2 maj 2014

barnen fixar chokladgodsaker

I dag passade Klara på att baka. Det blev chokladcupcakes med chokladganache på toppen. Kakorna var lite torra i konsistensen men smaken och toppingen supergod, så de slank ner utan några problem. Några sparades till morgondagens kompisbesök. 


Chokladbakandet fick mig att tänka på två efterrätter som barnen gjort tidigare i vår, men som jag inte bloggat om. Klara har gjort pannacotta med chokladganache och Erik kladdkaka med jordnötskolatopping.


VANILJPANNACOTTA

1 vaniljstång
3 dl vispgrädde
2 dl mjölk
3 gelatinblad
0,5 dl socker

Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter. Skär ett snitt i vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Koka upp grädde, mjölk, vaniljstång, frön och socker i en kastrull. Låt koka 1 minut. Ta från värmen och låt stå någon minut. Ta upp vaniljstången. Ta upp gelatinbladen och skaka av dem. Rör ner dem i gräddkoket. Häll upp i små glas eller formar. Låt stelna i kylen ca 4 timmar.

Klara toppade pannacottan med chokladganache och hallon. Receptet är ett standardrecept, och vill man så kan man byta ut lite av grädden mot turkisk yoghurt för syrligare smak.


HUSMORSANS KLADDKAKA

2 st ägg
3 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
1,5 dl vetemjöl
1 dl smör, smält
Lite mannagryn

Blanda äggen och sockret lugnt med slev. Rör sedan i vaniljsocker, kakao, mjöl och sist det smälta smöret. Smöra en form med löstagbar kant och bröa med lite mannagryn. Häll i smeten och grädda längst ner i ugnen på 180 grader, i c:a 20 min. Ta ut kakan, låt den gärna vila en timma eller två (om du kan hålla dig så länge).

Erik ville ha topping på kakan, så han blandade en burk dulche de leche med lite jordnötssmör och värmde det och bredde över kakan. Kakan är hämtad ur Husmorsorna Anette och Emmas kladdkakebok, och är precis som jag vill ha en kladdkaka.

 Blogginlägg 63 av 100. #Blogg100

Inga kommentarer: