21 juli 2024

receptsommar 10

När vi är ute i vår stuga i Selknä utanför Uppsala, är den vanligaste sommarmiddagen, marinerad grillad fläskkarré med grillade grönsaker och selknäröra. Det är enkelt, gott och alla gillar det. Klara är den som förfinat vår marinad och numera kallas den i familjen selknämarinaden. Här kommer basreceptet. Det går ju naturligtvis att variera, med styrka och ingredienser. Men det är bra att ha en bas att bygga på.


SELKNÄMARINAD

0,5 dl rapsolja
0,5 dl japansk soya
0,5 dl ljust muskovadosocker
3 msk rödvinsvinäger
salt och peppar
2 tsk krossad rosépeppar
0,5 citron, skalet
2 msk färsk hackad rosmarin
1 tsk chiliflakes
2 tsk anchochilipulver

Detta är lagom till 600 g fläskkarré. Blanda ingredienserna och häll över fläskkarré i en ugnsform. Låt dra minst en timme, gärna mer. Vänd då och då på köttbitarna. När du börjar grilla (eller ugnsbaka) köttet, koka ihop överbliven marinad till en lite tjockare glaze, som du kan pensla på köttet efterhand.


Inga kommentarer: