17 maj 2014

rabarber - en majhyllning

Balkongstädning. Det har varit dagens sysselsättning. Och årets myntaplantering. För att kunna plocka egen grönmynta till tex mojito, pimm's och tsatsiki. Vi prövar ett nytt sätt i år, efter tips från matbloggaren picki picki, vi köper ett knippe på torget och sticker ner skaften direkt i krukan. Det ska ta sig på några dagar. Mynta är ett ju ett ogräs.


En annan sak som präglade den här första varma majlördagen, var rabarber. Vi gjorde både paj och en ny drink. Det är en sån lycka varje år när rabarbern kommer. En av mina favoritfrukter.


SMÄLT RABARBER MED KOLATÄCKE

5 dl skivad rabarber
2 dl vetemjöl
1 dl havregryn
3 msk smör
1,5 dl rårörsocker
0,5 dl farinsocker
1,5 dl ljus sirap
2 tsk vaniljsocker
1 tsk krossad kardemumma

Sätt ugnen på 225 grader. Smöra en ugnssäker form. Skölj och skiva rabarbern, lägg den i formen. Ställ in den i ugnen i 5 minuter. Smält smör i en kastrull och rör ner sirap och socker. Värm försiktigt under omrörning tills sockret är smält. Blanda i mjöl, havregryn, vanilj och kardemumma. Häll kolan över rabarbern. Sätt in "pajen" i ugnen i cirka 20 minuter. Servera med vaniljglass.


RABELLINI

2 msk rabarberpuré
prosecco

Häll två matskedar i rabarberpuré i ett glas, häll försiktigt på lite prosecco. Rör runt lite. Fyll på med mer, men var försiktig det bubblar väldigt mycket. (Rabarberpurén kan bytas ut mot 2 msk outspädd rabarbersaft och 1 tsk citronjuice)

Rabarberpuré:
3 dl skivad rabarber
1 dl råsocker
0,25 dl vatten
0,25 citron, skal och juice 

Skala citronen, försök att inte få med det vita. Lägg skalstrimlorna i en kastrull, och fyll på med resten av ingredienserna till purén i en kastrull. Koka upp. Sänk temperaturen och låt det sjuda på svag värme i c:a 15 min. Ta ur citronskalen. Mixa till en fin puré. Låt kallna.

Blogginlägg 78 av 100. #Blogg100

Inga kommentarer: