvados 
1 dl fransk äppelcider 
1 dl ginger beer 
0,5 lime i klyftor 

Muddla limeklyftorna i ett glas. Häll på calvados och is. Fyll på med lika delar cider och ginger beer.


Linkosuo rågchips (rye crisps) finns både med och utan smaksättning. Jag tycker att både sour creme och sweet chili är goda, och ger en extra smakdimension till anrättningen.

Det bästa serveringssättet är att fylla de små rågskålarna med olika röror, här är två av mina favoritröror.

MALENAS SKAGENRÖRA

100 g räkor
3 msk creme fraiche
2 msk majonnäs
1 msk hackad dill
1 tsk riven pepparrot
1 tsk citronsaft
Cayennepeppar
Salt och peppar

Hacka räkorna och dillen. Riv pepparrot. Blanda alla ingredienser och smaka av med salt, peppar och en gnutta cayenne. Röran får gärna stå en stund innan servering.

KRYDDIG CHORIZORÖRA

100 g chorizo
0,5 lök
2 msk hackad persilja
1 msk tomatpuré
1 msk creme fraiche
0,5 röd chilli
1 msk limesaft
Salt&peppar

Ta av skinnet på chorizon och skär den i bitar. Stek dem tillsammans med hackad lök tills löken blir genomskinlig men inte brynt. Blanda alla ingredienser och mixa till en krämig röra. Smaka av med salt och peppar. Låt röran svalna.

Om ni vill ha recept från en speciell del av världen, kan ni kolla på mitt uppdelade receptarkiv!

2 november 2019

gräslik favoritört

En av mina favoritörter (om man nu kan kalla det en ört) är gräslök. Jag har den t ex gärna i röror, klippt ovanpå keso på en macka, i äggsallader och i sillinläggningar. Den är lättodlad, och på landet har vi bra tillgång till gräslök. Så här på vintern är man dock oftast hänvisad till krukodlad gräslök, men i vår utmärkta Bonne Femme deli går den att köpa i ett knippe. Mycket kraftigare och mer smakrik.



Har man gräslök kan man göra sandefjordspotatis, det är den urgoda smörstinna sandefjordssåsen blandad den med kokt skivad potatis. En slags snabb potatisgratäng...


SANDEFJORDSPOTATIS

500 g potatis

Sandefjordssås
50 g smör
0,5 dl crème fraiche
0,5 dl grädde
0,5 lime, saften
0,5 dl gräslök
(1 tsk socker)
salt&peppar

Lägg crème fraiche, grädde och limesaften i en kastrull och koka några minuter. Ta av kastrullen från plattan och rör i smöret. Smaka av med salt och peppar, och om såsen är för syrlig ha i lite socker. Håll såsen varm.

Skala och skiva potatisen. Koka skivorna i saltat vatten tills de är knappt klara. Häll av vattnet och låt ånga av.

Mixa Sandefjordssåsen med stavmixer och lägg i finhackad gräslök. Rör ner den kokta potatisen. Låt den stå några minuter, så att potatisen får ordentlig smak av såsen.

Servera gärna med ugnsbakad lax och krispig grönsallad.

29 oktober 2019

punschen kommer...

Punschen kommer, punschen kommer, ljuv och sval.
Glasen immar, röster stimmar, i vår sal.
Skål för glada minnen, skål för varje vår.
Inga sorger finnas mer, när punsch vi får…


Jag gillar verkligen punsch, och har gjort det sen min tid på Gotlands nation. En toppengod avec och ett tillfälle att få sjunga roliga visor. När jag gjorde sånghäftet till årets kräftskiva letade jag igenom mina gamla sångböcker och sållade ut fem favorit-punchvisor, som jag skrivit ut här. I den första har jag tillåtit mig att byta ut några ord, som jag stört mig på länge.


Jag tycker inte bara om punsch som avec, utan även i goda drinkar. Som här i min lite mer fruktigt punschiga variant av den klassiska Diki-Diki.

MALENAS DIKI-DIKI 

3 cl calvados 
3 cl punsch 
6 cl blodgrapefruktsjuice 

Blanda och servera med is. Garnera gärna med en bit grapefruktskal. Den här drinken blir godast med en lite torrare punsch, som exempelvis min favoritpunsch Facile.


1 (Melodi: Lili Marlene)

Gul lyser solen,
gul är flaggans kors.
Gul vajar säden,
och gul är ängens pors.
Gul är citronen,
gul banan,
Och pyttens ägg är gult som fan.
Vår punsch är gul - så ta'n!
Vår punsch är gul - så ta'n!

2 (Melodi: Var nöjd med allt…)

Jag gillar alla tiders punsch.
Punsch till frukost, punsch till lunch,
punsch till förrätt, varmrätt och dessert.
Jag gillar punsch för vet du vad, rent kaffe gör ju ingen glad.
Så punsch för fulla muggar vill jag ha.
Med konjak du lockar.
Den bästa Renault.
Förlåt om jag chockar
och tar punsch ändå.
Och bjuder du på nån fin likör
Så får du ursäkta, det kanske stör.
Jag väljer hellre Grönstedts Blå,
en Cederlunds eller Flaggpunsch å
- kanske har du ren Platin?
Jag gillar punsch.
Så ge mig punsch å jag är din.
För evigt din.

3 (Melodi: Te deum Laudamus)

Länge jag tänkt
att punschen övergiva.
Men det får inte ske,
så länge jag får leva.
Och när jag en gång dör
så står det på min grav:
"Här vilar den som
Svenska punschen älskat har".

Jag gillar, Jag gillar punschen,
Jag gillar den som punschen skapat har.
Jag gillar, Jag gillar punschen,
Jag gillar punschen och dess far.

4 (Melodi: Visa om mjölnarens dotter)

Vad ger dig din sisu, vad håller dig varm?
Sko-ro-rom pom pej
Jo punschen som upptas i mage och tarm.
Försvinnande god, försvinnande god.
Får upp humöret och promillen, Hej!

Du blir en ny männ’ska när du får en punsch.
Sko-ro-rom pom pej
Och den nya männ’skan vill också ha en punsch.
Försvinnande god, försvinnande god.
Får upp humöret och promillen, Hej!

5 (Melodi: Rövarvisan ur Kamomilla stad)

Punschen är och punschen var,
och punschen skall förbliva.
En lidelse vi alla har,
som inget kan fördriva.
Ja, Punschen tinar opp såväl,
som svalkar både kropp och själ.
Den botar begären,
och lindrar besvären.
Ja, Punschen den gör både gott och väl!

26 oktober 2019

chips och dipp

Jag är ingen stor chipsfantast, utom när det gäller salt&vinegar-chips. Äter en handfull och är sen rätt nöjd. 


Jag har å andra sidan barn som älskar chips, men vi är rörande överens om att det måste finnas dipp om vi har chips som helgsnacks. Färdiga pulverpåsar är inte jättedyra, men det är lite si och så med vad som finns i dem. Så om man som jag har ett välfyllt kryddskåp kan man lika bra göra dippen själv. Vårt senaste projekt är att få till kryddblandningar som hamnar så nära som möjligt våra två favorit-köpepåsar Holiday och Dill&Lök. Här är resultatet...


DILL- OCH LÖKDIPP 

i 3 dl gräddfil blandas:

2 krm bockhornklöver 
1 krm vegeta 
0,5 tsk trocomare 
0,5 tsk lökpulver 
0,5 tsk svartpeppar 
0,5 tsk honung 
1 msk torkad gräslök 
1 msk torkad dill 

HOLIDAYDIPP 

i 3 dl gräddfil blandas:

0,5 tsk paprikapulver 
0,5 tsk trocomare 
2 krm vitlökspulver 
2 krm potatismjöl 
0,5 tsk lökpulver 
1 krm svartpeppar 
1 krm gurkmeja 
0,5 tsk råsocker 
0,5 krm cayenne


25 oktober 2019

trippel i tapas

Häromveckan var jag och mina frukostkompisar på Aqui och drack bubbel och åt tapas. Vi är ett gäng tjejkompisar som känt varann i över 20 år, och som har bubbelfrukost några gånger om året, äter kräftor, julmat och har poolparty. Nu var vi sugna på att prata av oss en vanlig onsdagskväll. Mysigt!


Inspirerad av detta ville Klara att vi idag skulle äta tapas för att fira att det är höstlov. Då passade jag på att skriva ner hur jag gör mina favvotapas, nämligen vitlöksräkor, baconlindad getost och parmesansmakande pimientos de padron.


SNABBA GAMBAS AL AJILLO 

1,5 dl skalade räkor 
1 dl olja 
0,5 röd chilli 
1 peperoncini 
2 vitlöksklyftor 

Hacka vitlök och chilli. Lägg chilli, vitlök och smulad peperoncini i oljan i en liten ugnsfast form. Värm oljan i 200 graders ugn tills oljan bubblar. Lägg i räkorna i oljan. Ställ tillbaka i ugnen i en minut. Servera med bröd som kan doppas i oljan.


BACONLINDAD CHEVRE 

Bacon 
Chevre utan kant 
Balsamico creme 

Dela baconen i halvor. Skär chevren i 2x2x2 cm-bitar. Rulla in varje chevrebit från två håll med bacon. Dvs två baconbitar per chevre-bit. Stek i varm panna tills baconen får färg på alla sidor. Börja med att steka med skarven nedtill.

Lägg upp på fat och sprinkla balsamicokräm ovanpå.


PIMIENTOS DE PADRON MED PARMESAN 

Pimientos de padron 
Flingsalt 
Riven parmesan 
Pressad lime 

Stek padronpaprikorna på hög värme i lite olja. De är färdiga när de sjunkit ihop och fått ordentligt med färg. Lägg upp på fat och strö salt och parmesan över. Pressa över lite lime. Servera.


9 oktober 2019

malenas tallinnfavoriter


Tallinn är en av mina favoritstäder. Delvis förklarat med att jag är halvest, men också för att det är en vacker, mysig och förändrad stad. Den har gått från grå kommuniststad under den Sovjetiska ockupationen till en blomstrande turiststad med en stadskärna från Hansetiden, en kreativ miljö i den gamla arbetarstadsdelen Kalamaja, vackra parker vid palatset Kadriorg och ett stort sångarfält, där det vart 5:e år hålls en sångfestival med 100.000 besökare. Dessutom har den fina kaféer, innovativa restauranger och bra pubar.


Jag får då och då frågan om vad jag rekommenderar vid ett Tallinn-besök, och jag brukar ge den här listan på personliga favoriter ”2 av varje”.

2 barer - Hell hunt och Pudel baar
2 kaféer - Maiasmokk och Kalamaja pagarikoda
2 restauranger - Vanaema juures och F-hoone
2 luncher - Kompressor och Patarei burger
2 museer - Ockupationsmuseet och KUMU
2 barnvänliga aktiviteter - Lennu sadam och Energy discovery centre
2 minnesmärken - Kommunismens offer och Estonia
2 stadsdelar - Kalamaja och Gamla stan
2 matiga nöjen - Balti jaama turg och källaren i Kaubamaja
2 turistiga roligheter - Tele
torn och KGB-våningen på Viru hotel
2 arkitektursevärdheter - Tallinn houses och Kadriorg

Och som bonus: de prisvärda spårvagnarna och den bästa bastuavdelningen!



PROMENADER
Det är naturligtvis så att man inte får missa Gamla stan i Tallinn, och då är det två platser jag varmt rekommenderar, Rådhusplatsen och utkiksplatsen uppe på Domberget. Men när man betat av den tycker jag att man skall leta sig ut till stadsdelen Kalamaja. Promenera mot stationen Balti Jaam, exempelvis på gatan Nunne. När du kommit över spårvagnsrälsen är du framme i den gamla arbetarstadsdelen.


Den består mest av trähus, där det pågår både renoveringar och nybyggen. Särskilt speciella är de sk Tallinn houses, skapade bl a av Karl Tarvas på 20- och 30-talet. Det är trevånings trähus med ett centralt trapphus i sten. De är skapade så, för att det var billigast att bygga i trä, men brandreglerna föreskrev antingen två trapphus i trä eller ett i sten. De finaste exemplen finns på gatorna Salme och Kungla. När du promenerar runt i Kalamaja finns det även andra saker att titta på. Tex bastun Kalma saun från 1928, som fortfarande är öppen för allmänheten och Telliskivi creative city som är ett projekt att fylla gamla industribyggnader med nytt liv. Arkitekter, designers, barer och restauranger samsas om utrymmet. På väg tillbaka mot city, tycker jag du skall gå på utsidan av muren och titta på minnesmärket över Estoniakatastofen ”Bruten linje”.


En annan vacker promenad är den genom den stora parken vid Kadriorg. Parken innehåller förutom en barockträdgård och en japansk trädgård även två konstmuseer. Det ena finns i det gamla Tsarpalatset från 1700-talet och visar Estlands konstsamling av utländsk konst och det andra är KUMU, ett nybyggt hus som innehåller modern konst. Både en fast utställning med inhemsk konst och tillfälliga utställningar med internationell konst.

MAT OCH DRYCK
Restaurangerna i Tallinn är många och spännande. Det finns förstås rena turistfällor, men även allt från schyssta hipsterhak till internationellt prisade gourmetrestauranger. Jag har några favoriter, framförallt F-Hoone som är ett coolt ställe i Telliskivi med mat under hela dagen. Det finns en frukostmeny, vegetarisk meny, cocktailbar mm. Toppenhäng helt enkelt! 


Vill jag äta klassisk estnisk mat går jag ”hem till mormor”, Vanaema juures serverar god husmanskost i en hemtrevlig miljö mitt i Gamla stan. Godaste pannkakorna serveras på Kompressor, ett ställe som känns som en blandning av kafé och studenthak. När jag ska dricka öl går jag till Hell hunt, där det finns god lokalt producerad öl. Men ester är även väldigt bra på att fika, och deras bakverk är supergoda. Riktigt hembakt känns det på Pagarikoda som ligger i Kalamaja, ett bra stopp på din promenad där. I Kalamaja kan du också hitta min idé om himlen - Balti Jaama Turg. En blandning av grönsakstorg, saluhall, foodcourt, småbagerier och designaffärer. Ett hus som är byggt runt en gammal rysk marknad och som fått arkitekturpris. En plats att strosa i länge… 


Och bredvid ligger den estniska matkedjan Selver, där det finns ett utmärkt utbud av piroger, sallader, snacks och alkohol. Bra när man vill ha lite hotell-picnic. 


MIN SLÄKTHISTORIA
Estland för mig är naturligtvis mycket roligt i form av musik, mat och kultur. Vi har tex stått tillsammans med 70.000 människor på sångarfältet och lyssnat på när Klaras kör var med på barn- och ungdomssångfestivalen 2017 och vi har varit på officiella mottagningar där morfar och morfars bror har hedrats för sitt arbete i Estlands exilregering.

Klaras medverkan i sångfestivalen

Men vi har också en relation till de som inte kunde fly, de som blev kvar. På Ockupationsmuseet visas vardagen upp från de olika ockupationer som Estland varit utsatt för. Det är helt omgjort och nu bygger det mycket på att man går runt med hörlurar och lyssnar på människor som berättar sina historier, istället för som tidigare visa upp en massa föremål. Så ta tid på dej, det är värt det! Fängelset Patarei som ligger vid stranden är nu öppet igen för besökare. Ett hemskt ställe där estniska män hölls fångna. Många skickades sen vidare till Sibirien, som en av min morfars bröder. Hans och tusentals andras namn finns nu inhuggna i sten i det minnesmärke över kommunismens offer som ligger strax bortanför sångarfältet. 


Vill man åka dit är det bara att ta bussen från terminalen vid Viru. För övrigt är kollektivtrafiken välutvecklad och billig i Tallinn. Ett tredagarskort som gäller på bussar och spårvagnar kostar 50 75 kronor (korrigerat pris sommaren 2021).

BARNENS TALLINN
När jag åker med barnen till Estland finns det några speciella önskemål. Vi ska gå på Lennu sadam, det utmärkta marinmuseet som ligger i den gamla flyghamnen. Det är inte bara båtar och sjörelaterade saker som visas där. Ofta är det någon stor separatutställning. Vi har sett både Titanic- och Antarktisutställningen där. De har även en bra shop och en schysst restaurang. Sen ska det badas, är det sommar åker vi buss till sandstranden vid Pirita, och är det övriga årstider så går vi på Tallink spa hotel. Där finns det flera pooler, poolbar med god ”smuutti” och en lugn alldeles underbar bastuavdelning med torrbastu, ångbastu och hamam. Och sen måste det köpas hem estniskt godis. Det bästa hittar man i Kalev shop i Balti Jaama Turg. 


SHOPPING
Jag är ingen storshoppare men i Tallinn är det lätt att hitta fina saker i linne och ull, klassiskt hantverk och modern design. Gå några gator bort från de stora turiststråken i Gamla stan så hittar du bra affärer. Bästa köpcentret är Viru med Kaubamaja. Där finns det mesta man kan önska sig. För de obligatoriska matsouvenirerna (rågbröd, blodkorv, senap, havtornsprodukter, kummin, småkakor, gräddkola mm) är det enkelt att köpa det på RIMI som ligger alldeles vid färjeterminalen (om du åker färja förstås), så slipper du släpa det genom stan.


Hoppas att det här ger dej reslust till Stockholms närmaste huvudstad och en fantastisk pärla i Östersjön. Du kommer säkert hitta dina egna favoriter och jag blir glad om du lämnar en kommentar med dem. Kanske nått ställe jag inte visste fanns och måste pröva!

Jag har naturligtvis lite estniska recept på bloggen, under rubriken Estland i mitt receptarkiv.