5 mars 2014

onsdagspasta med italienminnen

När Klara var 18 mån åkte vi till Italien tillsammans med mina föräldrar. Vi hade tagit med barnmatsburkar, eftersom vi inte visste hur det skulle bli med ätandet för lilla fröken. Men vi borde förstått att vi inte skulle vara oroliga. Klara har alltid gillat nya smaker, och det italienska köket var inget undantag. Hon smaskade pasta, pizza, fisk och köttgrytor som hon aldrig gjort nått annat. Och när hon upptäckte mormors inköpta aprikoskakor, dög inte längre de präktiga föräldrarnas sockerfria kex...


En av rätterna som hon började gilla var "Argbiggans pasta" dvs Pasta All' Arrabiata. Vi hade beställt vanlig pasta pomodoro till henne och arrabiata till Magnus, men när hon hade smakat på hans rätt ville hon inte ha sin mesiga tomatpasta. Kyparna såg lite frågande ut när vi sedan beställde detta till henne, och påpekade att det var starkt... Utmärkt sa vi, och fostrade vår tjej att gilla stark och kryddig mat.


Som vardagsrätt är det här alldeles utmärkt. Den går snabbt att göra och är så otroligt god. Vill man fylla på med lite protein är salsiccia gott eller varför inte en laxfilé.

KLARAS PASTA ARRABIATA

250 g penne pasta
2 st tomater 
2 msk olivolja 
1 msk socker 
2 st vitlöksklyftor 
1 tsk torkad chilli
1 st citron,  rivet skal 
2 msk hackad persilja
Salt och svartpeppar 
1 msk balsamvinäger 
Riven parmesan

Koka pastan i en stor kastrull med riklig mängd vatten. Dela tomaterna i sex klyftor, skär ur kärnhuset och strimla tomatköttet. Värm olivolja i en stekpanna, strö i socker och fräs vitlök och chilli. Häll i tomater, citronskal och rör om. Koka ihop något. Rör ner pastan och persiljan. Krydda med salt och peppar, ringla över lite vinäger och strö på parmesan, servera genast.


Tillägg under dagen: Min pappa mailade dessa bilder på Klara från Italienresan, efter att ha läst detta inlägg, och jag var ju tvungen att lägga upp dem!

Blogginlägg 5 av 100. #Blogg100

1 kommentar:

BP sa...

Vilka härliga bilder! Klara har nog mat i generna - ni är ju härliga förebilder. Dessutom ska man inte "dalta" med mesmat - fram med det riktiga grejerna bara:-)
Glömmer aldrig när Klara mumsade i sig oliver under vernissagekvällen då hon var 3 eller 4 år. Bra gjort!