30 april 2021

beijers bar vecka 17

Valborg och som vanligt kyligt ute. Jag har sänt en digital valborgshälsning med eld, fanor och sång, tillsammans med några scouter i Kärrtorps scoutkår. Så nu skålar jag in våren med en härlig citrussmakande cocktail.

S K Å L   F Ö R   V Å R E N !!!
Jag är ingen stor fan av cognac, och har därför inte provat drinken Sidecar. Men i min jakt på intressanta drinkar stötte jag på kusinen från Kuba, Havana Sidecar. Där cognacen bytts ut mot rom, och det passar mig utmärkt! 


HAVANA SIDECAR

3 cl rom
3 cl cointreau
3 cl limesaft
is

Pressa limen. Blanda ingredienserna i en shaker tillsammans med is. Skaka tills det är kallt. Sila upp i ett coupetteglas. Dekorera med en isbit.

25 april 2021

coronavåren - hemmavecka 55

En vecka som började med varmt vårväder och slutade i snöstorm. Aprilväder deluxe. Jag blev i onsdags bjuden på födelsedagslunch i Margaretaparken av mina kompisar Helena och Veronika. Svamprisotto, ostbricka och chokladpudding. Så mysigt och gott!


Helena har som plan att under det här året laga sig igenom en alldeles ny utekokbok, gärna på uteluncher med kompisar. Kul initiativ, blev klart inspirerad att laga mer mat ute, och inte bara på helgvandringar.


Helgen spenderades återigen i stugan. Vi åker oftare dit numera, eftersom det inte är så mycket andra aktiviteter på helgerna. Alla gillar att det är lugnt och skönt, och dessutom finns det alltid nått att hugga i med. Den här helgen blev den sista kubiken ved staplad, och golven i stugan städade. Min pappa kommer också gärna ut, medans mamma inte orkar åka bara över helgen. Men de ska flytta ut hit för sommaren, när mamma fått sin andra spruta.

När vädret säger ifrån för utegrill och andra uteaktiviteter, tas Mahjong-spelet fram. Mitt barndoms roligaste spel, och numera även barnens favorit. Klurigt, men ändå tillräckligt lätt för alla åldrar att förstå.


Pappa hade köpt tysk vit sparris på Hötorget, som serverades med hollandaise. Och jag slog till med en tysk efterrätt - apfelstrudel, och Klara gjorde hemgjord vaniljglass. Vilken vårmiddag!


MUMSIG APFELSTRUDEL

Smördeg, färsk i rulle

0,5 kg syrliga äpplen
1 msk rom
1 msk citronsaft
0,5 dl rörsocker
1 tsk mald kanel
0,5 dl russin
2 msk ströbröd
0,5 dl valnötter
50 g smält smör

1 msk florsocker

Sätt ugnen på 200 grader. Skala äpplen och ta bort kärnhusen. Skiva dem tunt. Blanda bitarna i en skål med med rom, citronsaft, socker, kanel, russin, ströbröd och hackade nötter.

Bred ut smördegen på ett bakplåtspapper. Pensla ovansidan med smält smör. Bred ut fyllningen på 2/3 av smördegen (längs långsidan) och rulla ihop till en rulle. Pensla rullen med smör varefter du rullar ihop den. Slut ihop båda ändarna och lyft över bakplåtspappret till en plåt.

Pensla den övre delen av rullen med smör och grädda i den nedre delen av ugnen i c:a 45 minuter. Pudra florsocker över den något avsvalnade kakan och servera med grädde, vaniljsås eller glass.

En annan rätt vi ätit under veckan är bakad vitkål. Vitkål är en av favoriterna här hemma. Den är så god att baka, göra sallad på eller stuva. Veckans variant hade asiatisk smaksättning. Funkar utmärkt som egenrätt för familjens vitkålsälskare, men familjens lite mer kräsna person har den som tillbehör till sin kyckling. 


CHILI- OCH SOJABAKAD VITKÅL

1 liten vitkål

1 dl hackade cashewnötter

75 g smör
2 klyftor vitlök
1 st röd chili
2 tsk färsk ingefära
2 tsk japansk soja
0,5 tsk limesaft

Smält smöret. Riv vitlök och ingefära, finhacka chili och pressa färsk limesaft. Blanda det med smöret och smaka av med soja.

Skiva vitkålen och lägg på en ugnsplåt, pensla med chili- och sojasmör. Strö cashewnötter ovanpå.
Baka i 225 graders ugn i 30 min, eller så länge som behövs för att kålen ska va mjuk och saftig. Håll koll så att det inte blir bränt.

Jag serverade vitkålen med min sesammajonnäs från East och limeklyftor.

23 april 2021

beijers bar vecka 16

Om det under många år varit Aperol spritz som varit sommardrinken framför andra, så har Negroni Sbagliato seglat upp som en utmanare. Den är lite mer komplex och lite alkoholstarkare. Från början ett misstag eller "variation" på drinken Negroni, men numera en egen drink.

Idag har vi åkt ut till stugan och jag och pappa skålar för våren! Bara en vecka kvar till Valborg. Lite italiensk antipasti passar utmärkt till den bubbliga röda drinken.


NEGRONI SBAGLIATO

3 cl campari
3 cl röd vermouth
6 cl prosecco
is
apelsin

Fyll ett glas med isbitar. Häll i Campari, vermouth och mousserande vin. Rör om försiktigt och dekorera med en apelsinskiva.

18 april 2021

coronavåren - hemmavecka 54


I veckan fyllde jag år.  55 år. Kan inte riktigt förhålla mig till detta, tycker det låter gammalt, men jag känner mig yngre. Delvis pga att jag har två tonåringar hemma. Jag firade hela helgen. Med aw på lokal i fredags, med vandring i Björnö naturreservat igår och med mina barn när de kom över nu i kväll. Och blommor fick jag från jobbet.


Längst ut på Ingmarsö ligger Björnö naturreservat. Ett av mina favoritställen. Det är lätt att ta sig dit med buss, det finns alla sorters natur (skog, berg, ängar, klippor och sandstrand) och många fina grillplatser. Och det finns plats för många. När jag kom var det fullt på parkeringen, men ändå kunde jag hitta en fin lunchplats med utsikt, där jag inte såg eller hörde nån annan. Jag åt lite födelsedags-smörgåstårta och njöt av solen.

I veckan har Klara och jag lagat en otroligt god vegetarisk rätt från årets Mästerkock. Ninas tomatragu. Mums, passar bra till både fisk och kyckling.


NINAS TOMATRAGU

1 aubergine
1 burk körsbärstomater
2 klyftor vitlök
1 kruka färsk basilika
4-5 kvistar färsk timjan
1 msk honung
1 tsk citronsaft
olivolja
salt och peppar

Hacka vitlöken fint och fräs i olivolja, se till så att den inte bränns. Häll över tomater och honung, smaka av med salt och peppar. Plocka bladen från timjankvistarna och strimla basilikan. Lägg i bladen och låt såsen puttra på svag värme ca 15 minuter.
Under tiden skär auberginen i små tärningar och stek i rikligt med olivolja och salta. Auberginen ska få färg och bli mjuk, låt den därefter rinna av på hushållspapper. När tomatsåsen kokat ihop, blanda ner den stekta auberginen i tomatsåsen och smaka av med citronsaft. Kolla även sälta och sötma.

16 april 2021

beijers bar vecka 15

Idag fyller jag år! Det måste firas. Jag har funderat fram och tillbaka på drinkar. Det ska va festligt och kanske lite bubbligt.


Men det löste sig med att jag drack drinkar på lokal och fick en supergod appletini som jag ska göra hemma i helgen. Det är egentligen ett rätt konstigt namn, eftersom den inte innehåller något ingrediens som finns i en vanlig martini-drink. Men god är den och det här är min variant av den vi fick på Stavros Taverna!


STAVROS APPLETINI

5 cl vodka
5 myntablad
3 cl färsk limejuice
2 cl apple sourz
2 cl äppelmust
2 cl sockerlag (50/50)

Muddla myntabladen i en shaker tillsammans med vodka. Häll i övriga ingredienser. Skaka med is. Sila upp i ett martiniglas och dekorera med ett myntablad.

13 april 2021

laga mat med scouter


Jag har flera gånger önskat att jag samlat mina scoutrecept. Och till slut tog jag mig tid och letade upp länkarna till de inlägg som innehåller bra scoutrecept. Dessutom samlade jag in två till som jag saknat. Om det kommer fler recept framöver, kommer jag att länka till dom här.

En av de roligaste digitala aktiviteterna som Klara har gjort under året, är att tillsammans med sina utmanarkompisar baka knopbullar. Var för sig, men alla uppkopplade i ett digitalt möte, så de kunde prata och kolla på varandras bullar. De gjorde deg enligt ledare Lottas instruktion, och sen fick de reda på vilka knopar som skulle göras...


LOTTAS KNOPBULLAR

50 gram jäst (1 pkt)
5 dl mjölk/havredryck (37 grader)
1 dl socker
0,5 tsk salt
(2 tsk kardemumma)
c:a 14 dl vetemjöl (840 g)
100 smör/margarin (rumsvarmt)

pensling
Uppvispat ägg/havredryck
Pärlsocker

Smula jästen i en bunke. 
Häll över den ljumma mjölken och rör tills jästen löst sig.
Blanda alla torra ingredienser och häll i degbunken. Rör runt lite.
Klicka ner smöret. Arbeta ihop till en deg och knåda ordentligt.
Jäs degen i bunken i 20-40 minuter. Täck med en kökshandduk.

Baka ut degen genom att göra knopar. 
Lägg knoparna på en plåt, som du smort eller lagt bakplåtspapper på.
Jäs ännu en gång 20-40 minuter med kökshandduk över. 
Sätt under tiden på ugnen på 225 grader (vanlig ugn), 200 grader (varmluftsugn).

Pensla knoparna och strö på socker. Grädda i mitten av ugnen tills de får fin färg, c:a 8-10 minuter.


Våra upptäckarscouter på Ringen brukar på ett möte laga rotfruktssoppa och grilla stompa, tillsammans med upptäckarledaren Gnidde. Goda bröd, som även funkar i stekpanna hemma.


GNIDDES STOMPA

15 dl rågsikt
2 tsk bikarbonat
2 tsk fänkål, mortlad/mald
2 tsk anis, mortlad/mald
2 tsk salt
2 dl honung/sirap
5 dl filmjölk

Blanda mjöl och bikarbonat i en bunke. Krydda med fänkål, anis och salt. Vänd ihop till en deg med honung och filmjölk. Förvara degen i en plastpåse.

Dela degen i c:a 25 bollar. Mjöla in dem och tumma (eller kavla) ut små tunnbröd. Stek bröden på en muurikka över öppen eld eller i en torr stekpanna på stormköket, 2 minuter på vardera sidan till brödet har fått fin färg. Bre smör på direkt så det smälter. Mums!

11 april 2021

coronavåren - hemmavecka 53

Hemkommen från en arbetshelg på landet. Så skönt att få komma ut i vårsolen, även om det var rätt kallt. Jag och Erik åkte i fredags ut till pappa som väntade i stugan, och Klara anslöt i lördags.


Vi eldade upp allt möjligt som samlat sig på hög, högtryckstvättade utemöbler, beskar äppelträd och gjorde i ordning grillplatsen. Korv i bröd, rök i luften och sol på näsan. Bra lördag!


I dag staplade vi en kubik ved. Vi staplade en kubik i vintras, och har en kvar av de tre som mamma köpte innan Jul. Den tar vi nästa gång. Ryggen klarar bara en kubik i taget.


Jag krattade fram de blåsippor som finns på tomten. I Uppsala är de inte fridlysta och blommar rikligt i backarna. Det är min "födelsedagsblomma", och jag känner att det verkligen är vår när de tittar fram i fjolårsgräset.

På jobbet drar det igång en hälsoutmaning nästa vecka och det blir både stegtävling och lite utmaningar till sunda vanor. Så jag funderar vad jag skall äta och funderar på om det är dags att dra igång vårens löpträning. En av mina viktigaste måltider är frukosten och då vill jag gärna få en kick. Så min äppeljuice är uppkryddad med ingefära, mynta och chilli.


MORGONJUICE MED EN KICK

1 l äppeljuice
3 cm färsk ingefära
15 myntablad
3 peperoncini, torkade

Tvätta ingefäran och skiva tunt (du behöver inte skala den). Lägg ingefära, myntablad och chilifrukterna i äppeljuice. Låt stå i kyl. 

Jag använder rätt ofta äppeljuice från koncentrat till den här, det är ett bra sätt att piffa upp en rätt tråkig juice. Och det blir klart billigare, när man har tonnisar hemma som hinkar juice. Inspirationen kommer från den här juicen som jag ofta köpte till förmiddagsfika på Byggtjänst, då vi satt ovanpå en coop. Tyvärr finns den inte längre i sortimentet.

9 april 2021

beijers bar vecka 14

Idag är det internationella GT-dagen. Så det blir såklart en Gin&Tonic idag. Men det har jag lagt upp flera recept på tidigare: Gin&Tonic, Orientexpressen GT och Världens bästa Gin och Tonic. Så jag lägger istället upp en frisk romdrink jag drack under påsken. Jag har börjat uppskatta romdrinkar mer och mer, och inser att det inte bara är Daiquiri och Mojito som är goda.


Drinken heter The Treacle och mitt recept är inspirerat av den coola australiensiska bartendern Cara Devine, som jag följer på Youtube. Originalet innehåller Angostura bitter, men jag bytte det mot lite Cognac som jag hade hemma.


MAMALENAS TREACLE

5 cl rom
1 cl cognac
2 cl råsockerlag
2 cl äppeljuice
apelsinskal och is

Häll rom, cognac, sockerlag och äppeljuice i en shaker. Skaka med ordentligt med is. Sila ner i ett glas. Lägg i en stor isbit och vrid lite olja ur ett apelsinskal över drinken.

4 april 2021

coronavåren - hemmavecka 52

 G L A D  P Å S K !

En kort jobbvecka som mynnade i påskhelg. Jag har varit själv eftersom barnen var med sin pappa i Skåne och hälsade på farmor. Det har varit riktigt ok väder, så jag har passat på att ta lite promenader mellan ätandet och frossandet i påskekrim och påskgodis. 2 nya säsonger av Kommissarie Lewis har släppts på svtplay. 

I dag har jag både hunnit med Skrovet-premiär och påskmiddag hos mina föräldrar. Skrovet är den väldigt trevliga restaurang som ligger vid Årstaviken bortanför Eriksdalsbadet. Jag och kompisen Karin avhandlade stort och smått över några glas bubbel i solen. 


Till påsklammsmiddagen hos ma&pa stod jag för förrätt och efterrätt. I år har jag hoppat över matjestårtan och istället gjort en laxtårta, som jag hittade på Kockens. Den blev väldigt god och kommer säkert att göras igen. Jag tog med en bit av den och två sorters påskkaka att äta till kaffet. 

KOCKENS LAXTÅRTA

200 g kavring
75 g smör
4 gelatinblad
200 g kallrökt lax
2 msk hackad gräslök
0,5 finhackad rödlök
5 dl turkisk yoghurt
2 dl crème fraiche
1 citron
1 tsk citronpeppar
2 msk hackad dill
0,5 burk stenbitsrom
salt och peppar

Dekoration
dill/persilja
100 g lax
0,5 burk stenbitsrom

Mixa brödet. Smält smöret och blanda med brödsmulorna. Lägg ett smörpapper i botten på en springform och tryck ut brödet ordentligt i botten. Ställ formen i kylen 1 timme. Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten.

Finhacka 200 g lax och blanda med gräslök, rödlök, yoghurt och crème fraiche i en bunke. Riv ned skalet från halva citronen och tillsätt citronpeppar, dill och halva burken rom. Pressa saften från halva citronen i en kastrull. Krama ur vattnet ur gelatinbladen och smält dem tillsammans med citronsaften på medelvärme. Rör ned gelatinet i laxröran. Rör ordentligt, så det inte blir några klumpar. Smaka av med salt och peppar. Vill man kan man hälla i mer citronsaft.

Fördela fyllningen i formen och ställ i kylen minst tre timmar för att stelna. Ta ur tårtan ur formen och dekorera med lax, rom och färsk dill eller persilja.

Till efterrätt i Påsk har jag ätit Ambrosiakaka. Jag gjorde en hel sats men delade upp den och gräddade i två brödformar. Ena kakan fick vanlig glasyr och den andra fick en ganacheliknande topping. Jag dekorerade med påskgodis.


APELSINCHOKLADTOPPING

100 g mörk choklad
1 dl visprädde
1 msk flytande glykos
15 g smör
1 apelsin, skalet

Riv skalet på en apelsin. Dela chokladen i mindre delar. Blanda vispgrädde och glykos i en kastrull. Koka upp. Ta va från plattan och rör ner chokladen. Blanda i smör och apelsinskal. Låt svalna och bred på en mjuk kaka.

3 april 2021

påskafton med hemgjorda sillar

I Sverige äter vi ju sill till alla högtider. Till Jul har jag bara ett måste: inlagd sill, sen prövar jag olika år från år, kryddiga sillar, krämiga sillar och sillröror. Till Påsk har jag inget måste, men jag vill gärna att det är lite fräschare sillar och till midsommar är det Klaras löksill och matjestårtan som gäller. 


I år prövade vi fyra nya sillar. Jag och Klara delade på resultatet och hon hade med sin del till Skåne. Det var väldigt trevligt att göra och gott att äta. Alla fyra är värda att göra igen, särskilt currysillen och vitlök- och kaprissillen. Jag avnjöt dom tillsammans med laxtårta, färskpotatis, ägg, tabboulli, påskmust och flädersnaps. Flera av sillarna fick jag inspiration till, från Helena Lyths blogg.


DANSK CURRYSILL

1 pkt 5-minuterssill
0,5 dl crème fraiche
1 dl majonnäs
2 msk finhackad syltlök
1 msk curry
1 tsk gurkmeja
1 tsk smör
1 msk koncentrerad äppeljuice
salt och peppar

Skölj sillen och skär sillen i 2 centimeter breda bitar. Hacka syltlöken. Smält smör i stekpanna och rör ner curry och gurkmeja. Låt fräsa en minut, rör ner äppeljuice och puttra lite till.

Blanda crème fraiche, majonnäs och syltlök. Blanda ner currysmöret i majonnäsblandningen. Rör ner sillen. Smaka av med salt och peppar.


BRANTEVIKSSILL

1 pkt 5-minuterssill
2 dl socker
1 msk salt
1 msk citronpeppar
1 msk kryddpeppar, krossad
1 msk vitpeppar, krossad
3 lagerblad, smulade
0,5 gul lök, hackad
1 röd lök, hackad
1 dl hackad dill

Skölj av sillen och skär i bitar. Gör en blandning av socker, salt, krossad vitpeppar, krossad kryddpeppar, citronpeppar och smulade lagerblad. Gör en annan blandning av den hackade löken och dillen. Lägg först ett lager kryddblandning, sedan lägger du ett lager lökblandning. Därefter lägger du lite sill. Fortsätt sedan varva dessa tre lager och se till att det är lökblandning överst. Ställ i kylskåp i minst 1 dygn.


VITLÖKS- OCH KAPRISSILL

1 pkt 5-minuterssill
1 dl vitvinsvinäger
1 dl rapsolja
0,5 dl vatten
0,5 dl socker
1 tsk salt
svartpeppar
1-2 msk spad från kaprisen
1 dl hackad kapris
2 vitlöksklyftor
1 dl hackad persilja

Skölj av och skär sillen i bitar. Häll vinäger, olja, vatten, socker och salt i en bunke och rör samman. Hacka kapris, persilja samt finhacka vitlöken och lägg ner i bunken. Vänd i sillbitarna och smaka av med peppar. Låt stå i kylen minst ett dygn.


ROSÉPEPPARSILL

1 pkt inläggningssill
2 salladslökar
0,5 dl rosépeppar
2 dl socker
2 dl vitvinsvinäger
5 svartpepparkorn
0,5 tsk salt

Låt sillen rinna av och skär sedan i mindre bitar. Skiva salladslöken fint och mortla rosépeppar grovt. Koka upp socker, vinäger, salt och peppar. När lagen svalnat helt, varva sill, lök och rosépeppar i den. Låt stå över natten i kylen.

1 april 2021

beijers bar vecka 13

Idag skålar jag för påskledigheten! Fyra dagar med nästan inget inplanerat. Tack corona! :( Men ändå skönt att få lite paus. Tänkte ta mig till systembolaget och fylla på med ingredienser. Känner att jag är sugen på nya smaker och spritsorter. Men idag blir det gin och grenadine i hemmabaren.


Jag har testat en drink som skapades på Savoy i London på 30-talet av Harry Craddock som skrev "Savoy cocktail book" som innehåller 750 recept på drinkar. En riktigt rosa klassiker - Belmont. Den ser ut som milkshake, men är en riktig ginbomb. 


BELMONT

50 ml gin
30 ml grädde
30 ml grenadine
riven muskot

Skaka gin, grädde och grenadine i en shaker med is. Sila upp i ett kylt cocktailglas och riv lite muskot ovanpå.