21 mars 2017

Lots of socks

Idag är det World Downs syndrome day. Den infaller den 21/3 varje år, eftersom de flesta med Downs har tre kromosomer i kromosompar 21. Dagen uppmärksammas med att man har omaka sockor för att visa att det är ok att vara olika. Det är ett amerikanskt initiativ från början Lots of socks, men fick en svensk skjuts 2015 när Nathea Anemyr ville hylla sin syster och uppmanade alla att Rocka sockorna!


Jag har en kompis som har en son med Downs syndrom. Hon har tidigare bloggat om detta, men på de senaste åren har bloggen inte uppdaterats. Men det är ändå värt att gå in och läsa några av de gamla inläggen på Masarinmamman.


Här är lite fakta om Downs syndrom:
  •  Downs syndrom beror på en kromosomrubbning. En person med Downs syndrom har i nästan alla fall tre exemplar av kromosom nummer 21, i stället för det normala antalet två.
  • Personer med Downs syndrom har en intellektuell funktionsnedsättning som spänner från mycket lindrig till grav.
  • Diagnosen innebär ett antal yttre gemensamma kännetecken, men alla är individer och har egna personligheter.
  • Varje år föds omkring 140 barn med Downs syndrom i Sverige, vilket motsvarar ett barn på 650 födslar.
  • Syndromet har sitt namn efter John Langdon Down, den brittiske läkare som år 1866 blev den första att beskriva syndromet.
Blogginlägg 21 av 100 i #Blogg100 2017

1 kommentar:

BP sa...

Bra att även du uppmärksammar World Downs syndrome day! Utgår ifrån att du också gick med olika sockor, precis som jag:-)