19 mars 2014

hagastadens namn


I går var vi på ett frukostseminarium hos Projektengagemang som hade rubriken Att bygga stad - Hagastaden, ett projekt i världsklass. Det var intressant och spännande att höra vad som skall hända med byggarbetsplatsen utanför fönstret. Vi sitter ju på första parkett för ett av Sveriges största projekt och inser att det vi hittills sett bara är början. 2025 skall det finnas en ny stadsdel med bostäder, arbetsplatser, forskningsmiljöer och ett nytt sjukhus. Dessutom med närhet till citybanan och ny tunnelbana. Coolt!


En annan rolig grej är att gatorna inom Hagastaden kommer att bli namngivna efter kvinnliga föregångare inom utbildning, vetenskap, forskning samt hälso- och sjukvård. Några av dessa kvinnor är matematikern och författaren Sonja Kovalevsky, fysikern Lisa Meitner, läkaren och psykoanalytikern Lisa Tamm samt Sveriges första kvinnliga medicine doktor, läkaren och patologen Anna Stecksén. Och grevinnan Eva Ekeblad, som är känd för att i Sverige ha varit den första att beskriva hur man kan göra brännvin av potatis, och Astrid Cleve, som var den första kvinnan i Sverige att doktorera i naturvetenskap år 1898.


Kartbilderna på Hagastaden är lånade från hagastaden.se och Solna.se.

Blogginlägg 19 av 100. #Blogg100

1 kommentar:

BP sa...

Verkligen coolt!!! Det hade varit så himla kul att följa utveckligen från 9:e våningen. Lite svårare från ettan på Odenplan om man säger så...