22 juli 2024

receptsommar 11

Jag är väldigt förtjust i grekisk mat. Den har smaker som tilltalar mig. Fetaost passar till så mycket och i kombination med spenat och fillodeg blir den magisk. Denna paj, funkar dessutom riktigt bra att frysa in portionsvis till matlådor. På bilden serverades pajen med Yothams gröna sallad.


SPANAKOPITA

600 gr färsk spenat
1 vitlöksklyfta
1 gul lök
1 purjolök
olivolja
3 ägg
300 gr fetaost
0,5 citron, skalet
2 msk dill
2 msk mynta
en nypa muskot
salt och peppar
300 g filodeg
100 g smör

Skiva löken och purjolöken tunt och stek tillsammans med en pressad vitlöksklyfta i olivolja, tills löken blir genomskinlig. Stek spenaten i omgångar i lite olivolja tills vattnet har dunstat från bladen och spenaten har krympt ihop. Låt spenaten svalna. Hacka dill och mynta, och riv citronskal.

Blanda spenaten och löken med smulad fetaost, citronzest, dill, mynta, muskot och tre ägg i en skål. Smaksätt med salt och peppar. Smält smör. Smörj en ugnsform med smält smör och lägg i hälften av filodegsarken i botten och längs kanterna. Pensla varje blad med smör. Lägg därefter i spenatblandningen och fortsätt sedan med att lägga resten av filodegsarken som ett lock. Vik in det som är utanför formen. Skär några hål med en kniv så att ångan från fyllningen kan pysa ut. Grädda pajen i 175 grader i mitten av ugnen i c:a 45 minuter, tills pajen har fått en gyllenbrun färg.

Inga kommentarer: