14 mars 2017

dansant födelsedag

I dag fyller min mamma Mai 76 år. Hon är numera lite trött och har svårt att gå, men har fortfarande massor av saker kvar att berätta och skriva. Hon har skrivit ner och tryckt upp mormors estniska recept (som jag håller på att bearbeta till en webbversion), gett ut två böcker med morfars historier, hans flykt och hans barndom. Nu skriver hon om sin egen barndom i Stockholm/Uppsala som flyktingbarn och sin anpassning till det svenska samhället.


På sin födelsedag hade hon fixat biljetter till Billy Elliot på Stadsteatern. Till sig och pappa, min brors familj och mig. Klara har gått med skolan och Erik skall gå med Magnus senare i vår, så de var inte med.


Vilken häftig föreställning. Sång och dans med över 40 personer på scenen. Duktiga dansare, musiker och barnhuvudroller som var bra på riktigt, inte gulligt "barnbra". Och en intressant dramatisering av filmen. Man fokuserade på de två konflikterna i ljuset av varann. Gruvarbetarstrejken och arbetarklassens revolt mot Thatcher, och den lilla killens revolt mot machokulturen i arbetarklassen. Han som vill dansa istället för att boxas, men som måste smyga med detta.


Det är kul att det inte bara är balett, utan alla sorters dans och vackra innerliga sånger tonsatta av Elton John. Väl värd att se! Bilden är lånad från Stadsteatern.

Blogginlägg 14 av 100 i #Blogg100 2017

Inga kommentarer: