31 juli 2024

receptsommar 20

Jag tycker att afternoon tea är en trevlig uppfinning. Särskilt de små gurksandwicharna man får innan man ger sig på scones och clotted cream. Jag brukar oftast göra en variant med färskost, men har nu även börjat göra en variant med krasse.


GURKSANDWICH MED KRASSE

toastbröd
smör
gurka
citronskal
smörgåskrasse
salt och peppar

Bred smör på brödet. Skala gurka och skiva tunt. lägg på brödet. Lägg på lite finstrimlad citron och smörgåskrasse. Salta och peppra. Lägg ihop brödet och skär i mindre bitar.


30 juli 2024

receptsommar 19

En av mina favoritchokladkakor är romrussin. Sen många år tillbaka är den borta från Marabous sortiment, men finns i Ritter sports sortiment. Jag brukar bunkra Ritter romrussin så fort jag hittar det i någon affär. Det är inte så ofta, men ibland finns den på Lidl. Och när vi var i Berlin för några år sen såg det ut så här.


Man kan även att göra egen romrussinchoklad. Jag brukar använda Fazer blå, men den går att göra både ljusare och mörkare, allt efter smak. Använd en kryddig mörk rom, det blir allra godast. Det går förstås att temperera chokladen för bättre konsistens, men oftast orkar jag inte det.


ROMRUSSINCHOKLAD

1 dl russin
1 dl mörk rom
1 tsk socker
400 g valfri choklad

Rör ut sockret i romen, och lägg i russinen. Låt stå över natten. Smält chokladen och blanda i russin och rom. Bred ut i en form och ställ i kylskåp några timmar. Skär upp små bitar och njut!

29 juli 2024

receptsommar 18

Jag tycker det är roligt att köpa likörer och spritsorter av svenska tillverkare. Det kommer hela tiden nya intressanta drycker. På Gotland finns det exempelvis en väldigt duktig kvinnlig ginmakare som heter Elisabeth Hellström, som tillverkar en supergod gin. I Umeå finns en bartender som heter Emil Åreng som har skapat en serie fruktlikörer under märket "episk likör" och i Stockholm ligger Spriteriet som gör egensinninga och egenplockade likörer och vermouth. Så coola och framförallt goda!


Jag ville göra en drink på de här tre dryckerna och fastande för cocktailen Ford, där det är lika delar gin och torr vermouth, och en liten del Benedectinelikör. Men jag gjorde min egen take på denna drink, som blev både vacker och god.


BLÅBÄRSFORD

3 cl hellström gin
3 cl spriteriet torr vermouth
1 cl episk blåbärslikör
0,5 cl sockerlag

Rör kallt i ett rörglas och häll över i valfritt glas och servera med is.

28 juli 2024

receptsommar 17

Min favoritlyxfrukost är egg benedict (eller royale). Den serveras med hollandaise, som ju är en sjukt god sås. Men ibland har man inte tid att göra riktig hollandaise, eller vill ha en lite lättare variant av den smörstinna såsen. Då funkar den här varianten riktigt bra.


LÄTT HOLLANDAISESÅS

2 äggulor
2 tsk olja
1 msk smör
1 krm paprikapulver
salt och peppar
0,5 dl vatten
0,5 dl gräddfil
1 msk citronjuice
1 krm citronskal
0,5 dl gräslök

Smält smöret i en panna och vispa in äggulorna och oljan. Det ska bli en tjock sås. Vispa sen in paprika, citronjuice och skal. Häll i vattnet och vispa tills det kokar upp. Ta av från plattan och vispa ner gräddfilen ordentligt. Smaka av med salt och peppar. Häll i finhackad gräslök och servera direkt.

27 juli 2024

receptsommar 16

En rolig äggrätt som jag upptäckt under året är turkiska ägg. De har mycket smak och är rätt lätta att laga. Om man vill kan man dessutom fuska med löskokta ägg, istället för pocherade. Mitt recept kommer från en av mina favoritkockar Stefan Ekengren. Äggen äts med några skivor levainbröd. 


STEFANS TURKISKA ÄGG

turkisk yoghurt
salt
citronskal, strimlat
vitlök, riven
smör
chiliflakes
ägg
dill

Smaka upp yoghurt med salt, citron och vitlök. Bred ut på en tallrik. Bryn smör och smaka av med lite chiliflakes. Pochera ägg och lägg på yoghurten. Häll över smöret och strö dill över. 

26 juli 2024

receptsommar 15

Jag tror inte på att ingefärsshot håller en borta från förkylningar. Inte heller att det är nån slags mirakelkur. Men att ingefära, gurkmeja, chilli och citrusfrukter får en att vakna upp och känna sig lite piggare stämmer, i alla fall på mig. Tar en liten shot varje dag under vinterhalvåret tillsammans med dagsdosen av blodtrycksmedicin. Ingefärsshot är ganska dyr att köpa, så jag gör den själv, särskilt om jag kan få tag på billig ingefära!


MALENAS INGEFÄRSSHOT

200 g färsk ingefära
20 g färsk gurkmeja
2 citroner
1 apelsin
0,75 röd chili
2 msk honung
8,5 dl vatten

Tvätta ingefära, gurkmeja och citrusfrukterna. Grovriv ingefära och gurkmeja (med skal) i en kastrull. Skiva chili och skala av citrusskalen (utan det vita). Lägg i kastrullen och häll på vattnet. Värm till max 60 grader, låt stå och dra på svag värme 20 min. Låt svalna. Rör ner honung när vattnet är max 40 grader. Pressa i citroner och apelsin. Låt stå i rumstemperatur i 3 timmar. Sila ner i flaskor (det blir c:a 1 liter) och förvara i kylskåp.

Gurkmejan har ett väldigt potent färgämne, använd gärna plasthandskar när du handskas med den.

25 juli 2024

receptsommar 14

Här är en lite lyxigare pasta som går hem hos alla i familjen. Eller en vill inte ha grönmögelost, men den läggs på i slutet, så det funkar. Den är även väldigt god som matlåda, från frysen, tinad i micro.


LÖVBIFFSPASTA

500 g lövbiff
smör och olja
1 knippe salladslök
2 vitlöksklyftor
2 dl creme fraiche
2 dl matlagningsgrädde
2 tsk timjan
1 tsk sambal olek
1 msk kycklingfond
1 tsk soya
2 tsk honung
Några droppar vinäger
salt och peppar

4 port Pasta
Grönmögelost

Strimla och fräs lövbiffen nästan klar, i smör och lite olja. Smaka av med salt och peppar. Häll över köttet i en skål. Strimla salladslöken och riv vitlöken. Fräs det i pannan. Ha i lite extra smör. Häll tillbaka köttsaften från lövbiffen och vispa i grädde och creme fraiche. Häll i timjan, sambal, fond, soya och honung. Smaka av med vinäger, salt och peppar. Koka upp och låt koka nån minut. Häll i lövbiffen och ta av från plattan. Blanda ner det i nykokt pasta. Servera i skålar och strö lite grönmögelost på.

24 juli 2024

receptsommar 13

Finns det något somrigare än inkokt lax, kall sås och färskpotatis. Jag älskar lax i alla dess former, men jag undrar om inte detta är det godaste sättet att servera den. Inkokt med skolans kalla fisksås. Såsen kallades skarpsås på min skola, men det har jag förstått är en lite annorlunda sås. Jag vill ha den här enkla med filmjölk, majonnäs och bostongurka.

Första gången jag kokade in lax, var när jag lagade bröllopsmiddag till några goda vänner. Katharina och Carl-Johan som gifte sig i Bohuslän för över 25 år sen, med MaMalenas i köket. Jag fick en specialbroderad kockskjorta som jag sen stolt burit varje gång jag kört catering efter det!


MAMALENAS INKOKTA LAX

800 g lax (mittenbit med skinn)
0,5 purjolök
1 rödlök
1 stor morot
1 l vatten
0,5 dl 24% ättikssprit
10 vitpepparkorn
5 kryddpepparkorn
2 lagerblad
1,5 msk salt
2,5 msk socker
3 stk grovhackade dillskälkar

Koka upp lagen och låte den koka 2 minuter. Lägg i laxen, sätt på lock och låt laxen svalna i lagen. När den är sval, ställ in i kylskåp och låt dra i minst en timme, gärna mer. Ta upp och ta bort skinnet, lägg upp på ett fat, och servera med kall dillsås och färskpotatis.


FUSKIG SKARPSÅS

0,5 dl majonnäs
1 dl filmjölk
3 dl gräddfil
1 tsk socker
1 msk citronsaft
1 dl dill, finhackad 
1 dl bostongurka
salt och peppar

Blanda allt, smaka av med salt och peppar. Låt gärna stå ett tag i kylen för att sätta smakerna.

23 juli 2024

receptsommar 12

Olika typer av spritziga/bubbliga vindrinkar är populära här hemma. Särskilt proseccodrinkar, de har jag samlat under en egen rubrik i Beijers bar

Men ibland är det spännande att pröva nått nytt. Den här drinken är gjord på spritzigt rödvin Lambrusco som kryddats upp med lite averna. Så gott! Lambrusco var väldigt poppis på 80-talet, men sen har jag knappt druckit det. 


LAMBRUSCO SPRITZ

1 dl lambrusco
3 cl averna amaro
3 cl apelsinjuice
sodavatten
is
apelsinklyfta
gröna oliver

Blanda lambrusco, averna och apelsinjuice i ett stort glas. Toppa med lite sodavatten och is. Dekorera med apelsin och några gröna oliver på en tandpetare.

22 juli 2024

receptsommar 11

Jag är väldigt förtjust i grekisk mat. Den har smaker som tilltalar mig. Fetaost passar till så mycket och i kombination med spenat och fillodeg blir den magisk. Denna paj, funkar dessutom riktigt bra att frysa in portionsvis till matlådor. På bilden serverades pajen med Yothams gröna sallad.


SPANAKOPITA

600 gr färsk spenat
1 vitlöksklyfta
1 gul lök
1 purjolök
olivolja
3 ägg
300 gr fetaost
0,5 citron, skalet
2 msk dill
2 msk mynta
en nypa muskot
salt och peppar
300 g filodeg
100 g smör

Skiva löken och purjolöken tunt och stek tillsammans med en pressad vitlöksklyfta i olivolja, tills löken blir genomskinlig. Stek spenaten i omgångar i lite olivolja tills vattnet har dunstat från bladen och spenaten har krympt ihop. Låt spenaten svalna. Hacka dill och mynta, och riv citronskal.

Blanda spenaten och löken med smulad fetaost, citronzest, dill, mynta, muskot och tre ägg i en skål. Smaksätt med salt och peppar. Smält smör. Smörj en ugnsform med smält smör och lägg i hälften av filodegsarken i botten och längs kanterna. Pensla varje blad med smör. Lägg därefter i spenatblandningen och fortsätt sedan med att lägga resten av filodegsarken som ett lock. Vik in det som är utanför formen. Skär några hål med en kniv så att ångan från fyllningen kan pysa ut. Grädda pajen i 175 grader i mitten av ugnen i c:a 45 minuter, tills pajen har fått en gyllenbrun färg.

21 juli 2024

receptsommar 10

När vi är ute i vår stuga i Selknä utanför Uppsala, är den vanligaste sommarmiddagen, marinerad grillad fläskkarré med grillade grönsaker och selknäröra. Det är enkelt, gott och alla gillar det. Klara är den som förfinat vår marinad och numera kallas den i familjen selknämarinaden. Här kommer basreceptet. Det går ju naturligtvis att variera, med styrka och ingredienser. Men det är bra att ha en bas att bygga på.


SELKNÄMARINAD

0,5 dl rapsolja
0,5 dl japansk soya
0,5 dl ljust muskovadosocker
3 msk rödvinsvinäger
salt och peppar
2 tsk krossad rosépeppar
0,5 citron, skalet
2 msk färsk hackad rosmarin
1 tsk chiliflakes
2 tsk anchochilipulver

Detta är lagom till 600 g fläskkarré. Blanda ingredienserna och häll över fläskkarré i en ugnsform. Låt dra minst en timme, gärna mer. Vänd då och då på köttbitarna. När du börjar grilla (eller ugnsbaka) köttet, koka ihop överbliven marinad till en lite tjockare glaze, som du kan pensla på köttet efterhand.


20 juli 2024

receptsommar 9

Det är inte alltid man får tag i mogen vattenmelon. Och då är den ganska smaklös. Då får man hjälpa upp sötman och syran lite. Det brukar jag göra genom att göra en vattenmelondrink. Passar väldigt bra varma dagar.


VATTENMELONDRYCK

200 g vattenmelonkött
1 tsk sockerlag 50/50
0,5 lime, saften
10 myntablad

Mixa. Om man vill ha den kall, lägg i några isbitar i mixern.

19 juli 2024

receptsommar 8

En av de bästa efterrätterna är chokladmousse. Men då måste det vara en len, fyllig mousse, med ordentlig chokladsmak och gärna lite rom. Jag gillar inte chokladpudding, så konsistensen är viktig.

Efter många försök, har jag hittat min favorit. Den kräver elvisp, för ägget och florsockret skall vispas ordentligt fluffigt, så att sockret smälter. Och det tar ett tag. Dekorera gärna med hallon eller kanderade apelsinskal.


BÄSTA CHOKLADMOUSSEN

1,5 dl vispgrädde
1 ägg
3,5 msk florsocker
70 g mörk choklad
2 tsk rom

Vispa grädden ganska tjockt. Vispa ägg och florsocker fluffigt (länge). Smält choklad och rör ner i äggsmeten. Vispa ner grädden och smaka av med rom. Häll upp i portionsglas, det räcker till 3-4 portioner.

Låt stå några timmar, gärna över natten.

18 juli 2024

receptsommar 7

En tradition vi har i familjen, är att nån gång i mellandagarna ha julklappsutdelning tillsammans, jag, barnen och min exman. Då äter vi en  engelsk/amerikansk "kalkonmiddag". Vi brukar dock tycka att det räcker med en stor majskyckling. Till det serveras brysselkål, morötter, såser och potatismos. Recepten för fågel och tillbehör brukar variera mellan åren, men potatismoset är alltid detsamma. Ett amerikanskt recept på mos med crunch. Så himla gott!


POTATISMOS MED CRUNCH

Mos
1 kg potatis
1,25 dl gräddmjölk
50 g smör
4 vitlöksklyftor
några kvistar timjan
0,5 citron, skalet
salt och peppar

Koka upp mjölk med skalade vitlöksklyftor, hela timjanskvistar och citronskal (behöver ej vara finrivet). Låt stå i 15 min och sila sen bort timjan, vitlök och citron.

Koka potatis. Häll av vattnet. Lägg i smör och mosa. Häll på mjölken i omgångar och vispa tills det blir luftigt. Var försiktig, så att det inte blir segt. Smaka av med salt och peppar.

Crunch
0,5 chiabata (fralla)
4 dl lantchips (knapriga)
4 vitlöksklyftor
50 g smör
2 tsk hackad timjan
1 tsk rökt paprika
1 krm cayenne
0,5 citron, skalet
salt och peppar

Mixa vitlök fint, lägg i bröd och chips, och fortsätt mixa tills det blir finhackat, men inte mjöl. Stek crunchet i smör en minut och fortsätt grilla det i ugnen i 200 grader tills det blir gyllenbrunt, c:a 15-20 min. Rör var femte minut. Riv citronskalet fint. Blanda det varma crunchet med citronskal, timjan, paprika och cayenne. Smaka av med salt och peppar.

Lägg upp moset i serveringsskål och strö crunchet över.

17 juli 2024

receptsommar 6

Blodgrape är min favoritcitrusfrukt. Den är söt, syrlig och besk. Till frukost äter jag den bara som den är, i efterrätter ger den välbehövlig beska och i drinkar blir den läskande. Här är två nya drinkfavoriter med blodgrape.


BLODGRAPE SPRITZ

4 cl gin
1 cl campari
4 cl blodgrapejuice
10 cl fanta
Citron och limeskivor
Is

Blanda gin, campari, juice i en karaff. Lägg i is och citrusskivor. Häll på fanta och servera. Sjukt gott och läskande i sommarvärmen.


BLODGRAPEMARGARITA

4 cl tequila
2 cl cointreau
2 cl blodgrapejuice
2 cl limejuice
1 cl campari
1 cl sockerlag
en nypa salt

Blanda allt i en shaker och skaka ordentligt med is. Sila upp i ett glas och servera.

16 juli 2024

receptsommar 5

När jag jobbar på kontoret i Sundbyberg, blir det ofta lunch från Hemköp. De har både en salladsbar och varm mat för självplock. I salladsbaren finns Picadelis utbud och jag är särskilt förtjust i deras sweet chilli-pastasallad. Efter lite googlande och testande har jag nu kommit fram till ett eget recept. Salladen passar bra till både rökt kött och grillad lax. Eller som ensamsallad med lite hackad kyckling i.


KRÄMIG PASTASALLAD

500 g spiralpasta (100g)
2 dl creme fraiche (3 msk)
2-3 msk turkisk yoghurt (2 tsk)
1 dl majonnäs (4 tsk)
1,5 dl sweet chilli-sås (2 msk)
1 tsk vitlökspulver (1 krm)
1 tsk rödvinsvinäger (1 krm)
1 tsk Sriracha (1 krm)
1 krm mald spiskummin (1 nypa)
15 körsbärstomater (3 st)
1 liten rödlök (0,25 st)
salt&peppar
1 msk hackad basilika (1 tsk)

Koka pastan och skölj av i kallt vatten. Hacka löken fint, dela tomaterna i fyra delar. Blanda alla ingredienser, utom basilikan, i en bunke. häll i pastan och rör runt ordentligt. Smaka av med salt och peppar. Strö basilika över och servera.

Måtten inom parantes är om man gör en portion istället för ett helt paket pasta.

15 juli 2024

receptsommar 4

Småkakor är gott! Kaffekalas på sommaren är trevligt. Ibland blir jag en småkakebagare och bakar några gamla favoriter, tex kryddisar och kokostoppar. Häromdagen bakade jag tre varianter av mördegskakor.

Tänk vad gott det kan bli av mjöl, socker och smör...


KORINTKAKOR

c:a 20 stycken

100 g smör
0,75 dl strösocker
0,5 dl korinter (eller russin)
1,5 dl mjöl
1 tsk bakpulver

Blanda ihop alla ingredienser. Rulla till små bollar och lägg på en plåt. Grädda 15 min i 175 grader. Håll koll så att kakorna bara blir ljusbruna.


BRYSSELKEX (MED CITRON)

c:a 40 stycken

4,5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk vaniljpulver
200 g smör
(skal från en citron)

socker
karamellfärg

Blanda mjöl, socker, vaniljpulver med rumsvarmt smör. Skär smöret i små tärningar så går det lättare att få ihop degen. Om man vill ha citronsmak, riv skalet av citronen och blanda ner.

Rulla till två rullar och låt vila 30 min i kylen.

Droppa några droppar karamellfärg i socker och blanda ihop. Rulla degrullarna i det. Skiva 1 cm breda kakor och lägg ut på en plåt. Grädda i 175 grader i 15 min. Kolla noga, för kakorna får inte få för mycket färg.


FARMORS UNGHERRAR

c:a 40 stycken

4,5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 dl marsanpulver
1 tsk bakpulver
250 g smör

1 ägg
pärlsocker

Blanda mjöl, socker, marsanpulver och bakpulver med rumsvarmt smör. Skär smöret i små tärningar så går det lättare att få ihop degen.

Rulla till två rullar och låt vila 30 min i kylen.

Pensla med uppvispat ägg och rulla sen degrullarna i pärlsocker. Skiva 1 cm breda kakor och lägg ut på en plåt. Grädda i 175 grader i 15 min. Kolla noga, för kakorna får inte få för mycket färg. 

14 juli 2024

receptsommar 3

Jag har länge tänkt att det vore kul att göra egen cassis (svartvinbärslikör), och i höstas blev det av. Jag gjorde den till höstens jämna födelsedagar, Erik 18 och Klara 20. Då bjöd jag på Kir Royal och småplock.


ENKEL CASSIS

750 g svarta vinbär
1 flaska fylligt rödvin
några vinbärsblad
1 kg socker per liter självrunnen saft

Repa, skölj och väg bären när de runnit av. Lägg bären i en stor rostfri bunke eller i en stor syltkruka. Krossa bären lätt med baksidan av en stor slev. Häll över rödvinet. Lägg eventuellt i några väl sköljda vinbärsblad. Rör om och lägg en handduk över och låt stå 2,5 dygn i rumstemperatur.
Lägg en silduk i ett durkslag och häll upp saften. Låt självrinna i 45 minuter. Mät saften i litermått och häll den i en stor kastrull. Tillsätt sockret och låt koka upp hastigt. Skumma hela tiden. Lyft bort från värmen Låt stå över natten och häll sedan den färdiga drycken i en absolut ren flaska. Förvara i kylen, eller frys in.


KIR ROYAL

1 cl cassis
10-15 cl champagne

Häll cassis i ett glas, och häll försiktigt champagne över. Vanlig kir görs på samma sätt men med torrt vitt vin.

13 juli 2024

receptsommar 2

Min mamma gick bort under våren och med henne min kunskapskälla till estnisk mat. Som tur va har jag samlat på mig många av mina viktigaste estniska recept här på bloggen. Och så finns mammas "barnbarnens kokbok", där hon för över 30 år sen skrev ner familjerecepten. 


Men ett recept som hon bara gjorde på en höft var kålpiroger. Jag och Klara har experimenterat med proportioner och har nu kommit fram till detta.


MAMMAS KÅLPIROGER

16 stycken

0,25 huvud vitkål
0,5 msk olja
1 stor morot
1 liten lök
2 tsk råsocker
0,5 tsk kinesisk soja
2 tsk kummin
1 tsk mejram
2 msk gräddfil

Skölj kålen, skär bort stubben, och finstrimla den. Hetta upp lite olja och lägg den strimlade kålen i pannan. Bryn kålen snabbt och sjud sen på medelvärme i 10 minuter under lock, så att kålen börjar släppa sin saft.

Riv moroten och strimla löken. Ha i det i pannan. Häll på socker, soja, kummin och mejram. Smaka av med salt och peppar, blanda och fortsätt sjuda på låg värme i 10 minuter. Låt svalna. Blanda i gräddfil.

Lägg 1-2 msk fyllning på 12x12 cm smördegsplattor. Vik ihop och tryck ihop kanterna. Pensla med äggula. Grädda i 200 graders ugn i 20 minuter tills de är gyllenbruna.

12 juli 2024

receptsommar 1

Efter nästan ett års uppehåll på bloggen, är det dax att publicera en massa recept som jag har liggande, och vill få med i min receptsamling på nätet. 

Först ut är en användbar senapsdressing. Första gången jag smakade en liknande dressing var på restaurang Tranan på 80-talet. De hade en avokadosallad som var urgod, eftersom den serverades med en fyllig senapsdressing. Jag har försökt efterskapa den i många år och det här är senaste försöket.


SENAPSDRESSING 

3 äggulor
1,5 msk dijonsenap
1,5 msk sötstark senap
1 msk rödvinsvinäger
2 msk citronsaft
1 dl rapsolja
salt och peppar
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad dragon
0,5 dl grädde

Mixa äggulor, senap, vinäger och citronsaft. Häll på olja och mixa lite till. Lägg i kryddor och grädde. Vispa ihop ordentligt, och smaka av med salt och peppar..