18 juli 2024

receptsommar 7

En tradition vi har i familjen, är att nån gång i mellandagarna ha julklappsutdelning tillsammans, jag, barnen och min exman. Då äter vi en  engelsk/amerikansk "kalkonmiddag". Vi brukar dock tycka att det räcker med en stor majskyckling. Till det serveras brysselkål, morötter, såser och potatismos. Recepten för fågel och tillbehör brukar variera mellan åren, men potatismoset är alltid detsamma. Ett amerikanskt recept på mos med crunch. Så himla gott!


POTATISMOS MED CRUNCH

Mos
1 kg potatis
1,25 dl gräddmjölk
50 g smör
4 vitlöksklyftor
några kvistar timjan
0,5 citron, skalet
salt och peppar

Koka upp mjölk med skalade vitlöksklyftor, hela timjanskvistar och citronskal (behöver ej vara finrivet). Låt stå i 15 min och sila sen bort timjan, vitlök och citron.

Koka potatis. Häll av vattnet. Lägg i smör och mosa. Häll på mjölken i omgångar och vispa tills det blir luftigt. Var försiktig, så att det inte blir segt. Smaka av med salt och peppar.

Crunch
0,5 chiabata (fralla)
4 dl lantchips (knapriga)
4 vitlöksklyftor
50 g smör
2 tsk hackad timjan
1 tsk rökt paprika
1 krm cayenne
0,5 citron, skalet
salt och peppar

Mixa vitlök fint, lägg i bröd och chips, och fortsätt mixa tills det blir finhackat, men inte mjöl. Stek crunchet i smör en minut och fortsätt grilla det i ugnen i 200 grader tills det blir gyllenbrunt, c:a 15-20 min. Rör var femte minut. Riv citronskalet fint. Blanda det varma crunchet med citronskal, timjan, paprika och cayenne. Smaka av med salt och peppar.

Lägg upp moset i serveringsskål och strö crunchet över.

Inga kommentarer: